Türkiye, Şanlı Zaferin coşkusunu yaşadı. Yurdun dört bir köşesinde, 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlama etkinlikleri ve törenler düzenlendi.

Manevi Başkent Çanakkale’ de, düşmana Geçilmez kılınan Boğaz’da, düzenlenen bir etkinlik ile Kulaçlar 30 Ağustos Zafer Bayramı için atıldı.

Başkent Ankara’da ise; Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından, Anıtkabir’de, Yüce Önder Atatürk’ ün huzurunda verilen mesaj tüm dünyaya geldi.   

Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,

"Milletimizin Kızılelması' na dönüşen Türkiye Yüzyılı vizyonumuzu hayata geçirene kadar azim ve kararlılıkla mücadelemizi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

------------------------------------

ZAFERLERİN ŞEHRİNDE,

ZAFER COŞKUSU!...

30 Ağustos Zaferinin 102. Yıl Dönümü Büyük Bir Coşku İle Kutlandı

-------------------------------------

30 Ağustos Zafer Bayramı’ nın 101. Yılında, ülkenin dört bir köşesinde milyonların coşkusu görülmeye değerdi.

Manevi Başkent Çanakkale’de kazanılan 18 Mart Deniz ve 10 Ağustos Anafartalar Zaferleri,  yapılacak Kurtuluş Savaşının ilham kaynağı ilk kıvılcımı olmuş, 30 Ağustos Zaferi ile Mehmetçiğin yazdığı kahramanlık destanları, Dünya savaş tarihine altın harflerle yazılan Zaferler dizesi taçlanmıştı.

Çanakkale’de olduğu gibi, Türk Milleti yurdun dört bir köşesinde Zafer Bayramını coşkuyla kutladı.

Manevi Başkent Çanakkale’ de, düşmana Geçilmez kılınan Boğaz’da, düzenlenen bir etkinlik ile Kulaçlar 30 Ağustos Zafer Bayramı için atıldı.

Başkent Ankara’da ise; Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından, Anıtkabir’de, Yüce Önder Atatürk’ ün huzurunda verilen mesaj tüm dünyaya geldi.   

Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,

"Milletimizin Kızılelması' na dönüşen Türkiye Yüzyılı vizyonumuzu hayata geçirene kadar azim ve kararlılıkla mücadelemizi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

Artık bağımsızlığını ilan eden ve kurtuluş mücadelesi veren Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün emrindeki Türk askerleri, Büyük Tarruzla düşmanı bozguna uğratmıştı. Yüz yıllarca süren yenilgiler artık zafere dönüşerek Anadolu'nun kesin olarak Türklerin olmasını sağlayan  30 Ağustos Zafer Bayramı  Çanakkale'de Coşku ile kutlandı.

Atatürk'ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi adıyla da bilinen Büyük Tarruz'un başarıyla sonuçlanmasından sonra Yunan orduları İzmir'e kadar takip edilmiş; 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtarılmasıyla Türk toprakları Yunan işgalinden kurtulmuştur. İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terk etmesi daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder. İlk kez 1924 yılında Afyon'da Başkumandan Zaferi adıyla kutlanan 30 Ağustos günü, Türkiye'de 1926'dan beri Zafer Bayramı olarak kutlanıyor. 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlama etkinlikleri kapsamında, Çanakkale’de de  coşkulu bir törenle kutlandı.

İlk Tören Cumhuriyet Meydanında

Ülkenin dört bir yanında olduğu gibi Çanakkale’de de 30 Ağustos Zafer Bayramının 102. Yıldönümü dolayısı ile düzenlenen törenlerin ilki Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirildi. Cumhuriyet Meydanında Gerçekleştirilen törene Vali Doç. Dr. Ömer Toraman,  Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, Belediye Başkan Vekili Öznur Benderlioğlu Doğangün,  Milletvekilleri, askeri erkan, Gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Cumhuriyet Meydanındaki tören Vali Doç. Dr. Ömer Toraman,  Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, Belediye Başkan Vekili Öznur Güven’in Atatürk anıtına çelenkleri koyması ile başladı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından buradaki tören Sona Erdi

Kordon Boyunca Coşkulu Kutlama

Cumhuriyet Meydanındaki resmi törenin ardından Vali Doç. Dr. Ömer Toraman Valilik makamında tebrikleri kabul etti. Ardından Kordon boyunda düzenlenen törene geçildi.  Burada da Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından tören başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajının okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı  yapan Binbaşı Çağlar Çırak “Bugün yüce Türk Milletinin fedakarlıklar verdiği milli mücadelenin Zaferle taçlandırıldığı Büyük Tarruzun 102. Yıl dönümü olan 30 Ağustos Zafer Bayramını büyük bir coşku ile kutlamanın heyecanını yaşıyoruz. Tarihimizin önemli dönüm noktalarından biri olan bu zafer, sadece vatan topraklarımızın düşman işgalinden kurtulmasını sağlamamış, bu zaferle Anadolu’nun Türk yurdu olduğu tescillenerek Büyük Önde Gazi Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde  ilelebet payidar kalacak Türkiye Cumhuriyetinin de temelleri atılmıştır. Kahraman Türk ordusunun kendisinde sayıca çok daha güçlü olan, işgal ordusuna karşı başlatılan her safhası ile düşünülerek hazırlanan ve baş komutan Mustafa Kemal Atatürk tarafından bizzat sevk ve idare edilen bu harekat ile kazanılan eşsiz zafer Türk Ordusunun  yüksek cesaret ve kahramanlığını tüm dünyaya gösterildiği muazzam bir eser olmuştur” dedi.

Mavi Berelilerden Muhteşem Gösteri ve Geçiş Töreni

Tören Kapsamında İl Jandarma Komutanlığı asayiş, tabur ve bölük  komutanlığı gösterisi gerçekleştirildi. Gösteri alanına giren mavi bereliler söyledikleri marş ve akrobasi hareketlerinin yanı sıra zeybek gösterisi ile üstün bir performans sergileyerek alkış aldılar.  Askerlerinin gösterisinin ardından , Çanakkale Halk Eğitim Merkezi dans topluluğu tarafından da bir gösteri sunuldu.

Gösterilerin ardından geçiş törenine geçildi.  Tören kapsamında sırası ile gaziler, İl Jandarma Komutanlığı birlikleri, atlı birlikler ve kurumların araç geçiş törenleri gerçekleştirildi. Boğaz ve Garnizon Komutanlığı Bandosu eşliğinde yapılan geçiş töreni büyük bir coşku ile gerçekleştirildi.

Cuma Deren