'Yüzyılın felaketi' dedik. Jeoloji profesörlerne göre, bu tanım az. Yaşınalan depremler, 'Binyılın' felaketi tanımını hak eder türden imiş.
Hakikaten de öyle sanki. Dünyanın bilinen yakın tarihinde, en az bin yıldır, böylesi bir felaket yaşamamış hiç bir coğrafya. Tam 10 il yerle bir oldu neredeyse.
Onbinlerce insanımız canından oldu. Bu sayının enkazlar kaldırıldıkça artacak gibi gözüküyor şeklinde yorumları da çok işittik ayrıca.
Devlet tüm imkaları ile sahada. Bu mukamlardan biri de hayli önemli bir görev için çalışma başlattı. Psikoloimiz de çöktü desem, sanırım yanlış ibr laf etmiş olmam.
Özellikle 'z' kuşağı, bu durumdan çok etkilendi.
Mesela benim canım kızım. 19 yaşını geçti. lakin, duyguları var onunda, yaş ile alakalı değil gözlemlere bağlı boy gösteren üzüntü.
Enkazdan can çıkarma anlarını ilk bir iki gün izledi ekran ba,ında bizimle.
Sonra, odasına çekilip ağladığını fark ettik. Çaresizsliği hisetti. İnsanlarımıza üzüldü. Çok hem de..
Ve bir kaç tık aşağısı gençler ve de çoçuklarımız.Bir şekilde haberdarlar olandan bitenden. TV ha.erlerinde herg ece aynı anlatım, aynı dram. Aynı sevihç bir de, enkazdan ıçan her can ardından yaşanan.
Tarifsiz bir üzüntüyü ve tarifsiz bir sevinci aynı anda hissediyorlar, bizler yetişkinler gibi..
Kurtarılan her can sevindiriyor, (-) haberleri ise daha çok üzüyor.
Bu noktada, önemli birg örev başladı. Bakan Derya Yanık: “Afet ve acil durumlarda psikososyal destek hizmetleri Bakanlığımız koordinasyonunda yürütülüyor” diyerek, özetlese de başlayan çalışmayı, eminim ki çok daha önemli önemli bir konu tam da bu..
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) ve Müdahale Hizmetleri Yönetmeliği kapsamında afet ve acil durumlarda psikososyal destek hizmetleri Bakanlığımız koordinasyonunda yürütülüyor. Bu kapsamda depremden etkilenen illerimizde şu ana kadar 3.234 personelimizle 256.605 vatandaşımıza psikososyal destek sağladık.” diyerek, rakamlar da vredi dün.
Şöyle bir bilgi edindim, aktarayım.. Deprem bölgesinden sağ kurulan miniklerimizden bir kısmı da, Çanakkale' yelaştı. Assos' da misafir ediliyorlar. Bahsedilen çalışma, onlar için de sürdürülüyor halen.
Çok zor elbet o felaketi birebir yaşamış olmak. Biz ekranların başında hissediyoruz o acıyı, onlar birebir yaşadılar.
Deprem öblgseinde çocuk olmak daha zor. çünkü, bir çoğu annesiz, babasız kardeşsiz kaldı. Kimi kimsesi kalmadı belki de. Bi tek o kaldı..
Bakan Derya Yanık, Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen deprem sonrasında depremin ilk gününden itibaren sahada vatandaşların yanında yer alan psikososyal destek ekiplerinin çalışmalarına ilişkin değerlendirmesinde, çarpıcı sözler etti.
Aktarmak istiyorum.. Sayın bakan; “Psikososyal destek hizmetleri Bakanlığımız koordinasyonunda yürütülüyor” der iken, çok da detaylar verdi.
Bizlere ulaşan basın açıklaması metninde; -Bakanlığın, afet ve acil durumlarda psikososyal destek hizmetleri sunma konusunda ana çözüm ortağı olduğunu kaydeden Bakan Yanık, “Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) ve Müdahale Hizmetleri Yönetmeliği kapsamında afet ve acil durumlarda psikososyal destek hizmetleri Bakanlığımız koordinasyonunda yürütülüyor. Çalışmalarımızı TAMP’ta yer alan destek çözüm ortağı paydaş kurum ve kuruluşları koordine ederek iş birliği içinde sürdürüyoruz.” - şeklinde ifadeler yer buluyordu.
Rakamlar geliyordu monra. “3.234 personelimizle 256.605 vatandaşımıza psikososyal destek sağladık” şeklinde.
Açıklamada; Psikososyal desteğin Bakanlığın psikoloji, sosyal hizmet, psikolojik danışman, çocuk gelişimi alanlarında uzman meslek elemanı tarafından verildiğini söyleydiğine dikkat çekiliyordu sayın Bakanın.
Ardından dedikleri geiyordu; “Depremden etkilenen illerimizde şu ana kadar 3.234 personelimizle 256.605 vatandaşımıza psikososyal destek sağladık. Psikososyal destek ekiplerimiz afetin başladığı andan itibaren vatandaşlarımızın yaşadıkları travmanın etkilerini en aza indirmek için sahada çalışmaya devam ediyor.”
BU DA ÖNEMLİ... "Başvurular Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğüne iletilecek"
Sayın Bakan, psikososyal destek alanında ulusal düzeyde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ile iş birliği içinde olduklarını bildiriyordu önce.
Psikososyal destek alanında iş birliği yapmak isteyen ulusal düzeyde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının başvurularını, dilekçeyle birlikte başvuru formu ve görevlendirilecek ekip listelerinin doldurularak Bakanlığın Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğüne ait athgm@aile.gov.tr mail adresine iletilmesi gerektiğinin altını önemle çiziliyordu.
Hepimiz yıkıldık. Depremi hissetmesek de.. 10 ile yakın illerden, kuvvetli sarsıntıları an itibari ile hissedenlerde de durum bence vahim.
Oranın yaşayanlarının çocukları ve gençler, eminim ki bu felaketten hayli olumsuz etkilendiler.
Psikolojimiz bozuldu. Çaresizlik kadar kötü bir şey yok ki, nasıl bozulmasın?!..