AKP döneminde en çok ilgilendiğim alan (belki de eski bir asker olmamdan dolayı), savunma sanayii olmuştur.
Yıllardır ALTAY TANK’nın bir türlü üretilememesinin arkasında, AKP’nin aldığı yanlış politik kararın olduğunu düşünmüşümdür.Türkiye’nin bin bir güçlükte yetiştirdiği mühendislerimizin, Hollanda başta olmak üzere yurt dışına göçüp gitmeleri yüreğimde yaradır. Bin bir yokluk içerinde yetiştirdiğimiz mühendis ve teknisyenlerimizin hangi olumsuz şartlar nedeniyle vatanlarını bırakıp yurt dışına gitmek zorunda kaldıkları ayrı bir konu olsa da, sonuçta üzücü bir durumdur.
Elde edilen savunma sanayi ürün çıktılarının savunma sanayiinde ayrılan bütçe ile denkliklerinin maliyet bakımından hep merak etmişimdir.
Ama asla merak etmediğim şey; savunma sanayinde çalışan teknisyeninden mühendisine tüm vatan evlatlarının vazifelerini yerine getirirken büyük bir aşkla ve şevkle çalıştıklarıdır.
İnsanlarımızın aklını kurcalayan en önemli konu ve en büyük endişe şudur;
Şayet 2023 seçimlerinde AKP iktidardan uzaklaşırsa, yeni cumhurbaşkanı ve millet ittifakının altı partisi savunma sanayinin atılımlarına sekte vurur mu?
Halkın böyle düşünmesinin nedeni, kamuoyunda inceden inceye işlenen negatif propagandadır. Bu propagandaya göre AKP gittikten sonra bir anda savunma sanayinin fişinin çekileceği ve birçok savunma sanayi atılımının sekteye uğrayacağıdır.
Tüm bu endişelerin boşuna olduğu geçen gün Millet İttifakının açıkladığı Ortak Politikalar Mutabakat Metnini incelediğimde gördüm.
Ortak metinde, altılı masanın savunma sanayi atılımlarına AKP’den çok daha fazla önem verdiğini açık açık ifade edilmişti.
Aşağıda kısmen alıntıladığım Ortak Politikalar Mutabakat Metni’deki savunma sanayi yatırım ve atılımlarını okuduğunuzda, tüm endişelerinizin boşuna olduğunu göreceksiniz.
Bakın Altılı Masa savunma sanayi alanında ne düşünüyor ve neler planlıyor?
•Savunma sanayimizi çift kullanımlı ileri endüstriyel teknolojilerin gelişimine öncülük yapacak bir ekosistem oluşturacak, silahlı kuvvetlerimizin operasyonel gücünü ve caydırıcılığını artıracak ve yüksek katma değerli ihracatı geliştireceğiz.
•Savunma Sanayii İcra Komitesi’ne Kuvvet Komutanlarının da katılmasını sağlayacağız.
•Savunma Sanayii Başkanlığı’yla birlikte savunma sanayi alanında faaliyet gösteren diğer kurum, kuruluş ve vakıf şirketleri ile özel firmalar arasında sinerji, iş birliği ve eşgüdüm yaratacak mekanizmaları oluşturacağız.
•Savunma Sanayiinde özel sektörün önünü açacak ve sektörde adil rekabeti sağlayacağız.
•Özel sektörün savunma sanayi ihalelerine hükümete yakın/uzak şeklinde sınıflandırılmadan, kayırmacılıktan uzak, şeffaf ve sadeleştirilmiş bürokratik süreçlerle katılımını sağlayacak, denetimlerde de aynı ilkelerin uygulanmasını temin edeceğiz.
• Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı ve bağlı şirketlerini yeniden yapılandıracak, Vakıf yönetimini siyasi etkilerden arındıracak, Vakıf kaynaklarının kullanımını şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşacağız.
• Vakıf Şirketlerinin tedarikte çoğunlukla tek kaynak olarak görevlendirilmesi nedeniyle ortaya çıkan/çıkacak mahsurları giderecek, küçük-orta girişimcilerin de yer alabileceği projeler ve teşviklerle gelecek nesil teknolojilerinin gelişimini destekleyeceğiz.
