Sadece turizm değil yetiştirilen doğal ürünleri ile de ön plana çıkan Bozcaada’da bağbozumu günlerinin ardından önceki gün de zeytin hasadı sezonu başladı. Türkiye’nin en büyük bağlarının bulunduğu ada şartlarına uyumlu İspanya’nın Katalonya bölgesinde bulunan Arbequina zeytini beş yıl önce dikildi. Her yıl bol rekolte ile verim alan zeytinlerin hasadı bu yıl da törenle gerçekleştirildi.

Türkiye’nin en büyük üzüm bağlarının bulunduğu Bozcaada’da sert rüzgarlar nedeniyle zeytin yetiştirilemeyeceğini düşünenlerin aksine harekete geçen Tarım ve Orman Müdürlüğü 5 yıl önce İspanya’nın Katalonya bölgesinde bulunan Arbequina zeytini  ada şartlarına uygun bularak dikmişti. Arbequina türü zeytin ağaçları o günden bu yana geçen sürede her yıl yüksek rekolte ile verim elde ediliyor.  Turizm değerleri ile her yıl binlerce turist ağırlayan Bozcaada, turizmin yanı sıra Üzüm başta olmak üzere bir çok tarım ürünleri de yetiştiren bir ada. Yapılan bağ bozumlarına her yıl binlerce kişi katılırken adanın bir diğer tarım ürünü olan Zeytin hasadı da önceki gün gerçekleştirilen törenle başladı. Adada gerçekleştirilen Bağ Bozumuna Bozcaada Kaymakamı Bahar Kaya,  Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ,  Biga, Bayramiç ve Gelibolu İlçe Tarım ve Orman Müdürleri ve çiftçiler katıldı.

Türkiye’nin en büyük üzüm bağlarının bulunduğu Bozcaada’da sert rüzgarlar nedeniyle zeytin yetiştirilemeyeceğini düşünenleri Arbequina türü zeytin ağaçları yanıltmıştı ve Tarım ve Orman Müdürlüğünün araştırmaları sonrasında adada zeytin yetiştirmek isteyen çiftçilerin bahçelerine Arbequina türü zeytin ağacı dikilmişti.  2012 yılında adaya dikilen zeytinler her yıl binlerce ton zeytin üretimi sağlanıyor. Zeytin yetiştiriciliğinde yıllık üretim maliyetinin %80’i hasat işçiliğidir ancak Arbequina ile bahçe tesis edildiğinde bu maliyet %20’ye iniyor.  Makine ile 10 Dönüm Arbequina bahçesi 1,5 saatte hasat edilmektedir. Bu kolaylıkla da yola çıkarak adaya dikilen zeytin ağaçları, hem verimli hem de hasadı kolay geçiyor.  Hasat açılışında çiftçilerin yanında olan Bozcada Kaymakamı Bahar Kaya   Bozcaada'da zeytin yetiştiriciliğini destekleyerek, bereketli bir yıl olması temennisinde bulundu.
 
 Şerife Erdem