İl Genel’de Tansiyon Yükselten Erenköy TOKİ’ deki imar dışı yükselişin düğümü bu gün çözülebilir..

Eylül Meclisi’ nde gerçekleşen oylama da onay görmeyen,  İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu’ nda ise reddedilme gerekçesi;  “İmar planına konu alanın 1. derecede deprem bölgesi olması ve heyelan riskinin bulunması, ayrıca onaylanmış imar planı bulunmaksızın mevcut imar planlarının 4 kat izinli olmasına rağmen inşaatın 6 kat seviyesinde yükseltildiği ve kaçak yapı mahiyetinde bulunduğu” diye anlatılan TOKİ’nin, bu gün yeniden görüşüleceği öğrenildi.

CHP’ DEN VİZE ÇIKMAZ…
 İl Genel Meclisi Başkanı Sadık Göğüsgeren, net sözlerle Erenköy TOKİ’deki imar dışı yükselişe CHP gurubundan  onay çıkmayacağının altını çizdi.
 Göğüsgeren; “Komisyonda konu bugün gündeme alınacak. TOKİ kat artışına CHP Grubunun bakışı, anlatmaya gerek yok kesinlikle olumsuz.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı resen imar onayı, ruhsat verebilir, Valilik devreye girebilir, buna rağmen TOKİ konusunun İl Genel Meclisi’nin gündemine gelmemesi gerekirdi. “ şeklinde değerlendirmede bulundu.

--------------------------------------------
GÖĞÜSGERENDEN, TEK CÜMLEDE TOKİ
“RESEN İMAR ONAYI VE RUHSAT GELEBİLİR, CHP GURUBUNUN GÖRÜŞÜ OLUMSUZ..”
-------------------------------------------- 

Erenköy (İntepe) TOKİ projesinin izinsiz yükselişinin bu gün İl Genel Meclisi’nin gündeminde olacağı öğrenildi.
Geçen Eylül Meclisinde tansiyonu yükselten konu ve kördüğüme dönüşen İzinsiz yükselişe ilişkin değerlendirmede bulunan isim, İl Genel Meclisi’nin CHP’ li Başkanı Sadık Göğüsgeren oldu.
 Göğüsgeren; “Komisyonda konu bugün gündeme alınacak. TOKİ kat artışına CHP Grubunun bakışı, anlatmaya gerek yok kesinlikle olumsuz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı resen imar onayı, ruhsat verebilir, Valilik devreye girebilir, buna rağmen TOKİ konusunun İl Genel Meclisi’nin gündemine gelmemesi gerekirdi. “ şeklinde net özler etti.
İmar Komisyonu’nda konunun görüşüleceğini, komisyon kararını bekleyeceklerinin altını çizen Göğüsgeren, “ Komisyonun ne yönde karar alacağı noktasında öngörüde bulunmak zor. Ne van ki, sonuçta süreci il Genel Meclisi üyeleri titizlikle takip ediyor.
İzinsiz yükselişin adresine gidip incelemelerde bulunuyor.  Çevre ve Şehircilik’ ten bilgi alıyorlar. Komisyon kararları bazen şaşırtıcı olabiliyor, bu yönde karar alınır diye öngörüde bulunduğumuz bazı konular farklı neticelendirile de biliyor .” şeklinde çarpıcı bir ifade ile duruma ilişkin görüş sundu.

İMARSIZ KATLARA, ÇÖZÜM ARAYIŞI …
İl Genel Meclisi Eylül ayı toplantısında, Ev hayali kuranları üzen konu tartışma çıkarmıştı.
Eski adı İntepe, şimdiki Erenköy’de yaşanılan: “Yükselirken kimse görmedi mi?” sorusuna da yol açan izinsiz yükseliş, bugün Ekim ayının son oturumunda İl Genel meclisinde.
Yapımı yüzde 70 oranında tamamlanan ve 4 kat izinli TOKİ yapılarının, imar izni olmadan dört kattan, altı kata çıkması konusu Eylül ayı Meclisinin tartışma konusu olarak güne damasını vurmuştu.
TOKİ konusunda CHP Grubu izinsiz 6 kat inşaatın kanuna aykırı olduğunu, imar bütünlüğünü bozduğunu ve kamu yararını yok saydığını savunmuştu.
Yasal sürecin başlaması gerektiğini savunan CHP grubundan Av. Pehlivan; Erenköy’de konut artışının kamu yararına olmadığını ve TOKİ kanununa aykırı olduğunu ifade edip; “6 katlı yapılaşma, Erenköy’ ün imar bütünlüğünü bozdu”  görüşünü savunmuştu.

 “KAMU YARARI YOK…”
Proje yapılırken Çanakkalelilerin fayda görmesi esasından uzaklaşıldığını ileri süren CHP’ nin hukukçu Meclis üyesi Av. Güneş Pehlivan,  “Erenköylü olduğu halde, Çanakkale Merkez’de ikamet eden birçok genç insanın bu projeden yararlanma ve Erenköy’e dönme fikri ve beklentisine kapıldığını gördüm.  Öncelikle yerel insanların yararlanması gerekirdi, 171 resmi 174 şifaen kişi arasında Erenköy’den 2 kişi yararlanmış. Dolayısıyla kamu yararı da olmadığı kanaatindeyiz” diyerek, tansiyonu yükselten ifadeler kullanmıştı.

İl Genel Meclisi’nin Eylül toplantısında Çanakkale'ye Merkez’e bağlı Erenköy'de TOKİ tarafından yapımına devam edilen binaların, dört kat imar izni olmasına rağmen altı kat olarak inşa edilmesinin ortaya çıkmasıyla gündeme alınan konu, (bu gün ) 30 Ekim günü gerçekleştirilecek komisyon toplantısında yeniden gündeme gelecek.
 
Kördüğümü andıran TOKİ’ deki izinsiz yükselişe çözüm olacak kararı beklediği gözlenen, Çanakkaleliler; “Gözümüz kulağımız İl Genel’de” sözleri ile dikkat çekti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Çanakkale’nin Erenköy köyünde 2018 yılında yapımına başlanan ve 171 konuttan oluşan projenin inşası sürüyor.
Bölgede imar izni 4 kat olmasına karşın, söz konusu yapıların 6 kat olarak inşa edilmesine CHP’ nin de tepkisi devam ediyor.

Cuma Deren