Ne de güzel demişti Barışmanço Şarkısında Can Bedenden Çıkmayınca…
Kadın olmanın temel kavramlarından biri olarak güzel olma kabul edilirmiş.
Duyunca şaşıranlardansanız bugün birazda bu konuya kafa yoralım istedim birlikte…
Biz kadınlar çevremizde gördüğümüz zayıf yada bakımlı her kadını kendimizde ndaha güzelse kıskanırmışız. Öyle diyor yapılan alıştırmalar. Bana ne kadar saçma gelsede benimde çevremde bu tarz olaylar yaşanmıyor değil.Zordur ya hani güzel kadın olmak hep demişimdir güzellik göreceli bir kavramdır ve güzellikten önce kıskanç insanların bilmesi gereken tek gerçek beden algısıdır. Beden algısını çözememiş insan kendini hiçbir zaman tanıyamaz ve ne giyerse giysin ne yaparsa yapsın zayıf bile olsa asla başaramaz birileri ile cakas atmayı.. Hep derim siz kadanlar bende dahil beden algısını öğrenmediğiniz sürece kendi kişiliğinizi ve tarzınızı asla yaratamazsınız. Hadi gelin bakalım neymiş ki bu beden algısı ve kadının üzerinde yarattığı etkiler sizler için biraz yine araştırmak istedim ve araştırmalarım sonucunda bulduklarım:
Beden algısı , kişinin kendi vücuduna dair geliştirmiş olduğu düşünce sistemini ifade eder. Hepimiz kendi bedenimize karşı zaman zaman olumsuz değerlendirme yaparız. Bazen bu olumsuz düşünceleri değiştirmek için ameliyat dahi oluruz! Fakat bazen bu ameliyatların ya da estetik operasyonların ardı arkası gelmez. Çünkü kişinin kendisine yönelik algısı olumsuzdur. Bu noktada ise benlik algısı devreye girer. Kişinin kendisine yönelik olumsuz tutumu beden algısını da olumsuz etkiler. Kişi, kendisine dair bir fikir üretmeye başladığı yaştan itibaren kendisine ilişkin olumsuz bir şema oluşturur. Bu tür eleştirel yaklaşımlar bedenini beğenmeme, sürekli değiştirme isteğiyle ortaya çıkar. Beden algısı bu nedenle kişinin benlik algısıyla birebir ilgilidir.
Beden Algısı ve Yeme Bozuklukları
Kişilerin beden algısını beslenme süreçleri de etkiler. Özellikle batı kültürü kadınların daha zayıf görünmesine odaklanır. Bu durum ise yeme bozukluklarını da tetikler. Anoreksiya nervoza ya da bulumia nervoza gibi yeme bozuklukları ortaya çıkar. Yapılan çalışmalarda kadınların erkeklerden daha çok bu problemi yaşadığını gösterir. Güzelliğe yüksek değer atfeden mankenlik, sanatçı olma gibi durumlarda kişi yediklerine de aşırı derecede dikkat eder. Sağlık nedeniyle dikkat etmek tabii ki ayrı bir konu. Ancak kişinin kendisini aç bırakarak ideal güzel kavramına ulaşmaya çalışması bize farklı nedenleri gösterir.Kadın olmanın temel kavramlarından biri olarak güzel olma kabul edilir. Tabii ki bu kabul toplumun kabulü. Ruh sağlığı alanında , kişi kendi sağlığını bozmadığı sürece kilosunu kabul etmelidir. Sağlıklı olmak ile psikolojik olarak kendisine zarar verme arasındaki farkı buradan görebiliriz.Bunu ifade etmemizin temel sebebi yeme bozukluğu olmayan kadınların bile kendi bedenlerine ilişkin olumsuz algı yaşamasıdır. Beden imajı ergenlik döneminde ortaya çıkar. Çevresi tarafından daha çok kabul görmek isteyen ergen daha güzel ya da yakışıklı olmaya çalışır.
Aslında herşeyin başı değilmidir o sosyal medya…
Sosyal Medya Kullanımı
Sosyal medya kullanımı ergenler kadar yetişkinlerin de hayata bakış açısını etkiler. Özellikle karşılarına çıkan güzellik algısı kendilerine yönelik bakış açılarını değiştirmelerine neden olur. Yapılan çalışmalarda genç kadınlar makyajsız çektikleri fotoğrafları daha fazla değiştirdiği ifade edilir. Bu grubun ise kendine güvenlerinin düşük olduğu belirtiliyor. Kendisini daha az çekici bulan kadın bu nedenle fotoğraflar üzerinde daha fazla değişiklik yapar.Geçtiğimiz süre zarfında kadınlar zayıf olmayı ideal kadın bedeni olarak tanımlamaya başladı. Bu nedenle kadınlar vücut şekillerinden tatmin olmamaya başladı. Bu ise direkt olarak yeme bozukluklarını tetikledi. Beden algısı bu nedenle kişilerin duygusal ve bilişsel süreçlerini de direkt olarak etkiler. Kültürel değerlerin ve medyanın bu denli etkili olduğu günümüzde kişilerin zayıflamaya duyduğu özlem şaşırtıcı gelmemekte!Bütün bu olumsuzluk algıları nın sonunda sağlıklar değilmidir etkilenen bırakın saçma sapan güzellik kavramlarınıda sağlığınıza özen gösterin.