Giderek de artıyor işittiklerim. San ki, çevremde aynı ifadeleri kullanmayan kalmadı gibi.
Dahası söylenenler de var tabi.. misal; “Pandemi sürecini atlattık; şimdi bu da ne böyle?” diyerek, sorgular durumdaki tanıdık sayısı giderek arttı gibi.
Viral enfeksiyon denilse de, mevsim bizleri fena etkiledi sanırım. Lodos, ardından üşüten poyraz, hele bir de yağmurda ıslandın mı, gerisi tamam…
Öksürük, tıksırık, hapşırma krizi.. Burun akıntısı da var elbet. Ve kırgınlık hali..
Enerjisi tükenmiş halde olanlar kervanına, sanırım son birkaç gündür ben de eklendim..
Propolis tüketmesem, direncim yüksek kalmasa sürekli, sanırım ben im de kıpırdayacak halim kalmazdı.
Gribal enfeksiyon olmayan yok gibi sanki çevremde. Herkes aynı durumda gibi.. Ya da bana mı öyle geliyor?
Kış hastalıkları, mevsimsel rahatsızlıklar falan filan der iken, ömür geçip gidiyor velhasıl..
Bu arada, Koronavirüs ile ilgili bir dizi gelişme yaşanıyor.. Bazı haberler okudum, söz edeyim mi sizlere de azıcık.
Dün okuduğum bir haber var. ABD ve Çin'de de görülen bir tür virüsten söz edilen o haberde, Dünya Sağlık Örgütü, DSÖ’ nün hızla yayılan korona varyantı JN.1'i takibe aldığına dikkat çekiliyordu.
Hoppala Paşam, Malkara Keşan.. Yine mi gündeme geldi bu lanet olası Korona..
Dünya üzerinde 6 milyondan fazla insanın ölümüne neden olan koronavirüsle, halen dahi savaş hız kesmeden sürüyor.. Öyle biliyoruz.
İşte bu noktada, Dünya Sağlık Örgütü, korona’ nın bir alt varyantı olan JN.1'i hızla yayılması nedeniyle ‘dikkate alınması gereken virüs’ kategorisine almış bu alt varyantı.
Dahası; bu varyantın daha şimdiden Hindistan, Çin ve ABD'de görüldüğünden söz etmiş DSÖ..
Bu demek oluyor ki, bize de ulaşması söz konusu.. Görülen o ki, yine dünya turunda çıkmış virisün alt varyantı.
Dünya Sağlık Örgütü’ nun, dünyanın birçok ülkesinde görülen koronavirüsün bir alt varyantı JN.1'i, hızla yayılması nedeniyle uyarılar yapması elbette ki çok normal.
Bahsettiğim haberde, altı önemle çizilen ve "dikkate alınması gereken varyant" kategorisine alındığından söz edilen, Covid varyantı Omicron'un alt varyantı diye tanımlanan JN.1’ in, dünyada nüfus yoğunluğunun en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alan Hindistan, Çin ve ABD'de de görülmesine dikkat çekiliyordu.
Ayrıca bir de beklentiden söz ediliyordu.. V aka sayılarının artışa yönünde.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)özetle, kamu sağlığı için riskin şu anda düşük olduğunu ve mevcut aşıların koruma sağlamaya devam ettiğini de vurguluyordu.
Bu güzel bir ifade.. Ne var ki, DSÖ yetkilileri bu kış, Covid vakalarının ve diğer enfeksiyonların artabileceği uyarısı da yapmış..
Bizdekinin adı konmasa da, bu sözü edilen yeni alt varyant olmasın, herkesin şikayet ettiği, çok hastayım diyerek özetlediği o halinin nedeni?
Okuduğum o haberde; Grip, solunum sinsityal virüsü (RSV) ve çocukluk çağı pnömonisi gibi solunum yolu virüslerinin, Kuzey Yarımküre'de yükselişte olduğundan da söz edililoyrdu.
Uzmanlara göre; Kovid'e neden olan virüs zaman içerisinde değişime uğruyor malum.. Bu farklı varyantların ortaya çıkması da bu yüzden.
Omicron bir süredir dünya çapında baskın olan varyant konumundaydı. DSÖ, şu anda JN.1 de dahil olmak üzere Omicron ile bağlantılı varyantlara yönelik, endişe edilecek bir durumun da bulunmadığını dile getirmekte.
Hindistan, Çin ve ABD'de görülen bu alt varyantta, gün gelecek değişime uğrayacak..
Değişime uğrayan her hali, biz inşalar için ayrı bir sorun sıkıntı..
Bol bol C vitaminine devam edeceğiz anlaşılan. Yeşillikleri, turunçgilleri tüketip, direnci yüksek tutmakta fayda çok var bence.
Maskeleri kullanmaya devam etseydik, sanırım şimdi sözünü ettiğim, çevremdeki her tanıdığım şikayet konusu rahatsızlıkları belki de yaşamayacaktık..
Maske, mesafe ve hijyene devam edebilseydik keşke..