Son yıllarda artarak yaşanan doğal afetler ve depremler nedeni ile yıkılan veya hasar gören yapılara yönelik harekete geçen Cumhurbaşkanlığı Afet Yönetmeliği başlığı altında 2019-2023 Programında   yer alan, olası afetlere karşı kamu binalarının risk envanterinin belirlenerek gerekli görülenlerin güçlendirilmesine yönelik çalışmalar, Çanakkale’de de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü himayesinde başlamıştı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önderliğinde gerçekleştirilen çalışmalar , pilot il olarak seçilen Çanakkale’de Ezine, Ayvacık ve Lapseki İlçelerinin ardından Biga İlçesinde de gerçekleştirildi.
  
 Cumhurbaşkanlığı tarafından  2019-2023 Programında ve 11. Kalkınma Planında, “Afet Yönetimi” başlığı altında yer alan, olası afetlere karşı kamu binalarının risk envanterinin belirlenerek gerekli görülenlerin güçlendirilmesine yönelik çalışmalar, belirlenen 5 pilot ilden biri olan Çanakkale’de çalışmalarına başlanan Kamu Yapıları Envanter (KAYES) Lapseki İlçesinin ardında Biga’da da Pazartesi günü başlıyor.  İlçede  Kamu Binaları Envanter Sistemi (KAYES) sistemi ile ilgili yapılacak olan çalışmalar hakkında kamu kurum yetkililerinin katılımı ile bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.  Biga Belediyesi Toplantı Salonunda yapılan Kamu Binaları Envanter Sistemi (KAYES) toplantısına Biga Kaymakamı Mustafa Can, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Karabiga Belediye Başkanı Ahmet Elbi, Biga Belediyesi Başkan Yardımcısı Nazım Hikmet Kesniker, Milli Emlak Müdürü Hasan Satılmış ve görevlendirilen teknik personeller katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü  Ömer Bolat, KAYES envanter çalışmaları hakkında bilgiler vererek   “Aktif bir deprem kuşağı üzerinde yer alan ülkemizde olası bir afet sonrasında kamu binalarının sürdürülebilir kullanımının sağlanması, kamu hizmetlerinin aksamaması, deprem performanslarına esas incelemelerin doğru ve hızlı bir şekilde yapılması büyük önem taşımaktadır. Ayvacık, Ezine, Bayramiç, Çan, Yenice, Lapseki İlçelerinde çalışmaların tamamlandı.  Eceabat ve Gelibolu İlçelerinde çalışmaların devam ediyor. Envanter kapsamında il merkezi, ilçeler, köyler ve mezralar dahil olmak üzere, tüm kamu binalarına girilerek ekiplere verilecek tabletlerde bulunan web tabanlı yazılım üzerinden kamu binası bilgileri toplanacak ve deprem dayanımı açısından yapısal kusurları tespit edebilmek amacıyla binalarda fotoğraflar çekilerek envanter oluşturulacaktır. Kamu binası niteliği olan okul, hastane, yurt, lojman, idari bina, cami (ibadethane), belediye, vergi dairesi, ulaştırma binaları, cezaevleri, özel okul, özel hastane vb. yapıların envanter sistemi oluşturulacaktır. Milli Savunma Bakanlığı, Emniyet ve Sahil Güvenlik Komutanlığına ait binalar envanter çalışması dışında tutulmuştur. Söz konusu çalışmalar ilimizdeki dâhilindeki Belediye Başkanlıkları ve kamu kurumlarında görev yapan İnşaat Mühendisi, Mimar ve İnşaat Teknikeri personellerce yapılacaktır. Kamu Binaları Envanter Sistemi (KAYES) çalışmaları için en az biri İnşaat Mühendisi olmak üzere iki kişilik 7 ekip oluşturulmuş,  belediye başkanlıklarından ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarından teknik personeller görevlendirilmiştir. Muhtarlarımız yapılacak çalışmaya refakat edecektir” dedi.  Ömer Bolat’ın konuşmasının ardından toplantı karşılıklı görüş alış verişinin ardından sona erdi.
 
Cuma Deren