Belki de, Atilla İlhan' a da ilham oldu Çanakkale'de yaşananlar.
Bazen; yaşamak gerek, yaşamadan nasıl anlatılabilir ki Çanakkale' zde olanlar???
Bazı tarihçilerin, şairlerin kaüleminden ara ara; "Bir avuç.." diye tabir edilen Yarımada' ya, 7 düvel çökmeye kalktı bir zamanlar..
108 yıl evvel, sarı saçlı mavi gözlü bir dev dikildi 7 Düvelin karşısına..
Öyle bir komutan ki; Askerlerine; "Size Taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum.” diyebilen bir İnanmış komutan..
Tıpkı, 24-25 Nisan' da, Conkbayırı’ nda olduğu gibi, 10 Ağustos 1915' de, Anafartalar ovasında efsaneleşen bir komutan..
Adı, tarihe altın harflerle geçen ve 'Askeri Deha' diye tanımlanan isim.. Anafartalar kahramanı Albay Mustafa Kemal..
Tarihçilerin bir anlatımında; “9 Ağustos 1915'de Liman Paşa büyük sorumluluk isteyen ve bu görevi üstlenmeye hazır olan genç Albay Mustafa Kemal'i Anafartalar Grup Komutanı olarak atadı.” denilmekte.. Bunun üzerine ayrıntı çok..
Tarih şöyle söz ediyor, übyük zafer öncesinden.. “Conkbayırı-Anafarta müdahalesi 6 Ağustos 1915 tarihinden sonra ciddi takviye alan İngiliz birliklerinin kuşatma ve taarruz hareketlerine karşı elde edilmiş bir başarıdır.”
Öyledir, büyük bir başarı.. Askeri bir deha girmiştir çünkü artık devreye..
Mustafa Kemal, 9 Ağustos 1915’te 19’uncu Tümen Komutanlığı’ndan ayrılır, Anafartalar Grup Komutanlığı görevine gelmiştir.
108 yıl önce; 9 Ağustos saat 04.00’te Anafartalar Grup karargâhı Çamlıtekke’ye gitmiş, 6 Ağustos 1915 tarihinden itibaren düşman taarruzları hakkında, birlikler başta, ikmal hakkında bilgi alarak aynı günün sabahı 9 Ağustos 1915’te hazırlanan taarruzun başına geçmiştir Albay Mustafa Kemal
Anafartalar ovasına ulaşıp konuşlanan, 7’nci ve 12’nci Tümen ile yapılan taarruzlar neticesinde akşam saatlerine doğru İngiliz birliklerinin Anafartalar’daki ileri harekâtı durdurulur.
İsmailoğlutepesi, Anafarta sırtı, Mestantepe Türk kuvvetlerinin elindedir artık..
Bir gece yarısı harekatı başlamıştır.. 9/10 Ağustos gecesi birliklerin tuttukları hattı tahkim etmelerini ve savunma için gerekli düzenlemelerin alınmasını emreder Albay Mustafa Kemal..
Zafer yakındır artık.. 10 Ağustos günü yaptırmayı tasarladığı Conkbayırı taarruzu için o yöne hareket eder Sarı saçlı Mavi gözlü bir dev..
6 Ağustos çıkarmasından sonra ileri harekâta geçen İngiliz birlikleri, Kocaçimen-Conkbayırı mıntıkasında Şahinsırt’ın zirvesi de dahil olmak üzere Sazlıdere taraflarını ve Conkbayırı platosunun en yüksek kısmını işgal etmişler.. Durum oldukça kritik..
İngiliz birliklerinin, bölgenin en yüksek mevkii olan Kocaçimentepe’ye ulaşmalarına çok az kalmış iken ve Conkbayırı sırtlarını ele geçirerek Kocaçimen’e doğru taarruz ederken; Mustafa Kemal, Kocaçimen - Conkbayırı hattının ele geçmemesi için 10 Ağustos saat 04.30’da baskın şeklinde bir taarruza karar verir.. Müthiş Zafer gelmektedir artık..
Herhangi bir topçu ateşi olmaksızın yapılan taarruz, sessizce ve Mustafa Kemal’in havaya kaldırdığı kırbaç işareti ile başlamıştır. Allah Allah sesleri yükselyir bir anda semaya.. Mehmetçik; Şahadete gözü kapalı koşmaktadır o anlarda. Çanakkale Ruhu sahlanmıştır düşman üzerine.
İngilizler, taarruzun ilk anından itibaren düzensiz bir şekilde geri çekilmeye başlarlar..
Zaferdir kazanılan, Anafartalar olmuştur adı.. Ve dünya savaş tarihine ‘Askeri deha’ olarak isimlendirilerek geçen Mustafa Kemal, İstiklal harbine ilham olacak Çanakkale kahramınıdır artık..
Günlerce cephede etkili olan kan ve barut kokusu.. Hali ile; Barut Öksüren Adamlar var birde..
Nasıldı o dizeler; “Barut Öksüren Adamlar” der iken Atilla İlhan, şu ifadeleri alıyordu kaleme..
"Hamzabey cami-i şerif'inden kim kaldı? Kim kaldı eski Selanik'ten?
Laternalar sustu.Sürahiler tenha Tek kibrit çakılmıyor.
Kim kaldı İttihat ve Terakki'den?
O jöntürkler ki - 'hariçten evrak-ı muzırra celbederlerdi' - o fedailer ki barut öksürürler.
Sakal tıraşları mavi kırmızı bıyıkları biber kim kaldı?” (Attila İlhan)
Bu dizelere belki de Anafartalar, ya da Çanakkale Geçilmez dedirten, 18 Mart Deniz Zaferi oldu ilham..
Rahmetle, şükranla, minnetle.. Aziz şehitlerimiz, ruhunuz şaad olsun..