•MKEK’nu yeniden yapılandıracak, patlayıcı, konvansiyonel silah ve mühimmatta yurtdışı bağımlılığı sıfırlayacağız.
•Geliştirme takvimleri sürekli sarkan Milli Muharip Uçak, Jet Eğitim Uçağı, Altay Tankı, TF 2000 Firkateyni, 4G ve 5G baz istasyonu ve ağ alt yapısı, askeri gözetleme ve iletişim uyduları ve benzeri projelerin gerçekçi şekilde hayata geçirilmesi ve tamamen yerlileştirilmesi için ayrı ve özel bir bütçe oluşturacak, gerekli uzman personel tahsisini gerçekleştireceğiz.
•Altay Tankı’nda motor tedarik sürecini tamamlayacak, buna paralel olarak hava, kara ve deniz platformlarında büyük ihtiyaç duyulan yerli motor çalışmalarını başlatacak, yerli uçak ve tank çalışmalarını büyük bir seferberlikle sürdürecek ve başarıya ulaştıracağız.
•Türkiye’nin uydu geliştirme, uydu fırlatma çalışmalarını hızlandıracak, sivil ve askeri amaçlı uydu programlarını birleştirecek, bu alandaki kritik teknolojilerin yerlileştirilmesine öncelik verecek, yerlilik oranını en az yüzde 50’nin üzerine çıkaracağız.
•Konsolidasyon, stratejik satın almalar, birleşmeler, girişim sermayesi yatırımı ve etkin bir planlama ile özel sektörün de aktif desteğiyle ASELSAN, TAI, MKE, Roketsan, TEI ve Havelsan’ı global şirketlere dönüştüreceğiz.
• Savunma sanayi alanında kullanımı kaçınılmaz olan yeni nesil dahil tüm malzeme ve girdileri ülkemizde yerli olarak üretmek üzere; Savunma Sanayi Endüstriyel Tasarım ve Üretim Merkezi kuracağız.
•Acil ihtiyaç bahanesiyle yurtdışından doğrudan alım yapılmasının önüne geçecek, kullanıma herhangi bir sınır getirmeyen sistemlerin tedarikini esas alacağız.
•Yatırım yapacağımız yeni girişimlerde ve üniversite projelerinde, konvansiyonel harp silah araç sistemleri ve yeteneklerinin geliştirilmesinin yanında, gelecekteki güvenlik ihtiyaçlarına cevap verebilmek maksadıyla; nanoteknoloji, biyoteknoloji, robotik sistemler gibi geleceğin muharebelerinde belirleyici rol oynayacak yeteneklere öncelik vereceğiz.
•Savunma sanayiinde Ar-Ge, Ür-Ge ve Girişim Sermayelerine ayrılan kaynakları artıracak, özel sektörün Ar-Ge çalışmalarını destekleyeceğiz.
•Yenilikçi ürünlerle ilgili olarak yaygın bir kuluçka ortamı geliştirecek, kişi ve özel kuruluşların bu yöndeki girişimlerine teşvik ve aktif destek sağlayacağız.
•Mevcut ve yeni projeleri hızla hayata geçirmek üzere Sakarya Tank Palet Fabrikasının tahsis işlemlerini hukuki mevzuat çerçevesinde iptal edeceğiz.
•Milli Savunma Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı koordinasyonuyla yurtdışına gönderilen ve eğitimini tamamlayan araştırmacılarımızın Savunma Sanayi Ar-Ge ve Ür-Ge uzmanı olarak yerli savunma sanayimize değer katmalarını sağlayacağız.
•Yanlış politika ve uygulamalar nedeniyle ülkemiz savunma sanayisinden ayrılarak yurt dışındaki firmalarda çalışan mühendislerimizi ve tüm teknik ekiplerimizi, savunma sanayimize yeniden kazandıracak, Savunma Sanayimizde Beyin Göçüyle Mücadele Eylem Planı’nı hazırlayacak ve uygulayacağız