Yıllardır gazeteci biri olarak fotoğraf çekmeyi en çok sevenlerdenimdir.
Muhabirlik yıllarımdan başlarsak işe bizim de zaman zaman çaylaklık dönemlerimiz olmadı değil…
Haftaya başlarken fotoğraf çekme meraklılılarına birkaç tiyo vermek ve edindiğim bilgileri sizlerle paylaşmak istedim. Hadi buyrun okuyun bu müthiş zamansız bilgi tiyolarımı…
Deneyimsiz olmak değil, o deneyimsizliği atlatabilmektir önemli olan…
Deneyimsiz fotoğrafçılar için iyi fotoğraf çekmek basit gibi görünüyor. Sadece fotoğraf makinesini çekmek istediğiniz yöne doğru tutmak ve tuşa basmak elbette ki yeterli değil. Daha iyi fotoğrafı nasıl çekeceğini bilmek isteyen ya da profesyonel fotoğraf çekmek isteyenler bundan daha fazlası olduğunu çok net biliyor. Mükemmel bir fotoğraf çekmek için doğru konuyu seçmekten harika bir kompozisyon oluşturmaya ve en iyi ışığı bulmaya kadar birçok şeyi bir arada düşünmek gerekiyor. Fotoğrafçılığınızı bir üst seviyeye taşımak istiyorsanız iyi fotoğraf çekmeyi öğrenmenize yardımcı olacak bazı ipuçları bulunuyor. Bu temel profesyonel teknikleri öğrenip bir kez kavradığınızda sonuçların büyük ölçüde değiştiğini görüyorsunuz.
Her nesnede yapıldığı gibi işe ve yada ortama odaklanmak gibi bir noktada varmış işte bu yüzden fotoğrafçı olmadan önce kendinize daha iyi işler çıkarabilmek adına:
Güçlü Bir Odak Noktası Seçin
Odak noktası, bir fotoğrafın temelini oluşturuyor. Odak noktası olarak bir ağaçtan bir binaya ya da bir insanın gözlerine kadar her şeyi seçebiliyorsunuz. Güçlü bir odak noktası bulmak için fotoğraf çekerken izleyicinin neye odaklanmasını istediğinize karar vermeniz gerekiyor.
Odak noktanızın ne olduğuna karar verdikten sonra onu güçlü kılmak için kompozisyon kurallarını uygulamaya başlayabiliyorsunuz.
Üçte Bir Kuralını Takip Edin
Odak noktanızı fotoğrafın merkezine yerleştirmek yerine üçte bir kuralına göre hareket ederseniz daha iyi bir kompozisyon elde ediyorsunuz. Bu kural, fotoğraflarınızdaki en önemli öğeyi merkezden uzağa yerleştirmeniz gerektiğini gösteriyor.
Fotoğraf çekerken makinenizin ızgara ayarlarını etkinleştirdiğinizde üçte bir kuralını daha kolay uygulayabiliyorsunuz. Eğer ızgara ayarı yoksa ya da açmak istemiyorsanız objektiften baktığınızda bu ızgaraları hayal ederek kompozisyon oluşturabiliyorsunuz. Bunun için iki dik çizginin çerçevenizi dikey olarak üçe böldüğünü ve iki yan çizginin de yatay olarak üçe böldüğünü hayal ediyorsunuz. Böylece çekim yapacağınız konuyu ve fotoğraftaki diğer önemli unsurları bu çizgiler üzerine ya da bu çizgilerin kesiştiği 4 noktadan birine yerleştiriyorsunuz.
Bu kural çektiğiniz fotoğrafları daha profesyonel göstermenin en kolay yolu olarak sayılıyor. Özellikle tüm portre fotoğraflarınızı vesikalık gibi çekmek yerine bu şekilde bir kompozisyon ayarlarsanız arka planla birlikte muhteşem bir uyum yakaladığını görüyorsunuz.
Öncü Çizgileri Kullanın
Öncü çizgiler, fotoğrafınıza bakan kişinin gözlerini odak noktanıza yönlendirmesine yardımcı oluyor. Yolları, binaları, uzun koridorları ya da ağaçları öncü çizgi olarak kullanabiliyorsunuz.
