Su’dan ucuz tabiri pek çok kalem üründe tarih olsa da, Çanakkale’de tam tersi yaşanıyor. Lezzeti doyumsuz marka değer, 2022 üretim yılı sezonunun son günlerinde adeta tarihe geçiyor.,
Kilosu 2 Lira denince, insanın yüzünü garip bir tebessüm alıyor..
Şaka değil gerçek olunca fiyat, hali ile üretici düşünüyor.
Meyve suyunu satın almaya kalksak misli ile ödeme yapmak gerekir ki, bunu anlatmaya da hiç gerek yok..
Özetle şöyle diyebilirim; Şeftali 2 TL’den sezonu kapatıyor?!...
Kirazı bir yana, Şeftalisi de ayrı bir marka Lapseki… ilçeye bağlı Umurbey beldesinde meyve suyu şirketlerine dalından başlayan bir garip yolculuğun adı da Şeftali..
Türüne göre tescil almış marke değere kavuşmuş lezzetli mi lezzetli Şeftali, 2 TL’den toplu alıcı buluyor.
Yetiştiren için ne zorlu bir süreç aslında Üretim safhası.. Dedim ya şeftaliler tescilli… Özenle bakım şart ve üretim safhasında masraftan da kaçmamak gerek. Koruyucu ilaçlar mı desem, özveri ile bahçelerin mükemmel ötesi bakamı mı..?
Üreticilerin tepkisini çeken ise Şeftali’ ye biçilen bedel..
Üretim sezonun bitmesine günler kala, dalında başlıyor bir pazarlık. 2 TL’den topluca satılmaya devam ediyor bu eşsiz lezzet.
Türkiye’nin en kaliteli şeftalilerinin yetiştirildiği topraklarda, yüzler gülmüyor desem yeridir.
Umurbey’ in tartışmasız markasıdır Şeftali. Şeftali..
Üreticiler, ürettiklerinin karşılığını alamayınca, haliyle yüzler gülmez oluyor. Şeftalileri hem Türkiye geneli hem de dünya pazarına gönderiliyordu düne kadar toptancı..
Nakliye fiyatları artınca, Şeftali dalında kalır oldu. Lojistik önemli ayak çünkü.
2022 ‘den hayli ümitli idi oysa ki Üretici..Olmadı.. Nden çok.. Bu yılın başlarında da kalitesi, kokusu ve tadındaki farklılık nedeniyle coğrafi işaret belgesi de almıştı Umurbey Şeftalisi.
Hatırlanır ise şayet; Ankara’da düzenlenen büyük törende bu belge alınarak Lapseki’ye getirilmişti.
Bu belgenin alınmasının ardından çiftçiler bu yıl hem ihracatta hem de yurtiçi piyasada daha büyük beklenti içine girmişlerdi.
EVDEKİ HESAP,ÇARŞIYA UYMADI..
Konuyu özetleyen başlığı attım sanırım.. Evdeki hesap, çarşıya uymadı der iken..
Ümitlenmişti yöre hlakı.. Şeftali değerlenecek diye.. Olmadı.. Beklenti büyüktü, Şeftali sezonuna büyük mutlarla girdi üretici.
Üretim sezonunun başlarında hep dilde idi Şeftali.. Heyli zahmetli bir süreçtir üretim.. Tarlalar sürülecek, ilaçlar atılacak, sulama, falan filan.. Sezon boyunca hep sir telaş..
Sezon bitti bitmesine de, geriye koskoca bir hayal kırıklığı kaldı..
Alıcı bulunamadığı için sezon boyunca dalında çürüyen şeftalilerin bir kısmı, meyve suyu şirketlerine 2 TL’den satıldı. Sezon boyunca meyve suyu şirketlerine 2 TL’den satılan şeftalilerin sezonun bitmesine sayılı günler kala halen 2 TL’den satılmaya devam ediyor olması karşısında ne denir, bilen var mı sahi?!....
DALINDAN KASAYA, KASADAN KAMYONA, KOMYONLARLA FABRİKAYA
Alım sürecinde uzunca kuyruklar oluştu Umurbey içinde.. Bin bir zahmetle toplanan, toplandıkları kasalar bile şeftaliden pahalı olsa da; çiftçi ne yapsın bu durum karşısında?
Gelecek yıl Umurbey beldesinde iddiaya göre, birçok şeftali üreticisinin şeftali işine girmeyeceği dilleniyor günlerdir.
Hangi bahçe sahibine sorsanız, bin pişman durumdan.. Çoğu üreticinin söylemi ise bir; “Şimdiye kadar büyük emekler harcadık, karşılığını alamadık”
Üretim maliyetlerinin hayli üzerine çıkan nakliye maliyeti ileş şeftali dalında çürümeye mahkum oldu deniliyor , başka da söz edilmiyor..
Şeftali üreticisinde, kısacası resmen hayal kırıklığı…
Bazı çiftçiler, toptan 2 TL’den meyve suyu şirketlerine verdi od-daldaki ürününü.
Beldede, Meyve suyu şirketleri alım merkezi önünde adeta kuyruklar oluştu sezon boyunca. Görenler, sandı ki Şeftali alımına rağbet çok.. Oysa ki durun tam tersi.
Rağbetten değil, Şeftali çürümesin diye oluşan bu kuyruk.. Gelecek yıl, kilosu kaça çıkar çıkar bilinmez fakat, Şeftali tarih oluyor adeta. Demedi demeyin!!!…