Çanakkale’ ye yıllarını verdi. Binlerce yıl öncesinin izlerini, gün yüzünü çıkarıp, Arkeoloji dünyasına bir deyişle de yön verdi.
Geçmişin izlerini gün yüzüne çıkarmak için, yıllarını Çanakkale’ ye veren bir isimdi Rahmetli.
Gülpınar Kazı Heyetine Başkanlık yaptığı yılarda, pek çok kez kendisi ile görüşüp, Yeni bulgular üzerine havadisleri onun dilenden kaleme alan bir gazeteci olarak, Üstada hayran kalanlardandım vesselam.
Farelerin bir bilindik hikayesi geçiyordu Gülpınar’da. Özgünel hoca, ayağının altına fare alan bir kahramanın heykelini bulabilmek için yıllarını verdi diyebilirim bir dip not olarak.
Anılar biriktirdik Gülpınar ziyaretlerinde. Selam olsun o güzel günülere.
50 YILA, DAMGASINI VURAN BİR DEĞER…
Prof. Dr. Özgünel hocadan gelen acı haberi, Kültür Bakanı Sayın Ersoy duyuruyordu.
Bakan Ersoy, sosyal medya hesabından ses veriyordu; "Türk arkeolojisinin son 50 yıllık gelişimine önemli katkılar sunan duayen bir hocamızı kaybettik.” DİYORDU.
Sözlerini; “Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Coşkun Özgünel artık yetiştirdiği öğrencileri ve arkeoloji alanında birbirinden kıymetli çalışmalarıyla hatırlanacak." Vurgusuna imzasını atıyordu.
Sayın Bakan, detaylıca sözler ediyordu.
Çanakkale Gülpınar'da 1980 ve 2019 yılları arasında yürüttüğü arkeolojik kazı çalışmalarının yanı sıra 1998 ve 2012 yılları arasında KKTC Salamis kazılarının başkanlığını da yürüten Rahmetli Özgünel' e Allah'tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve tüm arkeoloji camiasına başsağlığı diliyordu.
Tek kelimeyle özetleyecek olur isek; “Ülkemizde arkeoloji alanında büyük çalışmalar gerçekleştiren bir isimdi Özgüne hoca..”
Kendisinin, birbirinden değerli eserleri Türk Arkeolojisine kazandırdığını bilmeyen de yoktur.
Nurlar içinde uyu, Prof. Dr. A. Coşkun Özgünel hocam.. Ruhun şâd, mekanın cennet olsun.
Ailesi başta, tüm sevenlerinin ve Ankara Üniversitesi camiasının başı sağ olsun.
Çanakkale için, her kim bir saniyesini veriyor ise, eşsiz kıymete sahiptir. Öyle bildik, öyle de bileceğiz.
Merhum Coşkun ağabey, bırakı bir saniyeyi, yıllarını verdi Çanakkale için.
Bu vesile ile Arkeolojik çalışmalarıyla şehrimiz için önemli bulgulara ulaşan, Prof. Dr. Ümit Serdaroğlu hocamızı da anmak isterim.
Hele hele, geçtiğimiz haftalarda aramızdan ayrılan, Edirne Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu eski Müdürü, Arkeolog Ömür Yörükoğlu’nu nasıl unutabilirim?
Çanakkale’ ye olan Sevdası tartışılmaz isimlerdendi kendisi.
Ömer Yörükoğlu, gerek Ala Kılavuzluğu yaptığı yıllarda, gerek ise Kültür Bakanlığı’nın sürdürdüğü çeşitli çalışmalarda, danışılan bir uzman olarak, tarihin canlanmasına katkı sunmuş, bence son derece kıymetli bir isimdi.
Çanakkale için verdiği mesaisinde, her kim bir damla ter dökmüş ise, o terin değeri, kilo kilo altından da değerlidir diye düşünenlerdenim.
İyi ki vardılar. Hep rahmetle anılacaklar. Mekanları cennet olsun…