Yaz ayında nede güzel gider soğuk soğuk…
Dün kent pazarına gittim. Malum herşeye zam geleli artık bişeyleri alırken ya dilim olarak yada kg azaltarak almak zorunda kaldığımız bir dönemi yaşıyoruz ister istemez. Kızım ve ben yaz aylarının vazgeçilmezi olan karpuzu çok severiz. Çünkü karpuz ve peynir yanına birde çoban salata yaptın mı daha başka yemek aramamak gerekir….
Ama malum kent pazarı bile olsa fiyatlar marketteki fiyatlardan aşağı kalır değil .
1 Büyük karpuz almak bir yana dursunda dilim karpuzun fiyatı bile dudak uçuklatacak türden. Yani bir aile eskiden o büyük karpuzlardan 5-10 adet alır stoklardı yemek için ve karpuzda ucuzdu o zamanlar. Şimdi stoklamayı bırak maddi durumu iyi olmayan insanlar karpuz dahi yemeği hayal edemezken hadi gelin karpuz demişken faydalarına da bakalım istedim…
KARPUZUN FAYDALARI NELERDİR?
- Karpuz su oranı yüksek (%90) bir meyve olduğu için diüretiktir yani sık idrara çıkarma özelliği vardır. Bu yüzden ödem sorunu yaşayanlar için mükemmel bir besindir.
- Ancak karpuzun glisemik indeksi yüksek olduğu için dikkatli tüketilmelidir. İnsülin direnci, hipoglisemi, diyabet hastası olan kişilerin de karpuz tüketirken porsiyon kontrolüne çok dikkat etmeleri 2 dilimden fazla yememeleri gerekir.
- A ve C vitamini içerdiği için antioksidanlardan zengin bir meyvedir. Serbest radikal oluşumunu engeller, saç, göz ve cilt sağlığı içinde mükemmel bir besin kaynağıdır.
- Karpuza kırmızı rengi veren ‘likopen’ de antioksidandır. Kardiyovasküler hastalık riskini azaltır aynı zamanda kanser hücreleri ile savaşarak vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Yapılan araştırmalar karpuzun özellikle prostat kanserine karşı koruduğunu göstermiştir.
- Karpuz B grubu vitaminleri içerdiği için ko-enzim fonksiyonu nedeniyle yaşlanmayı geciktirir ve immün sistemi destekler.
- Sodyum ve potasyum içeriği nedeniyle sinir iletiminde ve kan basıncını dengelemede rol oynar.
- Aynı zamanda spor sonrası kas ağrılarını azaltarak toparlanma sürecini kısalttığı gözlemlenmiştir. Yüksek potasyum içerdiğinden dolayı böbrek hastaları mutlaka doktoruna danışarak tüketmelidir.
- Karpuz karbonhidrat, aminoasit, lif, A, B, C vitaminleri, folat ile potasyum, fosfor, magnezyum, sodyum ve kalsiyum minerallerini içerir.
- Ayrıca fitokimyasal ve likopen ile birlikte karoten, lutein gibi karotenoidler bakımından da iyi bir kaynaktır.
KARPUZ NASIL TÜKETİLMELİ?
Diyet yapanların gözde meyvesi olan karpuzun bir porsiyonu 75 kaloridir ve yaklaşık 250 gramdır yani avuç içi büyüklüğünde 2 dilim kadardır. Meyveleri daha çok yemeklerden 2-3 saat sonra porsiyon kontrolü yaparak ara öğünlerde tüketebilirsiniz. Yukarıda sayılan nedenlerden dolayı karpuzu porsiyon kontrolü yaparak tüketmeliyiz. Fakat karpuzu kontrolsüz tükettiğinizde fazla şeker içeriğinden dolayı kilo almanıza, kan şekerinde dalgalanmalara, karaciğerde yağlanmaya, kan yağlarının artmasına ve mide de gaz-şişkinlik gibi sorunlar oluşmasına neden olabilir.