Mitolojik bir efsane ye göre Leander, aşık olduğu Yunanlı Hero için her akşam kulaç attığı Çanakkale Boğazını yüzerek karşıya geçiyordu. Aşkı için Kıtaları kulaçları ile geçen Leander'ın efsanesi 31 yıl önce yarışmaya dönüştü. Her yıl geleneksel olarak yapılan ve bu yıl 31'incisi gerçekleştirilecek olan Çanakkale Boğazını Yüzerek Geçme yarışmasında bu yıl yabancılar fazla ilgi göstermezken yerlilerin katılımı üst seviyede. 31.'si gerçekleştirilecek yarışmada20'si yabancı 585 yerli olmak üzere, toplam 605 sporcu barış için kulaç atacak. Bugün gerçekleştirilecek olan Yüzme yarışları hakkında bilgi veren Çanakkale Rotary Kulübü Başkanı Eren Günal "Bu sene 31'incisini düzenlediğimiz Çanakkale Bğazı yüzerek geçme yarışmasını her sene geleneksel hale gelen bu yarışmamızı Rotary olarak bu sene de düzenliyoruz. Çanakkale için artık bir değer haline gelen bu yarışmamızın daha da ileriye taşınacağını düşünüyorum. Bunu bu sene de devam ettirmekten kulübüm adına unur duyuyorum. 31'ünci Çanakkale Boğaz Yüzme yarışmasını 30 Ağustos tarihinda saat 08:30 da Çimenlik kalesinde gerçekleştireceğiz tüm anakkale halkının yarışmalarımızı izlemeleri için katılım sağlamalarını istiyoruz. Yüzücülerimize Ecabat kumsalında start verilecektir ve yarış başlayacaktır. Normalde 09:00 olan yarış başlama saati bu sene kurumlar arası toplantı ile saat 08:30' a aldık" dedi.
Savaşın Barışa Döndüğü Kentten Barış Mesajı
Bu yıl 31'incisini düzenleyeceğimiz yüzme yarışmalarımız mitoloji bir efsane olan Leander, Hero'nın aşk hikayesine dayanıyor. Bu iki karakterin Avrupa ve Asya kıtalarını birleştirdiği gibi biz de bu sene yüzücülerimiz ile beraber, kulaçlarımız ile bu iki kıtayı birleştirip, evrensel barış ve kardeşlik mesajı vermek istiyoruz. Zaten spor her alanda barışı temsil eden bir branştır. O anlamda savaşlara konu olmuş bir savaş coğrafyasında veriyoruz bu savaşı. Savaş tarihinde Troya savaşları, Gelibolu savaşları derken, savaşın barışa döndüğü bir kentten biz de barış mesajını yaymak istiyoruz. Mustafa Kemal Atatürk'ün yabancı askerler için söylediği bir söze değinmek istiyorum 'Uzak diyrlardan evlatlarını harbe gönderen analar. Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadırlar. Huzur içindedirler ve huzur içinde uyuyacaklardır. Onlar bu topraklarda canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır' Biz de bu evrensel mesaşı aynı hümanist yaklaşım ile uluslararası yarışmamız ile yaymak istiyoruz. Türkiye'nin dört bir yanından, dünyanın her yerinden katılan katılımcılar ile birlikte 30 Ağustos'ta herkesi yarışmamıza bekliyoruz.
Bu Yıl 605 Yüzücü Boğaz'da Kulaç Atacak
Bu yıl yapılacak yarışmada saat 08:30'da başlayacak olan yarışmanın süresi 105 dakika olması bekleniyor. 105 dakika içerisinde karaya çıkamayan yüzücülerimizi görevli teknelerimiz topluyor. Bu sene yaklaşık 60 tekne görev yapacak. Saat 12:30'da da Çimenlik Kalesinde ödül törenimiz var. Biz bu anlamda Çanakkale'nin tanıtımına katkıda bulunmak, turizmini genişletmek ve spora yönlendirmek için önemli bir yarışma bu. Bu yarışma gerek ulusal gerekse uluslararası boyutu ile her yıl gelişiyor. Bu yıl 585 yerli ve 20 yabancı yüzücümüz var. Bu sayılar ile toplam 605 yarışmacı yarışacak.
Yabancılar Azalsa da Yerliler Rağbet Gösteriyor
Bu sene yabancı sporcularının gelmemesinin nedeni bildiğimiz nedenler. Ama önümüzdeki senelerde gelmelerini ümit ediyorum. Bu sene böyle oldu. Her sene değişken olabiliyor bu rakamlar. Ama rakamlara takılmamak gerekir. Burada önemli olan gelenekselleşmiş bir yarış sözkonusu ve her yıl iyiye giden bir yarış söz kunusu. Bu anlamda baktığımızda 605 yarışmacı da çok ciddi bir rakam. Çünkü Çanakkale Boğazı'nın hava şartlarının nasıl olacağı hiçbir zaman belli olmuyor. Geleneksel olarak her yıl katılan yüzücülerimiz var sanki her yıl farklı noktalarda yüzüyorlarmış gibi. O yüzden 31 senedir yapıyoruz. Yabancılar olmasa bile çok rağbet var. Yabancı sayımız az olabilir ama Türk sayımız artmış oldu.
Cuma Deren