CHP’ li Çanakkale Milletvekilleri kent gündemine ve dolaylı olarak şehre ilişkin sorularla TBMM’ ye önerge sunmuş.
Milletvekili Bülent Öz 9, Milletvekili Av. Muharrem Erkek ise 4 sorusu ile yazılı yanıt beklendiğini dile getirdikleri önergelerini dün kamuoyu ile de paylaştı.
Önce 9 sorudan oluşan Vekil Öz’ ün yanıt aradıklarına şöyle bir bakalım.
18 Mart Deniz Zaferi Kutlamaları’ nın 102. Yıl törenlerine ilişkin gelmiş yanıtı beklenen sorular.
Milletvekili sayın Öz’ den, ‘Kutlamaya alınmayan Çanakkaleliler, Konuşması engellenen Belediye başkanı’ şeklindeki iddialı sözlerle kurulu başlık altında ediliyordu denilen sözler.
Bir de; Yanıt vermesi beklenen isimin ise sayın başbakan Binali Yıldırım olduğuna dikkat çekiliyordu basın kuruluşlarına gönderilen yazılı açıklamada.
Sayın vekil Öz; “18 Mart Deniz Zaferi Kutlaması Stadyum törenlerine alınmayan Çanakkale Halkı hakkında ve konuşması engellenmeye çalışılan Çanakkale Belediye Başkanı hakkında Başbakan Binali Yıldırım’a yazılı soru önergesi yönelttik” diyor ve ekliyordu;
“Deniz Zaferi'nin 102'nci yıldönümü kutlamaları için düzenlenen tören alanına, Çanakkalelilerin giremediği, otobüslerle Çanakkale dışından gelen vatandaşların alındığı kamuoyuna ve basına yansımıştır.
Yine Çanakkale Kenti Belediye Başkanı konuşması tribündeki vatandaşlar tarafından ıslık ve bağırma yoluyla yüksek ses çıkartılıp susturulmaya çalışıldığı kamuoyuna yansımıştır” ifadeleri ile.
Sorulara gelince;
“ (1-) Basına ve kamuoyuna yansıdığı gibi Çanakkaleli vatandaşların stada giremiyoruz söylemleri gerçeğinde stada alınmadığı doğru mudur?
(2-) Törenler için stadyumun kapıları saat kaçta açılmıştır, kaçta kapanmıştır ve tribünlere vatandaşların tören giriş saati Çanakkale de ilan edilmiş midir?
(3-) Stadyumda düzenlenen törenlere Çanakkale Halkının katılmasını engellemek için örtülü yasak uygulanmış mıdır?
(4-) Herhangi bir yasak uygulaması varsa, bu yasak kim tarafından karar verilmiştir?
(5-) Tören kutlaması için çevre illerden kaç otobüs ile kaç vatandaş getirilmiştir?
(6-) Gelecek yıl tören organizasyonunda Çanakkaleli vatandaşlarımızın, stadyumda olacak törenlere katılım gösterebilmesi için kolaylık gösterecek misiniz?
(7-) 2016 yılında 18 Mart Stadyumunda Kutlanan Deniz Zaferi törenlerinde, tribünlerden Çanakkale Belediye başkanının konuşmasını engellemek için bağırmalar ve ıslıklamalar olduğu ve konuşması engellenmek istendiği kamuoyuna yansıdığı halde bu yıl neden hiç tedbir alınmamıştır?
(8-) Konuşma engelleme eylemi Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN konuşması esnasında da yapılsaydı, stadyumda anons, uyarı ve benzeri hiçbir tedbir alınmayacak mıydı?
(9-) Gelecek yıl kutlanacak törende protokol konuşmalarını engelleme eylemleri olursa herhangi bir tedbir almayı düşünüyor musunuz?”
Bu 9 soruya yanıt ne olur bende oldukça merak ediyorum. Ne var ki, şöyle bir soru da sayın vekil Öz’ e yöneltilir ise;
“Siz törende değimliydiniz? ‘Basına ve kamuoyuna yansıdığı gibi’ diyerek soruyorsunuz?” diye.
Şimdi aklıma gelenleri yazmaya kalksam, sanırım benim oldukça kulaklarım çınlatılır.
90’ lı yıllardan buyana onlarca kez Deniz Zaferi törenlerimizi izleyen bir gazeteceyim. Her yıl Kastamonu’ dan katılım olurdu. Çanakkale cephesine Balıkesir dışında Kastamonu Askerlik Şubesinden binlerce Mehmetçik cepheye uğurlandığından olsa gerek, Kastamonu’nun bir çok STK temsilcisi törenlerde yerini alırdı. Gözlerim bir süredir onları arıyor. Yok sa….
Dedim ya, aklıma gelenler çok. Örneğin Çanakkale dahil 81 ilimizden birer otobüs insanımız törenlere katılım yapmak için bir yıl öncesinden organize olsa, tribünlerdeki coşkuyu acayip görmek isterdim. Çok mu saçma oldu. Ay pardon…
Neyse gevezeliği kesip, diğer sayın CHP’ li vekil Av. Erkek’ in 4 sorusuna bakalım.
Kendisi aynı zamanda, TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi de olan CHP’ li vekil Av. Muharrem Erkek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak' a maden ruhsatlarını sormuş. Öyle ya, Çanakkale coğrafyasında da madenler oldukça gündemde.
Sayın vekil Av. Erkek, önce bir hatırlatmada bulunmuş. Demiş ki; “Maden İşleri Genel Müdürlüğünün görevleri arasında sayılan yasal hükmü ‘3154 sayılı Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’un 9’uncu maddesi 1’inci fıkrası (a) bendinde, 'Maden hakları ile ilgili ruhsatları vermek ve bu ruhsat sahalarındaki madencilik faaliyetlerini takip etmek' şeklindeki anlatım ile.
Ardından da, bir genelleme yapıp Türkiye ve Çanakkale'yi ilgilendiren 4 soru demiş sayın vekil Av. Erkek.
Nasıl mı o sorular? Hemen sıralayacağım.
“(1-) Çanakkale ilimizde ve Türkiye genelinde 2015-2017 yılları arasında Bakanlığınıza kaç adet maden arama ve işletme ruhsatı başvurusunda bulunulmuş, Bakanlığınızca kaç adet maden arama ve maden işletme ruhsatı verilmiştir?
(2-) Bakanlığınızca verilen maden arama ve maden işletme ruhsatları hangi maden gruplarındandır? Hangi gerçek ve tüzel kişilere ne süre ile verilmiştir?
(3-) Çanakkale ilimizde ve Türkiye genelinde gerçekleştirilen maden cevheri üretimi 2015-2017 yılları arasında ne kadar olmuştur?
(4-) Çanakkale ilimizde kanıtlanmış rezerv anlamında hangi maden gruplarından ne kadar cevher bulunmaktadır?”
Sorular arasında en çok dikkatimi çeken, 4 no’ lu olandı. Rezerv konusu benimde oldukça merak ettiğim. Öyle ya, o rezervler bir gün son bulacak ve maden konusu bir daha açılmamak üzere kapanıp gidecek.
Doğal yaşamın canlıları da, açılıp sonradan kapanan madenlerin boş odalarında, uzayıp giden kanallarında kış’ ın soğuktan, yaz’ ın da sıcaktan korunur. Nasıl fikir ama?
Biraz ekonomim düzgün olsa, belki rezervlerden kaynaklı bir heyecana kapılır, maden işletmecisi olmaya de niyetlenirdim de, orası bizi aşar. Hayali bile saçma sapan olur.
Üstelik bu kadar maden karşıtlığı hal var iken cennet ülkemde, madencilik bizim neyimize…