Sarıçay’la ilgili bir öneride bulunsam, “evraka evreka “diye bağırsam, lüzumsuz bir Arşimet’lik yapmış olur muyum? Hani hepimiz biliriz;
SARIÇAY’DA YUNUSLAR YÜZER, GONDOLLAR GEZER Mİ?
Sarıçay’la ilgili bir öneride bulunsam, “evraka evreka “diye bağırsam, lüzumsuz bir Arşimet’lik yapmış olur muyum?
Hani hepimiz biliriz;
Ölçüleri alınamayan bir cisim, suya batırıldığında, batırıldığı suyun hacim değişikliği cismin hacmine denk gelirmiş.
Hikâye bu ya; hamamda yıkanan Arşimet, bu durumu keşfedince heyecanla çırılçıplak sokağa fırlamış ve sokaklarda koşarken bir yanda da haykırıyormuş “evraka evraka-buldum buldum.”
İşte, bende Arşimet gibi çırılçıplak olmasa da Çanakkale’mizin sokaklarında haykıra dolaşmak istiyorum.
Aşağıda arz edeceğim Sarıçay düşüncem olasılıkla daha önce düşünülmüştür. Ama ben tekrar gündeme getirmiş olayım.
Şehrimizin ortasından akıp giden Sarıçay Çanakkale için, adeta kalpten vücuda kan taşıyan AORT damarı özelliğine sahiptir.
Türkiye’de kaç şehrin ortasından akan ve denize ulaşan ırmak vardır ki?
Çanakkale’de Sarıçay işte özelliklere sahip nadir ırmaklardan biridir. Sarıçay’ın ıslahı üzerine mutlaka bolca kafa patlatılıp çalışmalar sürdürülmüştür. Ama gördüğüm kadarıyla bu çalışmalar istenilen seviyeye ulaşamamış..
Eskişehir Büyük Şehir Belediyesi’nin Porsuk çayıyla ilgili rekreasyon çalışmaları neden Sarıçay içinde yapılamasın ki?
Mesela ırmak yatağından bir iki metre daha aşağı indirilerek deniz suyunun şehrin içine girmesi sağlanabilir? Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin değerli hocalarının ve öğrencilerinin hakemliğinde düzenlenecek bir yarışmayla Sarıçay ve havzası dünyanın en güzel ırmağı haline getirilebilir.
Yeter ki istensin. İstenirse ırmak üzerinde gondollar gezer, belki de bu ırmakta yunuslar yüzer.
İyi de bunu yapmak için kaynağı nereden bulacağız diyenler de olabilir?
1-Çanakkale’nin AKP’li, CHP’li milletvekilleri var. İYİ Partinde yönetici olan Çanakkaleliler var. Bunlar Ankara’nın azı dişi gibi siyasetçilerdir. İsteseler devletten gerekli kaynağı sağlayamazlar mı?
2-Çanakkale şehrinden başlamak üzere tüm Türkiye’deki Çanakkaleliler ve Çanakkale sevdalılarına “bir metre karesini de sen yaptır” kampanyası ile büyük bir kaynak yaratıla bilir. Şehrimizin insanları ve Üniversitemizin güzel öğrencileri bu projeye emekleriyle katkı sunabilir.
3-Ülkemizin büyük sanayicileri ve en başta da OPET üzerinden yaptıklarına bakarak KOÇ Holding, ve elbette ki bu şehrin çocukları olan KALE HOLDİNG sahiplerinin maddi olanakları böyle bir projeye kaynak ayırabilir.
Bu proje mutlaka siyaset üstü olmalıdır. Çanakkale belediyemizin öncülüğünde, Çanakkale Valiliğimizin desteğinde siyaset üstü bir anlayışla devlet-halk el ele işbirliğiyle bu projenin gerçekleştirilebileceğe inanıyorum.
Çanakkale’nin güzelliklerinden istifade ile turizme yönelik birçok projeler geliştirile bilir.
Zaman zaman bu konudaki düşüncelerimi de sizlerle paylaşacağım.
Dedim işte;
Sevgili belediyemiz, Valiliğimiz, Çanakkale İl Özel İdare Müdürlüğümüz veya Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğümüzün dikkatini çekmek istiyorum. Yazacağım sorunlu lütfen ilgilenir misiniz?
Çınarlı Köyü mıntıkasında, Çanakkale–İzmir Yolu üzerinde bulunan Çanakkale Kolejinin yanından başlayıp Çınarlı Köyüne kadar giden toprak yol var. Bu yolun koleje yakın kısımlarında ve girişe yakın yan yolarda kaçak dökülmüş ev eşyası ve inşaat artıkları var. Sanırım geceleri kaçak olarak getirilip dökülüyor olsa gerek.
Bu atıklar kaldırılabilir mi?
Kaçak hafriyatçıları yakalamak için kolejin önüne bir kamera konulmuş olsa kaçak dökümler engellenemez mi?
Çanakkale Belediyesinin belli bölgelere bırakılan inşaat vs. atıklarını gelip aldığını biliyorum. Ama buna rağmen çevre katliamı yapanlara da yuh olsun?