Kısacası; Her Toprak Alanda Olmalı Merak etitiniz değil mi? Neden bahsettiğimi!..
Bilimsel adı; Phacelia tanacetifolia Benth. Yani, Ülkemizde bilindik adı ile Arı otu... Arı çiçeği..
Pekçok bilim insanı araştırdı, elde ettiği bilgileri derledi ve ortaya nefis lezzeti güçlendiren kıvamda, bir çalışma ortaya çıktı.
Özetle verilen mesaj: "Arı otu tarlalarımızı çoğaltalım. Ülkemiz kazansın, arılar mutlu olsun.." şeklinde idi.
Jeoloji profesörü Doğan Perinçek, Arı otunun önemine sosyal medyasından yaptığı paylaşım ile uzun uzun dikkat çekti.
Sıkı takipçisi olduğum Prof. Dr. Perinçek' in aktardığı bilgiler hayli dikkatimi çekti.
Arılar olmalı, olmazlarsa şayet, yaşam da olmaz gerçeğini bildiğimden belki de, böylesi önemli konuya dikkat kesilmeden edemedim.
Çanakkalelilerin; 'Deprem dede' diye isimlendirdiği ÇOMÜ' den emekli Prof. Dr. Perinçek, Arı otu "Arı çiçeği" tarlalarının yaygınlaştığına dikkat çektiği paylaşımında,
"Doğada kendiliğinden yetişen bu ot 'çiçek', tarlalarda çoğaltılarak yetiştiriliyor. Arı otu tarlası yanı başına konulan kovanların sakinleri ise hayatından memnun.
Arı otu tarlasını arazide jeoloji yaparken fark ettim, fotoğrafladım., Yer; Kemallı (Ezine; Çanakkale)
Aynca, bir demedini toplayıp, evime aldım. Hatırlarsınız; jeolog avantajını 'bir taşla iki kuş vurmak' olarak tanımlamıştım geçenlerde.
Daha önceki yıllarda ve aylarda fay izinde tiyatro keşfimiz, su ararken göktaşı bulgumuz olmuştu.
Bunlar; 'bir taşla iki kuş vurmak' örneğinin sadece birkaçı. Diğerlerini saysam, sayfalar almaz.
Bilimsel ismi; Phacelia tanacetifolia Benth olan, Arı otu yada Arı çiçeği olarak ülkemizde isimlendirilen bu değreli bitki, Arılar için çok değerli besin kaynağı.
Dünyanın en iyi 20 bal bitkisi arasında yer alan arı otu, İngiltere, Almanya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde ve az da olsa ülkemizde ekimi yapılan bir tür.
Arı otunun bal verimi dekardan 30-100 kg dır. Polen verimi dekardan 15 kg dır. Arı otu ekiminden sonra 1 ayda çiçeklenmeye başlar.
Görüntüsünün güzelliğiyle dikkat çeken arı otunun ismini daha önce duymuş muydunuz? 'Faselya' ya da 'mor solucan otu' gibi adlandırmalara da sahip. Arı dostu bitkiye dair öğreneceğiniz çok değerli bilgiler var!
Arı otu kullanım alanları dünyada olduğu gibi Türkiye’de de günden güne yaygınlaşıyor" şeklindeki ifadeleri ile önemli bilgiler aktarıyordu.
Bilim insanlarının derlediği önemli bilgilerin devamını da getiriyordu Perinçek hoca.. Sosyal medyasından yaptığı paylaşımında; Bitki dünyasının zenginliğinde daha keşfedilecek pek çok tür bulunduğuna vurgu yapıyordu..
Görsel olarak, Parlak mor rengiyle göze oldukça hoş görünendir arı otu. Özellikle de arıcılık alanındaki önemi ile ön plana çıkmakta. Göze oldukça hoş görünen bu bitkinin, arı otu diye anılmasının bir sebebi varmış…
Perinçek hoca, bundan da söz ediyordu kısaca.. Ayrıca ekliyordu; “Arı otunun nerede yetişip nasıl kullanıldığına kadar merak edilen pek çok sorunun cevabını öğrenmeye ne dersiniz?” diye..
Hayli net bilgiler paylaşıyordu sonrada..
Mesela; ARI OTU NEDİR? Sorusuna yanıt olacak ifadeler geliyordu.
Arı otu’ nun, Hydrophyllaceae familyasında yer alan ve çiçekleri genellikle açık mor renkli olan otsu bir bitki çeşidi olduğundan söz edip, Ülkemizde yetiştirilen bu bitkinin dünya üzerinde bilinen 13 farklı türü bulunduğuna da dikkat çekiyordu.
Bal arıları için güçlü bir besin kaynağı olduğu bilinen Arı otu, yetiştiği toprak konusunda seçici bir bitki değilmiş..
Türkiye’de, Çukurova ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde sıkça yetiştiriliyor.
Doğal hayvan yemi olması yanında, toprağın iyileştirilmesi konusunda da faydalı bir bitki..
Doğada, biyolojik savaşım ve tozlaşma gibi çeşitli amaçları gerçekleştirmede de yardımcı aktör bu bitki.
Doğa önemli.. Doğaya sahip çıkan bu doğal bitki, ne kadar fazla olur ise, o kadar da Arılar mutlu olacaklar, NOKTA diyerek, naçizane doğa için ben de bir şey yapmış olayım bu gün.. Kalın sağlıcakla…