Kısa adı ÇATKAV olan, Çanakkale Tarih ve Kültür Vakfı’ nın Valilik ile ortaklaşa projesine ilişkin çarpıcı bilgiler yapılan yazılı açıklamayla kamuoyuyla paylaşıldı.
 Açıklamada; “Troya Kültür Rotası Projesi, üçüncü yılına yenilenerek hazırlanıyor.” İfadesi hayli dikkat çekti.
Medeniyetler beşiği olarak da isimlendirilen Şehitler Coğrafyası Çanakkale’nin turizmine katkı sunması amaçlanan projeye ait Rota’nın geliştirilmesinden söz edilir iken kurulan bir cümle hayli dikkat çekti;
“Troya Kültür Rotası Projesi,  pandemi döneminde birçok yerli – yabancı doğa gezginini ağırladı, ağırlamaya da devam ediyor.”
Rota değişikliği için kamuoyundan gelen şu ifade hayli çarpıcı oldu;
 “Adını 2018’e veren Troya yılı bitti, Troya rotası bitmedi, yenileniyor..”  

---------------------------------------
TURİZMİ CANLANHDIRACAK ROTA’ DA,
‘YENİ DÜZENLEME…’
----------------------------------------

ÇATKAV duyurdu; ‘Troya Kültür Rotası Yenileniyor…’ Çanakkale Tarih ve Kültür Vakfı (ÇATKAV)’ nın,  Valilik ortaklığında gerçekleştireceği Troya Kültür Rotası Projesi’ nin, üçüncü yılına yenilenerek hazırlandığı bilgisine, kamuoyundan çarpıcı sözlerle değerlendirme geldi.

ÇATKAV’ ın kamuoyunu bilgilendirdiği yazılı açıklamasından haberdar olan birçok Turizm işletmecisi; “Adını 2018’e veren Troya yılı bitti, Troya rotası bitmedi, yenileniyor.” şeklinde sözlerle, genişleyen Rota’ ya dikkat çekti.
ÇATKAV’ ın yazılı açıklamasında; “2018 yılında Çanakkale Tarih ve Kültür Vakfı (ÇATKAV) tarafından Çanakkale Valiliği ortaklığında başlatılan Troya Kültür Rotası Projesi,  pandemi döneminde birçok yerli – yabancı doğa gezginini ağırladı, ağırlamaya da devam ediyor.” denilerek,  özellikle 2020 yılında oluşan yoğun ilginin altı çizildi.

Troya Kültür Rotası üzerinde, geçtiğimiz ay yenileme çalışmalarının başlatıldığından söz edilen açıklamada; “Bu çalışmalar kapsamında; Troya-Assos arasında bulunan 120 kilometrelik alanda yol temizlenmesi, yoldaki işaretleme tabelalarının tamiri, yol üzerindeki işaretlerin TSE belgeli yağlı boya ile boyanması vb. işler gerçekleştiriliyor.” bilgilendirmesi de yer buldu.

Rota’ ya Yoğun İlgi…
ÇATKAV, çalışmaların vakıf tarafından özenle takip edildiğine vurgu yapar iken,  Çanakkale Tarih ve Kültür Vakıf Başkanı Cengiz Demirel’ in konuya ilişkin açıklamasını da kamuoyu ile paylaştı.
Demirel; “Troya Kültür Rotası’nın özellikle coronavirüs salgını döneminde tercih edilmesinden dolayı mutluluk duyuyoruz. Proje, 2018 Troya yılında hayata geçirildi ve o zamanlar büyük ilgi ve destek gördü.
Bizler de vakıf olarak Troya Kültür Rotası’na sahip çıkmaya devam ediyoruz.
Rotaya gelen konuklarımızla tek tek ilgileniyor ve onlara rotamızı tanıtıyoruz. Yoğun ilgiden dolayı ve bazı taleplerden dolayı, rotamızda bakım ve onarım çalışmaları başlattık.
 ÇATKAV maddi destek sağlayarak, rotanın bakım ve onarım çalışmalarını gerçekleştiriyor. Olumlu geri dönüşler alıyoruz. Yakın zamanda rotanın daha fazla tanınır olması ve daha önemli duruma gelmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Pandemi dönemine rağmen Troya Kültür Rotası’na yoğun ilgi gösteren herkese teşekkürlerimizi iletiyoruz” ifadelerini kullandı.

İşte, Troya Rotası…   
Çanakkale Tarih ve Kültür Vakfı (ÇATKAV) tarafından Çanakkale Valiliği ortaklığında gerçekleştirilen Troya Kültür Rotası Projesi ile Çanakkale'den Assos'a kadar olan köylerdeki kültürel kimlik ve kültürel mirasın korunması başta, ziyaretçiler ile yöre halkı arasındaki bağların güçlenmesi ni de amaçlıyor.
 2018 Troya yılında başlatılan Troya Kültür Rotası Projesi; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes ortaklığıyla yürütülen ‘Gelecek Turizmde’ kapsamında destek de görmüştü.
Proje ile Çanakkale'den Assos'a kadar antik yolların da geçtiği 120km'lik yolun sürdürülebilir turizm anlayışı çerçevesinde hayata geçirilmesi başta, yürüyüşçüler  ve bisikletçiler tarafından kullanılması, yolun geçtiği köylere sosyal ve ekonomik kalkınmayı da beraberinde getirmesi hedeflenmekte.

Cuma Deren