Sosyal Medya sizinde bu aralar en çok sevdiğiniz yer değilmi desem kaç kişi hayır der ki ?
İyi olduğu kadar kötü yanlarıda olan sosyal medya için bugünlerde gündemden düşmeyen sosyal medya yasası da tartışılan konular arasında. Öncelikle ne gibi zararları olduğuna bakalım mı?
Sosyal Medya Zararları: Çocuk Başrolde Olduğu Hesaplar – Vlogger Aileler
Vlogger Aile hesaplarında, aile üyelerinin içinde yer aldığı, özellikle çocukların sempatikliklerini avantaja dönüştüren birçok video bulunmaktadır. Sosyal medya zararları açısından bu sizce uygun mu? Aile ve çocuk kanalı formatındaki bu kanalların yayınlarında başrolde olan çocukları henüz farik ve mümeyyiz olmayan, yani 18 yaş altında ve akli melekesi yeterli düzeyde gelişmemiş durumdalar. Bu durum 3 farklı şekilde çocuğu etkileyecektir:
- Çocuk ne yaptığının farkında olmayacaktır.
- Çocuk bu yaptıklarını neden yaptığını bilmeyecektir.
- Çocuk yaptıklarının nasıl etkisi olacağından habersizdir.
Sosyal medya zararları, çocuklarımızı çeşitli şekillerde etkileyebilir. Akıllı telefonlar teknoloji ve sosyalleşme için geçerli bir araç olsa da, bazı gençler bu şekilde bağlantı kurmakta zorlanıyor. Sonuç olarak, uygunsuz sosyal medyaya maruz kalmak, zihinsel sağlık bozukluklarına ve olumsuz duygulara katkıda bulunabilir:
- Depresyon
- Endişe
- Sosyal izolasyon
- İmrenmek
- Yalnızlık
Peki Çocuklarda Sosyal Medya Zararları Nasıl Önlenir?
Çocuklarımızın fotoğraflarını paylaştığımız sosyal medya zararları açısından bazen herkese açık olabiliyor. Çocuğumuzun kim olduğunu, fiziksel özelliklerinden tutun ismine kadar birçok bilgiyi tüm sosyal medya dünyasına açmış oluyoruz. Sosyal medyanın yükselişi ile bugün genç olmak, herhangi bir ebeveynin hayal edebileceğinden daha zor.
Günümüzde sosyal medyanın gençler üzerinde bazı olumlu etkileri bulunmaktadır. Farkındalık yaratma, dünyanın her yerinden insanlarla bağlantı kurma ve güzellik anlarını paylaşma yeteneği bazıları için güçlendirici ve canlandırıcı olabilir. Pek çok genç, gördükleri görüntülerin gerçek yaşam göstergeleri değil, derlenmiş anlık görüntüler olduğunu anlıyor. Eğer ebeveynlerinden bu konuda doğru bilgilendirme aldılarsa, başkalarının paylaşımlarının kendi hayatları hakkında karşılaştırma yapılacak bir durum olmadığını öğreniyorlar.Sosyal medya sevenlerin benim gibi merak ettiğini bildiğim için birazcık bu yasa hakkında araştırmalar yaptım ve hadi buyurun birlikte öğrenelim ve tartışalım sahi neymiş ki bu sosyal medya yasası ve neleri kapsıyormuş…
Sosyal Medya Yasası nedir? Sosyal medya Yasası neleri kapsıyor?
Sosyal medya yasa teklifi ile; sahte isim ve hesaplarla yasa dışı içerik oluşturup paylaşma, farklı siyasi düşüncedeki kişilere, herhangi bir alanda rakip olarak gördüklerine, farklı dinlere veya milletlere yönelik küfür, iftira veya hakaret etmek, karalamak ya da itibarsızlaştırmak, nefret ve ayrımcılığa zemin oluşturmayı ortadan kaldırmayı hedefliyor.İnternet haber sitelerinde çalışanlar basın mensubu sayılacak. Bu yasadan önce haber sitelerindeki medya çalışanları Basın Kanununu ile gazetecilere verilen haklardan yararlanamıyordu. Yeni yasa sayesinde internet sitesindeki; spikerlere, editörlere ve yayıncılara basın kartı verilebilecek.Çocukların zararlı içeriklerden uzak durması için ayrıştırılmış hizmet başlığı altında bir düzenleme geliyor. Çocukların, internette veya sosyal medyada yasa dışı, ahlaki değerlere aykırı ve zararlı olabilecek içeriklere maruz kalmasının önüne geçilebilecek. Çocukların, gençlerin ve ailenin, internetin yasa dışı içerikleri hakkında bilinçlendirilmesi ve güvenli kullanımı konusunda bilgilendirilmesi için Erişim Sağlayıcıları Birliği'ne ilave görevler verilecek.Tüm haber siteleri, yayınladıkları içerikleri saklamak zorunda olacak. Yasa, hukuka aykırı içeriklerin yok edilmesinin veya keyfi olarak ortadan kaldırılmasının önüne geçmeyi amaçlıyor. Bir içerik için verilen kaldırma kararı, tüm site ve platformlarını kapsayacak. Her site için ayrı ayrı karar çıkartılmasına gerek kalmayacak.