Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Cumhuriyetimizin ilan edilişinin 97’inci  yıl dönümünü ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı münasebetiyle çelenk sunma töreni düzenlendi.

Kurtuluş Savaşı'nın Türk milletinin zaferiyle sonuçlanmasının ardından ortaya çıkan yönetim boşluğunun kaldırılması amacıyla yeni bir yönetim biçiminin belirlenmesi şarttı. Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları yaptıkları çalışmalar sonucu Türkiye'ye yakışır yönetim şeklinin cumhuriyet olduğuna karar verdi. Nihayetinde 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet ilan edildi. 29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapılan bir anayasa değişikliğiyle Türkiye'nin yönetim biçimi Cumhuriyet olarak belirlenen o tarihten bu yana, 29 Ekim Her yıl Cumhuriyet Bayramı olarak Kutlanıyor. Türkiye’nin dört bir yanında Coşku ile kutlanan Cumhuriyet Bayramının 97’inci yıldönümü  Tüm Ülkede olduğu gibi Çanakkale’de de törenle kutlandı.

Kutlama törenleri bir gün önceden başladı. Dün (28 Ekim Çarşamba) tüm yurtta Cumhuriyeti kuruyoruz mesajı adeta verildi. Cumhuriyetin kurulduğu bugün ise yine tüm yurtta şehirlerin Cumhuriyet Meydanlarında düzenlenen törenle en büyük bayram coşkusu törenlerle renklendi.

İki güne yayılan törenlerin ilki dün gerçekleşti. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törende; Vali İlhami AKTAŞ, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mehmet Cem Okyay ve Çanakkale İli Merkez İlçe Belediye Başkanı Ülgür Gökhan tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu.   Cumhuriyetimizin ilan edilişinin ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 97. yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen çelenk sunma töreni, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla son buldu.

Vali İlhami Aktaş Cumhuriyetin  97’inci Yıldönümü Dolayısı İle Mesaj Yayınladı
Törenlerin yanı sıra Valiliğin İnternet sitesinde Cumhuriyetin 97’inci Kuruluş Yıldönümü dolayısı ile bir mesaj yayınlayan Vali İlhami Aktaş “Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Cumhuriyetimizin ilan edilişinin 97. yıl dönümünü milli birlik ve beraberlik içinde hep beraber kutlamanın gurur ve sevincini yaşıyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Benim En Büyük Eserim’ dediği ve Aziz Milletimizin kanını ve canını ortaya koyarak kazandığı İstiklal Savaşının ardından 29 Ekim 1923’te ilan edilen Cumhuriyetimiz, ülkemizi çağdaş medeniyetler seviyesine ulaştıran önemli dönüm noktası olmuştur.        Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde tarihte eşine az rastlanır kahramanlıklar gösteren Aziz Milletimiz, ‘Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir’ ilkesiyle kurulan Cumhuriyetimizi 97 yıl boyunca her türlü saldırı ve zorluklar karşısında sahiplenmiş ve korumuştur.   İlelebet yaşayacak olan ve aradan geçen 97 yılda dünyanın saygın güçlü ülkeleri arasında yerini alan Türkiye Cumhuriyeti; bilim, eğitim, sağlık, kültür alanındaki atılımları, büyüyen ekonomisi ve güçlü demokrasisi ile önemli mesafeler kat etmiştir.   Bu duygu ve düşüncelerle; Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, kahraman silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal etmiş gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, Cumhuriyetimizin 97. kuruluş yıl dönümünü kutluyorum” dedi.
 
 
Şerife Erdem