Rivayete göre adaya adını veren Tenes, bugünkü Poyraz Limanı çevresinde yabani bir asma bulmuş, onu geliştirip ‘Kuntra’ denilen adaya has bir üzüm haline getirmiş. Kuntra, Homeros'un İlyada ve Odysseia destanlarına konu olan Tenedos (Bozcaada) şarabının olmazsa olmazı, adanın en önemli değeridir. O günden bu yana Adada üretimi yapılan üzüm, tarih boyunca adalıların geçim kaynağı olmuştu. Adına her yıl festivaller düzenlenen Ada üzümü, bu sayede hem tanıtılıyor hem de üretime katkı sağlanıyor.

Bu kapsamda her yıl olduğu gibi bu yıl da düzenlenen Bozcaada Bağ Bozumu Festivali, Bozcaada Belediyesi himayesinde gerçekleştirildi.  Konserler ve sanat etkinliklerin yanı sıra söyleşilerin de gerçekleştirildiği festival kapsamında  Bozcaada Kazı Başkanı Prof. Dr. Turan Takaoğlu, gerçekleştirdiği ‘Bozcaada Üzümünün Hikayesi’ söyleşisi  ile katılımcıları tarihi bir yolculuğa çıkardı.   Adada üzümün ne kadar eskiye gittiğine dair yapılan kazı çalışmalarından bahseden Prof. Dr. Takaoğlu,  tarihten bu yana süre gelen adadaki üzüm üretimi ile ilgili tarihi bulgularla örnek verdi.

Bir üzüm çekirdeğinin şeklinden o üzüm çekirdeğinin yabani veya aşılanmış olduğunun dahi anlaşılabildiğini de aktaran Prof. Takaoğlu, Bozcaada'da üzüm ve şarap geçmişinin çok eskilere dayandığını ve bu tarih ile ilgili bilgileri katılımcılara aktardı.

Haber Merkezi