Haftalarımız çok.. Hepsinin de alamı son derece kıymetli..
Haftalarımız çok.. Hepsinin de alamı son derece kıymetli..
Günler var iken bir önemli haftaya, çarpıcı ifadeler ile gelen vurgudan söz edeceğim sizlere..
Mayıs ayına ulaşmaya günler kaldı.. İçimizdeki trafik canavarını artık durdurmak da şart bu anlamda.. Bayram da geliyor.. Bayram nedeni ile yollara döküleceklerimiz olacak.. Olasıdır ki gelecek acı haberler olacak.. Bu acı haberleri işitmemek için, bu sese kulak vermeliyiz.
‘1-7 Mayıs 2022 Trafik Haftası’ na özel edilen sözleri kesinlikle duymalıyız diyorum.
E-posta adresime ulaşan açıklamadan söz edeceğmi sizlere..
“Hayatımızın merkezinde olan trafik, günümüz dünyasında ne yazık ki insan hayatını tehdit eden küresel bir sorun haline gelmiştir.” vurgusu yapılıyordu söz ettiğim açıklamanın ilk satırında.
Sonrasında da; “Dünya Sağlık Örgütü rakamlarına göre, trafik kazaları; dünyada her yıl ortalama 1 milyon 350 bin insanın hayatını kaybetmesine ve 78 milyon insanın da yaralanmasına sebep olmaktadır.” bilgisi veriliyordu.
“Ülkemizde sağlık ve ulaştırma altyapısında elde ettiğimiz gelişmeler hem kaza sayıları hem de yaşanan can kayıplarının azalması üzerinde etkili olmuştur.” Şeklinde altı önemli çizilen cümle de yer buluyordu bu açıklamada.
Ayrıca; “Karayolu trafik güvenliğini trafik sistemindeki tüm aktörlerin ortak sorumluluğu olduğu kabul eden ‘Güvenli Sistem Yaklaşımı’ na dayalı ‘2021-2023 Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı’ 03.02.2021 tarihli Resmi Gazete’de 2021/2 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi olarak yayınlanmış ve yürürlüğe girmiştir.” denilerek, Eylem planında yer alan kuruluşa, Emniyet Genel Müdürülü’ne dikkat çekiiyordu.
Açıklamada, bir önemli duyuru geliyordu; Yapılacak farkındalık faaliyetlerinde kullanılmak üzere T.C. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’nce hazırlanmış ve iletilmiş olan “Yol Kullanıcılarına Yönelik Trafik Güvenliği Kamu Spotları”na https://www.youtube.com/playlist?list=PLFBWYYlRMEj5anqq4GsQR3_VzuUsc8OfL linkinden ulaşabilirsiniz.” denilerek..
Şimdi, hepimizi ilgilendiren ifadeleri aktaracağım sizlere. Dikkatlice okuyup, anlamamız gereken cümleler diyeceğim.
Başlıklar altında denilenleri, önemsemeliyiz.. Hepimizin yaşamda kalabilmesi için sonuçta kaleme alınanlar..
Trafik kazalarının önlenmesi için alınabilecek tedbirler nelerdir?
1. Hız limitlerine uyulması
Uygun hızlarda araç kullanmak: tehlikeli durumları fark etmek için sürücüye daha çok zaman tanır, tehlikeli duruma tepki verilirken aracın kat ettiği mesafeyi azaltır, diğer yol kullanıcılarının, aracınızın hızını tahmin edebilme ve çarpışmadan kaçınma imkânını artırır ve aracın kontrolünü kaybetme riskini azaltır.
2. Emniyet kemeri kullanma
Doğru takılmış bir emniyet kemeri: çarpma etkisiyle vücutta meydana gelen sarsıntının azalmasını sağlar, kaza anında meydana gelen çarpma etkisini tek noktada toplamayıp, vücut yapısındaki en güçlü noktalara yöneltir, çarpma/çarpışma anında koltuktan fırlamayı engeller, hassas ve en önemli organların yer aldığı kafa ve omuriliğin herhangi bir yere çarpmasını önleyerek hayati organları korur.
3. Dikkatiniz dağınık iken araç kullanmama
Araç kullanırken telefon görüşmesi yapmak genel olarak sürücülerin dikkatinin dağılmasına neden olmaktadır. Araba sürerken telefon kullanımı kaza meydana gelme riskini yaklaşık 4 kat arttırmaktadır. Araba sürerken mesajlaşmak kaza riskini ise yaklaşık 23 kat arttırmaktadır. Dikkatinizi dağıtacak bir mesaj, elinizi direksiyondan ayırıp telefona götürmenin bedeli hayatınız olabilir. Dikkatinizi yola ayırın.
4. Alkollü araç kullanmayın
Alkollü araç kullanımı ciddi yaralanmalı veya ölümlü trafik kazası meydana gelme riskini önemli derecede arttırmaktadır.
5. Kask kullanımı
Motosiklet ve bisiklet kazalarında kafa yaralanmalarını ve ölümü azaltan tek etkili yoldur.
6. Çocuk Koruma Sistemleri Kullanımı
Araç çocuk koltuğu kullanmak: hızlı çarpma etkisi esnasında kademeli yavaşlamayı sağlar, çarpma sonrası aracın durmasıyla, aracın mevcut hızıyla ilerleyen çocuğun bedeninin de durmasını sağlar ve çocuğun başka nesnelere (insana, zemine veya diğer araçlara) çarpmasını engeller. Çarpma etkisini vücudun belli bir kısmına yönlendirmeyip, bu etkiyi vücudun daha güçlü bölgelerine (kalça kemiği, sırt ve omuz) dağıtarak çarpma etkisini azaltır.
Ve gelelim, hepimize verilen mesaja;
“Can kaybını önlemek için bu yolda birlikteyiz. Öncelik Güvenli Trafik.”