Hayatınızın memnun olmadığınız yanlarını değiştirmek istiyorsunuz. Belki işinizde veya özel hayatınızda değişiklik yapmanın vakti geldi de geçiyor diye düşünüyorsunuz.
Hayatınızın memnun olmadığınız yanlarını değiştirmek istiyorsunuz. Belki işinizde veya özel hayatınızda değişiklik yapmanın vakti geldi de geçiyor diye düşünüyorsunuz.
Peki bunun için neler yapılmalı, nereden başlamalı, nasıl uygulamaya geçmeli biliyor musunuz? “
Gerekli değişimleri saptayın
Değişim sürecinde atılması gereken ilk adım, nasıl bir değişim istenildiğine karar verilmesi. Sonrasında bu değişimle ilgili sorular sormak ve cevaplar bulmak ise değişim sürecinde büyük bir adım atmaya yardımcı oluyor. Gerçekçi bir yaklaşım için dürüst sorular sormak ve aynı şekilde cevaplar elde etmek gerekiyor. Bahane uydurmanın, anlık cevaplar vermenin insanın kendini kandırmasından öteye gitmeyeceğini unutmamak ise önem taşıyor. Sorular ve cevaplar ne kadar dürüst ise teşhis de o denli doğru oluyor.
“Kişiler bir problemleri ya da eksikleri olduğunu kabul edip, ilk adımı attıktan sonra değişim süreci başlıyor.” Bu süreçte başkalarının verdiği fikirler subjektif olacağından kalıcı ve uzun vadede çözüm odaklı olmuyor.
Çünkü kişi kendi kararını özgür iradesi ve arzusuyla vermediği sürece bağlayıcılığı bulunmuyor. Değişim sürecinde sorunları ortaya dökmek ve bunları yazılı bir şekilde kağıda aktarmak ise önem taşıyor. Yazılı olan çalışmalar insan zihnini her zaman daha net bir şekilde etkiliyor. ‘Hayatımı nasıl değiştirebilirim?’ sorusu ise bu noktada iyi bir başlangıç olabiliyor. Bu soruya; düşünmeden, akla gelenleri arka arkaya sıralayarak cevap vermek ise etkili bir yöntem oluyor.”
Radikal kararlar alın
Hayatınızı değiştirmek için radikal kararlar alabilmeniz önem taşıyor. Eğer bunun yerine radikal kararlar alıyormuş gibi yaparsanız, sonucun hüsran ve motivasyon kaybı olacağını unutmamak gerekiyor. Bir yaranın iyileşmesi için pansumandan daha fazlasına ihtiyaç olduğunu; gerekirse dikiş atılması ya da cerrahi müdahalede bulunulması gerektiğine dikkat çeken Uzmanlar “Eğer sorun kişiye zarar verecek düzeydeyse, örneğin kangren olmuşsa kesilip atılması dahi gerekebiliyor. Bu kararları almaya ve uygulamaya hazır olmak değişimin temelinde yer alıyor. İnsanın en büyük problemi, yapması gerekeni bildiği halde yapmamasıdır. Her zaman yanlış, sorunlu olanın farkında olsak da bir şey yapamıyoruz. Hata olarak görülen şeylerin radikal kararlarla yeniden tekrarlanmaması ise değişimin önemli bir parçası oluyor”.