Gelibolu’nun Evreşe beldesinde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan Erdinç Karatoprak, koyunların, ineklere göre daha fazla ürediğini ve 6-7 ay gibi bir sürede kurban olmaya uygun hale geldiğini belirterek kurbanda koyun tercih edilirse hem büyükbaş sayısında azalma yaşanmayacağını hem de hızla artan koyun sayısında denge sağlanacağını ifade etti.
Erdinç Karatoprak, küçükbaş hayvanların kurbanda kesiminin kolay olduğunu anlatarak, “Küçükbaş dediğin zaman kurbanda kesimi de rahat, bulması da rahat, yetişmesi de kolay, daha kısa zamanda yetişiyor, maddiyat olarak ucuz, büyükbaş gibi değil, büyükbaşa bu gün 7 bin lira 8 bin lira gibi bir para ödeniyor, bunu da üç beş kişi bir araya gelip kesmeye çalışıyor. Ama küçükbaşta öyle değil her bütçeye uygun kuzu bulunuyor, 6 ayda 7 ayda yetişiyor buda daha uygundur yani. Büyükbaşın yetişmesi iki seneyi bulur. Kurban olacak bir hayvanın kapak açması gerekiyor, (Yetişkin dişlerinin çıkması) Türkiye’de bu zor, çünkü, hayvanı iki sene bakmak bütçeye dayanıyor, yeme dayanıyor, bence küçükbaş hayvanlar kurban olarak en uygunu. Avantajları daha yüksek” diye konuştu.
Çok küçük yaşlardan beri koyunculukla uğraşan 51 yaşındaki Erdinç Karatoprak, yanında işçi çalıştırmadığını, oğlu ve eşi ile birlikte hayvanlarını baktığını belirterek, “Küçükbaş hayvan üretimi kendimi bildim bileli var bizde, babadan gelen bir şey, çok sayıda üretim yapmıyorduk, 30-40 civarı bir sayımız vardı, bu sene Tarım Kredi Kooperatifimiz sayesinde üretimimizi arttırdık, para kazanıyoruz. Allaha şükür, kooperatifimiz destekleri, yem katkısıyla, makineleşme ile bize yardımcı oluyorlar, sağolsunlar. Her konuda bizimle ilgileniyorlar. Cumartesi, Pazar günleri dahil her konuda yardım alabiliyoruz kendilerinden. Buradaki müdürümüzün tavsiyesiyle yem karma makinesi aldık, makinenin faydasını bilmiyorduk, onun yardımlarıyla aldık bu gün çok faydası oluyor makinenin. Bilmediğimiz konularda tavsiyeler alıyoruz, güzel bir şekilde üretimimizi yapıyoruz. Bereket versin para da kazanıyorum. Bir yılda 3 posta kuzu sattım 60 bin lira para aldım ve şu anda dördüncü postamda hazır iki ay sonra onlarda satılık ve hayvanlarım bir ay sonra tekrar kuzulamaya başlayacak” dedi.
Karatoprak, Tarım Kredi Kooperatifi’nin kredi ve sigorta imkanlarından yararlandığını, tarlasına ektiği ürünlerin ve bütün hayvanlarının sigortalı olduğunu, ayrıca, yem konusunda, tarım aleti alma konusunda, zirai ilaçlarda, tohum ihtiyaçlarını karşılamada Tarım Kredi’nin imkanlarından faydalandığını söyledi ve gelecek yıllarda Tarım Kredi Kooperatifinin desteğini alarak daha büyük ölçekli üretim yapmak istediğini kaydetti.
Gelibolu’da 20 yıldır ailesiyle birlikte küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan 33 yaşındaki Murat Akbal da, Tarım Kredi Kooperatifi’nin sağladığı düşük faizli ve uzun vadeli kredi sayesinde koyun aldığını ve hayvanlarının sayısını arttırdığını ifade etti.
Kurban bayramında, küçükbaş hayvan tercih edilmesinin tüketiciler tarafından daha avantajlı olduğunu söyleyen Murat Akbal, vatandaşın kurbanda nakliye sıkıntısı çekmemesi açısından ve kesiminin kolay olacağından dolayı küçükbaş hayvan tercih etmeleri tavsiyesinde bulundu ve açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Tarım kredi’den yemimizi alıyoruz, hayvanlarımızı alırken kredi kullanıyoruz, memnunuz yani Allah razı olsun, bütün ihtiyaçlarımızı alıyoruz. Hayvanlarımızı sigortalatıyoruz. Tarım krediden memnunuz ama yem fiyatlarının biraz daha ucuz yaparsalar ve daha düşük faiz oranları sunarsalar bizi çok rahatlatırlar.”
Bir başka küçükbaş üreticisi Hakan Çakıroğlu, 56 yaşında olduğunu ve yanında 3 kişi çalıştırarak küçükbaş hayvancılık yaptığını, çiftçiliği ve hayvancılığı çok sevdiğini anlattı.
Küçükbaş hayvancılıkta çok tecrübeli olduğunu ifade eden Çakıroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Tam istatistiki bilgileri bilmiyorum ama büyükbaş hayvan sayımız oldukça az, küçükbaş ise çok fazla var Türkiye’de, dolayısıyla küçükbaş hayvancılığın daha cazip ve daha yaygın olduğu görülüyor. Ben tecrübelerime dayanarak size kesinlikle küçükbaş hayvanın kurban bayramında kesilmesinin daha iyi olacağını söylerim. Büyükbaş hayvanı biliyorsunuz 7 kişi birleşip kesiyor, bu 7 kişinin hep birlikte oturup kestikleri hayvanın temizliğini yapması gerekiyor ve kemik iri olduğu için kesmesi de zor oluyor, dağıtımı da zor oluyor. Küçükbaş hayvanı bugün insanlar daha uygun fiyatlara bulabiliyor, 450-500 liradan başlayan fiyatlarla küçükbaş hayvan bulunabiliyor ama büyükbaş dediğiniz zaman 5 bin 6 bin liradan ucuza bulamıyorsunuz ve küçükbaş hayvanın kesimi dağıtımı her zaman çok kolay ve daha pratik ve daha da lezzetli.”
Hakan Çakıroğlu, daha önceki yıllarda koyunculuk yaptığını, ancak, geçmişte şartlar el vermediği için bıraktığını, son dört yıldır yeniden başladığını, büyükbaş hayvancılığı azaltarak koyun üretimine yöneldiğini aktararak, şunları kaydetti:
“Daha önce küçükbaş hayvancılığa ara vermiştim, Tarım Kredi’nin küçükbaş desteklerinin çıkmasıyla beraber, Tarım Kredi’den kredi kullanarak 60 tane koyun aldım, 32 tane de dışarıdan kendim aldım 92 koyunla yeniden başladım. Üç sene vadeliydi, borcumu bitirdim, bu sene dördüncü sene, şu anda elimde 210 tane hayvanım var. Tarım kredi’den her türlü desteği alabiliyoruz, vadeli yem alıyoruz, arpa satışları var, silaj alabiliyoruz yani her türlü desteği alıyoruz. Koyunları aldığım zaman 3 sene sigortadan da faydalandım, ancak bu arada hoş olmayan şeyler yaşadım, TARSİM beklediğim desteği vermeyince artık sigorta yaptırmıyorum. Tarım kredi’den talepte bulunduğunuz zaman her türlü yardımı yapıyor, bundan fazla bir beklentimiz de yok.”
Kaynak: İHA