Vatandaşların yoğun şikayeti üzerine harekete geçen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Sarıçay’ı bir kez daha incelemeye aldı. Kaynağından döküldüğü alana kadar geniş bir inceleme başlatan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün sonuç raporları ise şimdiden merak konusu oldu.
Son yıllarda Çanakkale’de en çok konuşulan konulardan birisi, kenti ortadan ikiye bölen Sarıçay oldu. Kirliliği, renk değişikliği ve etrafındaki kötü kokular nedeni ile vatandaşların sürekli şikayet ettiği, son olarak Temmuz Ayı Belediye Meclisinde gündeme gelen Sarıçay için Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü düğmeye bastı. Artan olumsuz durumlar, çoğalan şikayet dilekçeleri üzerine, Bakanlık’tan gelen görevlilerin de katılımı ile Sarıçayın havzasından döküldüğü alana kadar geniş bir araştırma çalışması gerçekleştiriliyor. Yapılan çalışmaların sonuçları merakla beklenirken Bakanlıktan gelen görevlilerle beraber yapılan araştırma çalışmaları ile ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada “Çanakkale’nin ortasından geçen Sarıçay Deresinde oluşan kötü koku ve renk değişiminden kaynaklanan, İl Müdürlüğümüze gelen sözlü ve yazılı şikâyetler ile yerel gazetelerde çıkan haberler sürekli artış göstermektedir. Söz konusu kirliliğin sebeplerinin araştırılması için İl Müdürlüğümüz teknik personelince inceleme ve denetim çalışmaları yapılmaktadır.

Şehrin İçinde Kalan Kısımda Numuneler Alındı
Etrafında yürüyüş alanları, park alanları ve yerleşim alanları olan Sarıçay’ın kent içinde kalan kısım için özellikle gelen şikayetleri değerlendiren ve Troya Köprüsünden başlayarak Sarıçay’ın döküldüğü alana kadar bir çok numune alan görevliler ayrıca çaya dökülen yağmur suyu kanalizasyonları da tespit edildi. Çalışmalarla ilgili bilgilerin verildiği yazılı açıklamada “İl Müdürlüğümüz teknik personelince 29 Haziran tarihinde Sarıçay Deresinde Troya Köprüsünde başlayarak Çanakkale Boğazına kadar olan bölgede gerçekleştirilen denetimlerde; Sarıçay üzerinde Troya Köprüsünden asma köprüye kadar suyun renginin yeşilimsi, asma köprüden Çanakkale Boğazına döküldüğü yere kadar olan kısımda suyun renginin kahverengiye yakın bir renk olduğu, ayrıca Sarıçay Deresine su deşarjı bulunan yağmur suyu kanalları tespit edilmiştir. Su akışı olan 3 adet yağmur suyu kanalından gelen sulardan pH, KOİ, AKM, BOİ, Çözünmüş Oksijen parametrelerine bakılmak üzere Bakanlığımızdan yetkili laboratuvar ile numuneler alınmıştır. Sarıçay yüzeyinde görülen yüzer maddelerin atık karakterizasyonunun belirlenmesi için numune alınmış ve analizi yapılmak üzere laboratuvar yetkililerine teslim edilmiştir” denildi.
Beş Müdürlüğün Bulunduğu Komisyon Oluşturuldu
Haziran ayının sonlarına doğru Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Artikhisar Barajı Havzası içerisinde yer alan köyleri ziyaret etmişti. Burada bir çok inceleme gerçekleştiren Başkan Gökhan, yaptığı incelemeleri Temmuz ayı Belediye Meclisinde, Meclis üyeleri ile paylaşmıştı. Özellikle Köylerin Foseptik Çıkurlarının Sarıçay’a akmasına dikkat çeken Başkan Gökhan, sarıçay’a akıtılan +irlilikler ile ilgili tek tek bilgi vermişti. Gündeme gelen konu ile ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de Sarıçay sorunu kapsamında , İl Müdürlüğümüz koordinasonunda, İl Özel İdaresi, Devlet Su İşleri 252. Şube Müdürlüğü, Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personelinin yer aldığı, bir komisyonun araştırma için kurulduğunu da duyurdu. Konu ile ilgili yazılı açıklamada yer alan bilgiler ise şöyle “İlimiz Merkezinin İçme ve Kullanma suyu ihtiyacını karşılayan Atikhisar Barajı su toplama havzasında içerisinde yer alan yerleşim birimlerinden kaynaklanan atık suların mevcut durumlarının tespiti, atık suların toplanarak havza dışına çıkarılması ve bertarafı konularının incelenmesi ve bu yönde yapılacak uygulama projeleri ve işlerin yürütülebilmesi amacıyla, İl Müdürlüğümüz koordinasonunda, İl Özel İdaresi, Devlet Su İşleri 252. Şube Müdürlüğü, Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personelinin yer aldığı, Atikhisar Barajı Su Toplama Havzası inceleme komisyonu oluşturulmuştur. Komisyon, saha çalışmaları yaparak inceleme ve değerlendirme raporu hazırlayacaktır” ifadelerine yer verildi.

Arıtma Tesisinden Numuneler Alındı
Arıtma tesislerinden de numunelerin alındığı belirtilen yazılı açıklamada “Ayrıca, İl Müdürlüğümüz teknik personelince 09/06/2020 tarihinde Sarıçaya arıtılmış atıksularını deşarj eden Çanakkale Belediye Başkanlığı Kentsel Atıksu Arıtma Tesisinde yapılan inceleme ve denetimlerde; atıksu arıtma tesisinin faaliyette olduğu, Arıtma Tesisinin 19/01/2016-19/01/2021 tarihleri arasında geçerli olan Çevre İzin Belgesinin bulunduğu, atıksu arıtma tesisi çıkışında kurulu olan Sürekli Atıksu İzleme sisteminin çalıştığı ve Bakanlığımıza online veri gönderiminin yapıldığı tespit edilmiştir. Denetim kapsamında atıksu arıtma tesisi çıkışından Bakanlığımızdan yetkili laboratuvara anlık atıksu numunesi aldırılmıştır. İl Müdürlüğümüzce yürütülen çalışmalar devam etmekte olup; analiz sonuçlarının raporlanması ile birlikte kapsamlı çalışma raporu sunulacaktır” denildi.
Yıllardır Çanakkale’nin sorunlarından biri olan, özellikle son birkaç yılda polemik haline gelen Sarıçay yine bir testten geçiyor. Artan şikayetler üzerine harekete geçen Çevre ve şehircilik İl Müdürlüğünün alınan numuneler ve yapılan araştırmalar sonucunda oluşturacağı rapor vatandaşlar tarafından merakla bekleniyor.

Cuma Deren