Faydaları saymakla bitmeyen karpuz kimimizin çok sevdiği bir meyve olmasada .
Ben yaz aylarının kavurucu sıcaklarında dolabımdan asla eksik etmem hele yanında birde peynir olunca demeyin keyfime zaman zaman yemek yapmayı istemediğim zamanlarda karpuz peynir ekmek yiyelim diyerek geçiştirdiğim akşam yemeklerimiz çok olmuştur. Bu gün de akşam yemeğinde sofraya karpuzu koymadan kızımın isteği üzerine reçelini yapmaya karar vermişken karpuzun faydalarını da paylaşmadan edemedim. Hadi gelin bakalım neymiş ki bu karpuz ne işe yarar mış bir meyve olarak:
KARPUZUN FAYDALARI NELERDİR?
Karpuz su oranı yüksek (%90) bir meyve olduğu için diüretiktir yani sık idrara çıkarma özelliği vardır. Bu yüzden ödem sorunu yaşayanlar için mükemmel bir besindir.
- Ancak karpuzun glisemik indeksi yüksek olduğu için dikkatli tüketilmelidir. İnsülin direnci, hipoglisemi, diyabet hastası olan kişilerin de karpuz tüketirken porsiyon kontrolüne çok dikkat etmeleri 2 dilimden fazla yememeleri gerekir.
- A ve C vitamini içerdiği için antioksidanlardan zengin bir meyvedir. Serbest radikal oluşumunu engeller, saç, göz ve cilt sağlığı içinde mükemmel bir besin kaynağıdır.
- Karpuza kırmızı rengi veren ‘likopen’ de antioksidandır. Kardiyovasküler hastalık riskini azaltır aynı zamanda kanser hücreleri ile savaşarak vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Yapılan araştırmalar karpuzun özellikle prostat kanserine karşı koruduğunu göstermiştir.
- Karpuz B grubu vitaminleri içerdiği için ko-enzim fonksiyonu nedeniyle yaşlanmayı geciktirir ve immün sistemi destekler.
- Sodyum ve potasyum içeriği nedeniyle sinir iletiminde ve kan basıncını dengelemede rol oynar.
- Aynı zamanda spor sonrası kas ağrılarını azaltarak toparlanma sürecini kısalttığı gözlemlenmiştir. Yüksek potasyum içerdiğinden dolayı böbrek hastaları mutlaka doktoruna danışarak tüketmelidir.
- Karpuz karbonhidrat, aminoasit, lif, A, B, C vitaminleri, folat ile potasyum, fosfor, magnezyum, sodyum ve kalsiyum minerallerini içerir.
- Ayrıca fitokimyasal ve likopen ile birlikte karoten, lutein gibi karotenoidler bakımından da iyi bir kaynaktır.
KARPUZ NASIL TÜKETİLMELİ?
Diyet yapanların gözde meyvesi olan karpuzun bir porsiyonu 75 kaloridir ve yaklaşık 250 gramdır yani avuç içi büyüklüğünde 2 dilim kadardır. Meyveleri daha çok yemeklerden 2-3 saat sonra porsiyon kontrolü yaparak ara öğünlerde tüketebilirsiniz. Yukarıda sayılan nedenlerden dolayı karpuzu porsiyon kontrolü yaparak tüketmeliyiz. Fakat karpuzu kontrolsüz tükettiğinizde fazla şeker içeriğinden dolayı kilo almanıza, kan şekerinde dalgalanmalara, karaciğerde yağlanmaya, kan yağlarının artmasına ve mide de gaz-şişkinlik gibi sorunlar oluşmasına neden olabilir.
Karpuz deyip geçmeyin faydaları saymakla bitmediği gibi birde reçeli oluyormuş bende şimdiye dek hiç yapmamış biri olarak bugün karpuz reçeli tarifimi vermeden karpuzun faydalarına değinmeden geçemedim. Kimimiz çok sevmesekte bu yaz sıcaklarında dolaptan soğuk soğuk çıkınca yemede yanıda yat hadi buyrun karpuz reçeli tarifine:
Hazırlama süresi: 1 gün
Pişirme süresi: 1 saat
Karpuz reçeli için malzemeler:
800 gram karpuz (karpuz kabuklarından beyaz kısmı)
800 gram toz şeker
2 adet karanfil
1 tatlı kaşığı limon tuzu
2 adet çubuk tarçın
6 litre su
200 gram kireç
Hazırlanışı:
Karpuz kabuklarını elma dilimi şeklinde doğrayın. 6 litre suyun içerisine kireci koyup bir gün boyunca bekletin. Dibe çöken kirecin suyunu, elma dilimi dilimlenmiş karpuz kabuklarını üzerine ekleyin. Karpuz kabuklarını, suyun içerisinde 6 saat bekletin. Karpuz kabuklarını duru suda yıkayın. Derin bir tencere içerisinde su ve şekeri karıştırarak kaynatın. Karpuz kabuklarını ekleyerek 30 dakika boyunca kaynatmaya devam edin. Karpuz kabukları kaynarken limon tuzunu da ekleyerek kıvam almasını sağlayın. Çubuk tarçın ve karanfilleri ekleyerek soğumaya bırakın.
Karpuz reçeli hazır, afiyet olsun!