.

 
Parayı ilişkinin ayakta kalması için en önemli yapı taşlarından biri olarak görmek mutluluğumuzu nasıl etkiliyor? Yaşadığımız maddi zorluklar bizim tembel, aptal ya da sorumsuz olmamızdan mı kaynaklanıyor yoksa finansal davranışlarımızın kökeninde yatan başka nedenler mi var? Pek çoğumuzun parayla sorunlu bir ilişkisi var, tabii bunun da çok haklı nedenleri var. Bazı uzmanlar parayla kurulan düzensiz ilişkilerin bizim hatamız olmadığını söylüyor. Bunu söylerlerken dayandıkları temel kuram ise finansal psikoloji ya da diğer bir adıyla davranışsal finans.
 
Geçmişiniz pek çok sorunun anahtarı
Finansal psikoloji insanların karar verirken gösterdikleri sapmaların sistematiğini inceleyen bir bilim dalı. Finansal psikoloji alanındaki çalışmalarıyla adından söz ettiren ve kitapları Türkçe’ye de çevrilen Dr. Bradley Klotz, Finansal Psikoloji Enstitüsü’nün kurucusu ve Amerikan Psikoloji Derneği’nin üyelerinden. Klotz, büyüme çağında parayla kurduğumuz ilişkinin, gelecekte para konusundaki tutumumuzu belirlediğini, finansal sorunlarımızın psikolojik nedenlerden kaynaklandığını hatta çocukluğumuza kadar uzandığını söylüyor. Bu durum yetişkin yaşamlarımızda parayla başa çıkma şeklimizi belirliyor hatta ikili ilişkilerimizde paranın rolüne dikkat çekiyor.  
Küçük zihin egzersizleri 
Para ile kurduğunuz ilişkinin sağlıklı olup olmadığını ya da bu ilişkinin nerede ve neden bozulduğunu anlamak için küçük egzersizler yapabilirsiniz.
• Kendi kendinize dikte ettiğiniz mutluluk algısını yeniden değerlendirin.
• Para ile ilgili en eski anınızı düşünün ve detayları gözden geçirin.
• Para ile ilgili ebeveynlerinizden hangi dersleri öğrendiğinizi düşünün, çünkü bu dersler günlük hayatınızı yönlendiriyor olabilir.
• Bir öz değer duygusu kazanmak için daha fazla gelire ya da statüye ihtiyaç duyup duymadığınız konusunda kendinize dürüst olun. Dünyaya başarılı olduğunuzu göstermenin hayati önem taşıdığı fikriyle büyüdüyseniz, bu baskının yaşanması için harcadığınızdan daha fazla harcama yapabilirsiniz.