Hepimizin başından geçmiştir mutlaka ilk çocuk sahibi olan anne ve babalar gayet iyi bilirler.
İlk bebekler deki deneyimsizlik ile yaşananlar hepimizin sonrasında gülüp geçtiği bir anı olarak kalıyor hayatımızda…
Mesela ben kızımı ilk kucağıma aldığım zaman çok korkmuştum çünkü ilk defa anne olmak benim için çok zordu ve bende ilerleyen zamanlarda bebeğimi kucağıma veren hemşirenin dikkat et lütfen başına dediğini hatırlayarak biraz araştırma yapıp sizlerle ilk doğan bebeklerin neden başının desteklenmesi gerektiğini paylaşmak istedim mutlaka vardır aranızda bilmeyenleriniz hadi buyrun birlikte öğrenelim…
Anne veya baba, çocuklarını ilk defa kucaklarına aldıklarında bebekleri tüy gibi hafif gelir. Fakat bebek, kafasını taşırken büyük zorluk çeker. Kafası, yumuşak vücudunun hemen hemen üçte biri ağırlığındadır. Anne karnındayken bu pek bir sorun teşkil etmez. Ancak, doğumdan sonraki ilk haftalarda, bebeğin kasları, kafasını kaldırıp taşıyabilmesi için henüz çok zayıftır. Yeni doğmuş bir bebek sadece zorunlu kaldığında, mesela nefes alamadığında, kafasını birkaç milimetre kaldırır ve yan tarafa çevirir. Doğa, bu sağ kalma refleksini ona doğuştan vermiştir. Fakat yatağından kaldırılırken, banyodayken, giydirilirken veya emzirilirken, başı güvenli bir şekilde tutulmalıdır. Önceleri bebeğin kafasını avuç içinde tutmanız, sonraları iki üç parmağınızla enseyi desteklemeniz yeterlidir.
Keşfetme
Ne var orada? Çoğu bebek, etrafını biraz olsun görebilmek için çabalayıp durur. Yüzüstü yatarken, boyun ve ense kaslarını çalıştırır. 3-4 aylık olan bebekler, başlarını, yardım olmadan birkaç dakika yukarıda tutabilirler.