Çanakkale’de; Çanakkale’nin yerli halkı yaşar, Çanakkale’ye askerlik yapmak üzere gelen vatan evlatları yaşar, Çanakkale’de ÇOMÜ öğrencileri yaşar.
Bu gruplar içinde Çanakkale’ye can veren en önemli kesim ÇÖMÜ öğrencileridir.
ÇOMÜ’liler, Çanakkale sevdalılarıdır.
Çanakkale’nin turizm elçileridir.
Çanakkale halkı, STÖ’ler ve kamu kurum ve kuruluşları ÇOMÜ öğrencilerine ellerinden geldiği kadar yardımcı olmalıdır.
Ülkemizin içinden geçtiği ekonomik krizden en çok ekileneler orta ve alt gelir grubuna sahip ailelerdir. Ailesinden uzak diyarlarda okumaya çalışan üniversite öğrencileridir.
Ekonomik krizlerin ve hayat pahalılığının baskısı altında ezilen ailelerin çocukları olan üniversite öğrencileri, çok ağır şartlarda yaşamak ve ağır bedeller ödemekle karşı karşıyadır.
Çanakkale’de de öğrenciler ciddi geçim sıkıntısı içerisindedir.
Öğrenci dünyasında gördüğüm manzara şudur:
Bir kız öğrencimiz, ev sahibinin 900 tl olan kirasını 2500 tl’nin üstüne çıkardığını söylüyordu ve bu kız çocuğumuzun ailesi de bunu karşılayacak birlikteliği ve ekonomik güce sahip değildi.
Bir tıp fakültesi öğrencimiz sanırım partime olarak bir yerde garsonluk yapma şansını yakalamıştı.
Bir yüksek lisan öğrencimiz bir aileye çocuk bakımında yardımcı oluyordu.
Cuma günü Cuma Pazarı’nda, bir delikanlının seyyar arabada şambaba ve halka tatlısı sattığını gördüm.
Kendisine sordum, “delikanlı senin esas mesleğin nedir?” Dedim.
“İnşaat mühendisiyim. ÇÖMÜ’den yeni mezun oldum. İş yok. Hem müzisyenlik yapıyorum hem de böyle işlerle uğraşıyorum “Dedi.
Geçen zaman içerisinde
ÇÖMÜ’den mezun olup da ailesini buraya getirenleri de gördüm,
Çocuğu burada okuyor diye gelip yerleşenleri gördüm.
Mezun olup gitmiş, ama başka şehirde mutlu olamamış geri dönmüşleri gördüm.
Dönmeyi düşünenlere rastladım.
Sonuçta ÇÖMÜ’den mezun olanların Çanakkale sevdası hiç bitmiyor. Onların her biri Çanakkale’mizin turizm misyoneridir.
Onlara sevgi göstermeli,onlara yardım ve şefkat kollarımızı açmalıyız.
Bir de hayat pahalılığından dolayı fırsta bu fırsat deyip ev kiralarına yüksek zam uygulayan ev sahiplerine de sesleniyorum.
Evlerinizde oturacak olanların büyük çoğunluğu ücretli kesimdir. Öğrencilerdir. Bunlar yüksek gelire sahip beyaz yakalı vasıllar değildir. Lütfen insaflı olunuz.
Öyle insanlar tanıyorum ki hem de İstanbul gibi yerde, 4-5 bin lira ve belki de daha fazla kira getirecek evlerini 1800-2000 liraya kiralamaktadırlar.
ÇÖMÜ demişken, ÇÖMÜ yönetimine de bir sitemimi iletmek istiyorum. Geçenlerde eşimle birlikte ÇÖMÜ Dardanos yerleşkesindeki sahildeki Rıhtım Restoranda bir akşam yemeği yiyelim dedi. Bu mekanı, çalışanların güler yüzlülüğü ve sıcak ortamı nedeniyle sıkça tercih ediyorum. Son gittiğimde 0,5 litrelik küçük suya 7 lira aldılar. Açıkçası çok şaşırdım ve afalladım. Teknik bir hata olmuştur” diye düşünmek istiyorum. Yarım litrelik suyun maliyeti Allah aşkına kaç liradır? Yedi lira gibi fahiş bir fiyata satılıyorsa da açıkçası yadırgarım.