Türkiye, tasarrufun resmiyet kazandığını, dün kaleme alınan haberlerin ayrıntılarından öğrendi.

Enflasyon canavarını etkisiz hale getirmek,  bir deyişle de; ‘dur’ demek için bu adım elbette ki önemli..

İlk adımı anlatır haberler için; “Kamuda tasarruf dönemi resmen başladı” başlıkları atıldı dün.

İlkokullu yıllarımda, sanıyorum üçüncü sınıfta, öğretmenimiz tasarruf ile ilgili birkaç söz etmemizi istemişti. Tasarrufu anlatacaktık. İyi de nasıl?

Çocuktuk.. Çocuk ne bilir ki tasarrufu.. Gereksiz yere, kurşun kalemin ucunu, kalem tıraşla açmamak,   bizler için tasarruftu…  Çocukluk işte…

Hiç unutmuyorum, halen o gün attığım başlık aklımda. “Kıtlığın Anahtarı, Tasarruftur..” ifadesini, el yazısı ile atmıştım, tasarrufu ve önemini anlattığım ödev kağıdına…

Sizce de güzel bir slogan değil mi bu?

Bu laf bana ait. Telif hakkını almamış olsam da, bu lafı ben ettim çocukken..

Dönelim düne, Madde madde sıralanan yeni tedbirlere..

Kamuda, resmen başlayan tasarruf dönemini, Cumhurbaşkanlığı Genelgesi özetliyordu.

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Genelgede, kamu kaynaklarının maksadına uygun azami tasarruf prensiplerine riayet edilerek kullanılması gerektiğinin altı önemle çiziliyordu.

Daha da açacak olur isek meseleyi, sanırım şöyle denilebilir: “Kamu kurum ve kuruluşlarının harcamalarında tasarruf sağlanması, bürokratik işlemlerin azaltılması ve kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanımına ilişkin tedbirlerin alınmasının gerektiği” yer alıyordu o genelgede.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan, "Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi"ne,  ilişkin Cumhurbaşkanlığı Genelgesi, Resmiyet kazandırıyordu kısacası.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan genelgede tedbirler çok sayıda başlık altında detaylı şekilde sunuldu kamuoyunun bilgisine.

Satır satır şunlar yer alıyordu o Genelgede;

 "Taşınmaz edinilmesi, kiralanması ve kullanılması"

"Resmi taşıtların edinilmesi ve kullanılması"

"Haberleşme giderler"'

 

 "Personel görevlendirmeleri"

"Basın ve yayın giderleri”

"Kırtasiye ve demirbaş alımları"

"Temsil, tören, ağırlama ve tanıtım giderleri" gibi başlıklar öne çıkalardı mesela.

Bizim sektörü ilgilendiren o kaleme ayrı bir dikkat kesildim elbette.

Yerel basın için, küçük ölçüde de olsa, bir gelir kapısı kapanmış oldu vesselam.

Oysa ki, o kaleme gelene kadar, daha neler vardı aslında.. Tasarrufa örnek kalem olarak gösterilecekler arasında.

Bir kalem vardı ki, ne de isabet olmuş bence aslında.

“TAŞINMAZ EDİNİLMESİ, KİRALANMASI VE KULLANILMASI” başlığı altında; Kamu kurum ve kuruluşları tarafından 3 yıl süreyle yurt içinde ve yurt dışında hiçbir şekilde yeni hizmet binası alınmayacağı anlatılıyordu.

Ayrıca, kiralanmayacak, yapılmayacak veya bu amaçla arsa veya arazi satın alınmayacak vurgusu da geliyordu.

Yeni lojman, her ne adla olursa olsun memur evi, kamp, kreş, eğitim, dinlenme ve benzeri sosyal tesis ve bunlarla ilgili arsa veya arazi satın alınmayacak, kamulaştırılmayacağı, yeni kiralama yapılmayacağı, ve yeni inşaata başlanmayacağı da, Genelgede yer alan önemli ifadelerdi.

Makamlar için kiralanan araçlar ile bundan böyle tatile falan gidilemeyecek bu durumda. Dahası, kiralama dönemi de bitti kısaca.

Savunma ve güvenlik hizmetlerinde kullanılanlar hariç, mevcut lojman ve sosyal tesisler ekonomiye kazandırılacakmış.. Ne harika..

Lojman kiraları ve sosyal tesis ücretleri rayiç bedeller dikkate alınarak yeniden belirlenecekmiş ayrıca..

“RESMİ TAŞITLARIN EDİNİLMESİ VE KULLANILMASI” başlığı altındaki bölümden, asılnad bahsettim az evvel, dayanamadım çünkü.

Bu başlık altında; “Kamu kurum ve kuruluşlarınca 3 yıl süreyle her ne şekilde olursa olsun yeni taşıt edinilmeyecek.” Vurgusu geliyordu. Bence de, harika..

Bu arda, bahsetmeden edemeyeceğim, genelgeden söz edilir iken kaleme alınan şu anlatım da çok dikkatimi çekti.

“Kamu taşıtlarının yerli ve elektrikli taşıtlara dönüştürülmesi amacıyla kullanımdaki taşıtların tasfiye edilmesi kaydıyla, kamu alım garantisi kapsamında ilgili mevzuatına göre elektrikli taşıt satın alınabilecek.”

Bazı makamlara ait garajlarda, onca araç duruyor iken, gelir getirecek düzeyde o araçların tasviye edilecek olması da bence çok güzel bir karar olmuş..

Vatanımıza, Milletimize, resmen başlayan bu Tasarruf dönemi hayırlı olsun.