Bu çizgileri kullandığınızda izleyicinin dikkatini istediğiniz yere kolayca çekebiliyorsunuz. Ayrıca bu çizgileri takip edip odak noktanıza gelen izleyicilerinizi bir tür görsel yolculuğa çıkarmış oluyorsunuz.
Öncü çizgilerin fotoğrafınıza kattığı bazı anlamlar da oluyor. Örneğin dikey çizgiler kullandığınızda güçlü ve heybetli bir ruh halini anlatırken, yatay çizgiler kullandığınızda sakinlik ve sukunet mesajı vermiş oluyorsunuz.
Perspektif İçine Biraz Düşünce Koyun
Perpektif kullanmak herhangi bir fotoğrafın kompozisyonunu mükemmel hale getirmeye yarayabiliyor. Sadece çekim yaptığınız açıyı ve mesafeyi biraz değiştirdiğinizde fotoğrafınızdaki anlamı tamamen değiştirebiliyorsunuz.
Bunu görmenin en basit yolunu, aynı konuyu bir yukarıdan bir de aşağıdan çekerek görebiliyorsunuz. Yukarıdan çekim yaptığınızda konunuzun daha küçük görünmesini sağlarken aşağıdan çekim yaptığınızda yükseliyor gibi bir anlam yükleyebiliyorsunuz. Uzaktan çekim yaptığınızda konunuzu önemsiz gösterirken yakından çekim yapıp çerçeveyi doldurduğunuzda önemli hale getirip güçlü gösterebiliyorsunuz.
Derinlik Oluşturun
Fotoğraflarınızın sıkıcı ve düz görünmesini önlemek istiyorsanız bir derinlik oluşturmanız gerekiyor. Derinliği en kolay, fotoğraftaki bazı unsurları ön plana, bazılarını ortaya ve arka plana yerleştirerek oluşturabiliyorsunuz. Örneğin portre fotoğrafı çekerken karşınızdaki kişiyi duvarın önünde çekmek yerine onu kameraya yaklaştırıp duvarla arasına mesafe koyarak çekerseniz iki fotoğrafın birbirinden çok farklı olduğunuz görüyorsunuz.
Derinlik oluşturmak ve bu derinliği izleyiciye net olarak aktarmak istiyorsanız, fotoğraf makinenizin alan derinliğini azaltarak yapabiliyorsunuz. Alan derinliğini azalttığınızda odak noktanızı ön plana alıp arka planı daha yumuşak bir şekilde bulanıklaştırıyorsunuz. Böylece konunuz arka plandan fırlamış gibi görünüyor.
Bir Çerçeve Oluşturun
Kompozisyonunuz için doğal bir çerçeve oluşturduğunuzda izleyicinin dikkati hemen odak noktanıza kayıyor. Bu nedenle çekim yaparken odak noktanızın bir çerçeve içerisinde bulunmasına dikkat etmeniz büyük bir fayda sağlıyor.
Doğal çerçeve olarak bir kapı ya da bir duvar sayılabiliyor. Ayrıca çerçeveniz kameraya biraz yakınsa fotoğrafınızda derinlik yaratmayı sağlayan bir katman görevi de görebiliyor.
Çerçeveyi Doldurun
Tüm fotoğraf öğrencilerine nasıl profesyonel fotoğraf çekecekleri öğretilirken genellikle çerçeveyi doldurmaları gerektiği söyleniyor. Bu, mükemmel fotoğraf çekmenin temellerinden birini oluşturuyor. Çünkü fotoğraf çerçevesinin içinde odak noktanızın çevresinde çok fazla dikkat dağıtıcı unsur varsa izleyicileriniz asıl odak noktanızdan kolaylıkla uzaklaşabiliyor.
Yukarıda daha iyi fotoğraf nasıl çekilir konusunu anlatmaya çalışırken iyi fotoğraf çekebilmek içinde en önemli unsurumuzun iyi bir fotoğraf makinesi olduğunu unutmamak gerekir…