Aktarmaya çalışacağım bilgiler biraz tuhaf geldi.Sadece vakti gelip ihtiyaç duyulduğunda, yani ibre düştüğünde gittiğim adrestir yakıt istasyonu.
Sürücü olarak,depo dolsun dediğim anlar nerede ise yok denecek kadar azdır. 100, olmadı 150 ya da biraz daha fazla lira karşılığı alırım yakıtımı.
Okuduklarım, önce biraz tuhaf gelse de, uyarı uyarıdır.
Bir alıntıdan bahisle, paylaşılandı bu aktarkmaya çalışacaklarım.
Ben gibi, vatini muhtemeldir ki akşam saatlerinde sosyal medyaya ayıra bir kullanıcı yazıyordu. Diyordu ki akşam vakti yaptığı bu paylaşımında;
"Bir araç LPG alıyordu. O sırada pompanın barometresi 6 bar gösteriyordu. Dolum bittip pompa durunca 8 bar gösterdi. Önümdeki araç gitti ben yanaştım
Pompacı - ne kadar olsun ?
Ben - Abicim kaç bar gösteriyor o barometre?
Pompacı - Eee şeyyy 8 civarı abi
Ben- demin dolum yaparken 6 ya indi ama?
Pompacı - Düzeltelim abi...
Ben - Gerek yok ben yetkili yerlere şikayet edicem onlar gelir düzeltir. Sonra almadan yürüdüm gittim."
Sonrası teknik bilglier.. Dikkatimi de bu bilgiler çok çeakti. Gerçekten de konu bundan mı ibaetti..?
Uyarı yüklü satırları şöyle geliyordu; "Siz siz olun 10 barın altında LPG basan pompadan yakıt almayın kazık yemeyin. Şimdi bunun sebebini alıntı yaparak buraya koyuyorum kendim yazmaya uğraşmayayım diye..." ifadeler kullanıyor ve ekliyordu; 'Buyrun okuyun' vurgusu da yaparak..
Uyarıya neden gösterdiği bilgiler tam da şöyle idi; "Araç yakıtları içinde en fazla hile yapılan yakıt LPG’dir. Yani, Likit Petrol Gazı.
Hileler ile cebinizden paranızın çalınmaması için LPG’yi tanımak ve bazı özelliklerini bilmek gerekir.
LPG Türkiye’de, %70 Bütan ve %30 Propan gazının karşımı olarak standartlaştırılmıştır.
Bütan, 15 santigrat derece sıcaklıkta, yaklaşık 0,8 bar basınçta sıvı hale gelir ve kalorisi Propandan biraz daha düşük ve daha ucuz ayrıca Propandan daha ağır bir gazdır.
Propan, 15 santigrat derece sıcaklıkta, yaklaşık 8,8 bar basınçta sıvı hale gelir, kalorisi Bütandan daha yüksektir ve daha pahalı bir gazdır, Bütandan daha hafiftir.
Hile 1: Bunu siz kolayca kontrol edebilirsiniz. Bütanın sıvılaşma basıncı 0,8 bar, Propanın sıvılaşma basıncı 8,8 bar olduğundan, yakıt aldığınız pompalar 9 bardan aşağı bir basınçla size LPG satıyorsa bilin ki sıvı gaz yerine gazoz gibi kabarmış gaz almaktasınız.
Yani aslında aldığınız 1 litre LPG, gerçekte 1 litre değildir."
Bu denilenler karşısında, para ile rezil olduğunuza dikkat çekiliyordu. İddia bu..
Şu altı çizilen 'bar' meselesi için araştırma ve gözlem gerek anlaşılan. O' nu da, nasıl yaparız zor gibi gözüküyor.
Paylaşıma konu bilgiler, ne yalan söyleyeyim bana hayli dikkat çekici geldi. Uyarı uyarıdır, fazla bilgi de göz çıkarmaz elbet.
Şu satırlar vardı bir de; "Bunu nasıl kontrol ederiz derseniz; LPG pompasının ekranının olduğu yerin altında veya yanında ibreli bir basınç göstergesi olması zorunludur. İşte o gösterge 9 bardan aşağı gösteriyorsa hileli bir pompadasınız demektir."
Devletimizin denetim yapan kurumları var elbet.. Eminim ki , böylesi davranışlara seyirci kalınmıyordur.
Paylaşılan bilgiler ilgimi çekti.. Behsetmeden edemedim..Hekese iyi günler..