Bacaklar vücudumuzun en önemli organidır.
Hepimiz düz ve güzel bacaklara sahip olmak isteriz. Ancak kimimizin doğuştan çarpık bacakları olabiliyormuş.Bacaklar hakkında merak edilen çarpıklıkları öğrenmek isteyen herkez hadi buyrun birlikte bakalım…
Neymiş bu Çarpık bacak ve nedenleri:
Bacaklar Neden Çarpık Olur?
İnsan vücudu anatomik olarak yağ ve kas dokudan meydana gelir. Yağ dağılımının dengeli olmaması, yapısal kemik bozuklukları, hareket sorunları ve çocukken yanlış hareket yapılması gibi çeşitli durumlar bireylerde çarpık bacak sorununa neden olabilir.
Bacak eğriliklerinin düzeltilmesi bir hayli zordur, çünkü bacak eğrilikleri kemik yapısındaki bozukluklardan kaynaklanır ve bu bozukluklar genetik yapı ya da D vitamini eksikliği gibi sebeplere bağlı gelişebilir.
Çarpık bacağın O ve X bacak olmak üzere iki çeşidi vardır. O bacak parantez bacak veya genu varum olarak bilinir, X bacak ise genu valgum olarak isimlendirilir. Topuklar birleştirildiğinde bacaklar arasında parantez biçiminde boşluk oluşuyorsa O tipi, bacaklar dışarı doğru eğriliyorsa X tipi çarpık bacaktır. Her iki tipte de ileri seviyede tetkik ve grafilerle kemik yapısı daha net görüntülenebilir.
Formun Üstü
Formun Altı
Çarpık Bacak Estetiği Nedir?
Diz kapağından sonra düzgün gitmeyen, içe veya dışarı doğru eğrilen bacaklar halk arasında çarpık bacak olarak tabir edilir.
Bacaklardaki çarpıklık eğer belirli bir hastalık nedeniyle oluşmuşsa ortopedik yöntemlerle tedavi edilebilir.
Fakat doğuştan gelen bir şekil bozukluğuysa ve herhangi bir sağlık sorunundan kaynaklanmıyorsa estetik müdahalelerin uygulanması gerekir.
Bu estetik yöntem ise çarpık bacak estetiği olarak adlandırılır ve bacakların düzeltilmesinde uygulanır.
Çarpık bacak estetik ameliyatları kişinin ihtiyacına göre dolgu, protez ve yağ enjeksiyonu ile şekillendirilebilir.
Bu aşamada bacağın yapısı ve kalınlığı belirleyici etmendir.
Çarpık Bacak
Estetik Türleri Nelerdir?
Çarpık bacak estetiğinde uygulanan iç ana yöntem vardır. Bu yöntemler şunlardır:
Yağ Enjeksiyonu: Dolgu işlemleri en fazla uygulanan çarpık bacak estetik ameliyatlarıdır ve olması gerekenden ince bacaklarda tercih edilir. Bu yöntemde hasta vücudundaki başka bir bölgeden yağ doku alınır ve zayıf kalmış bacak bölgesine enjekte edilir. Bu şekilde uygulanan yağ transfer işlemleri kalıcı sonuçlar doğurur. Transfer işlemiyle bacaklardaki şekil bozuklukları giderilir ve her iki bacak eşit hale getirilir. Kemiklere yapılan herhangi bir müdahale olmaz. Bu yöntemde hastaya genel anestezi uygulanır ve genellikle aynı gün taburcu işlemleri gerçekleştirilir.
Dolgu Enjeksiyonu: Hasta vücudunda yeterli oranda yağ bulunmaması durumunda çeşitli dolgu maddeleri kullanılır ve her dolgu maddesinin belirli bir ömrü olduğu için bu şekilde uygulanan dolgu yöntemi kalıcı olmaz. Ortalama dolgu ömrü 5 yıldır, bu süreden sonra dolgunun tekrar yenilenmesi gerekir. Bu tip dolgularda hastanın genel anestezi almasına ve hastanede kalmasına gerek olmaz. İşlem sonrasında günlük yaşantıya dönmede de herhangi bir sorun yaşanmaz.
Silikon Tedavisi: Çarpık bacak estetiği için kullanılan silikonlar, göğüs cerrahisindekilerle aynı özelliklere sahiptir, fakat form olarak yassı düz ve anatomik olarak gruplandırılır. Yassı düz silikonlar ağırlıklı olarak kadın hastalarda kullanılır ve kadınsı bacakların elde edilmesi sağlanır. Anatomik silikonlar ise erkek hastalarda tercih edilir ve kişiye daha kaslı bir bacak görünümü kazandırır.
Silikon tedavisinde hastaya lokal veya genel anestezi uygulanabilir. Sonrasında diz kapağının arka kısmına kesi atılarak silikon yerleştirme işlemi başlatılır. Bu aşamada kişiye uygun form, boyut ve sayıda silikon yağ dokular arasına eklenir. Gerektiği durumda hastaya yağ ve dolgu enjeksiyonu da yapılabilir. Açılan kesilere estetik dikiş atılır ve minimum iz kalması hedeflenir.
Çarpık Bacak
Teşhisi Nasıl Konur?
Çarpık bacak teşhisi genel olarak anne ve babalar tarafından çocuklarında izlenebilen bir görsele sahip olup gözlem sonucunda tedavi için başvurulması ile beraber ilerler. Bunun yanı sıra kişilerde belli zaman sonrasında durum ile ilgili hekim desteğinden yararlanmak isteyebilir.
Çarpık bacak teşhisinin hekim tarafından konulması ise öncelikle hastanın tıbbi geçmişinin gözlemlenmesi ve detaylı bilgilerin alınması ile başlar. Genetik yatkınlık, yürüme bozukluğunun olup olmamasının yanı sıra hastada herhangi bir sağlık sorununun olup olmadığı da belirlenir.
Hekim tarafından yapılacak olan çarpık bacak teşhisinde aynı zamanda kas iskelet muayenesi gerçekleştirilir. Duruş, yürüyüş şekli ve bacakların eşit olup olmadığı bu muayene ile saptanır. Bunun yanı sıra bacak kaslarının gerekli gelişime sahip olup olmadığı da belirlenir.
Hekim tarafından yapılan bu incelemeler ek olarak kalsiyum ve D vitamini eksikliği ile ilgili de gerekli testler de talep edilebilmektedir. Bunun yanı sıra hekim MR ve bacak filmi yani ortoröntgenogram görüntülemesine de ihtiyaç duyar.
Tüm bu test, görüntüleme ve muayene işlemleri sonrasında hekim verileri bir araya getirerek uygulanabilecek olan tedavi yöntemi ile ilgili olarak detaylı bilgilendirmeyi de yapar.