Çanakkale Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu 7.Toplantısı Yenice’de yapıldı.
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya Başkanlığında, Yenice Ziraat Odası ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya, Yenice Ziraat Odası Başkanı Fahrettin Özcan, Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Mutlu Yaşar, Eceabat Ziraat Odası Başkanı Özay Kuzu, Lapseki Ziraat Odası Başkanı İsmail Sevim, Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, Çan Ziraat Odası Başkan Vekili Mustafa Cahit Anıl, Biga Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ceylan, Ezine Ziraat Odası Genel Sekreteri Hamza Turan’ın katılımlarıyla gerçekleştirildi.
Toplantıdan önce İl Koordinasyon Başkanı İsmail Kaya beraberindeki heyetle, Yenice Kaymakamı Musa Göktaşı makamında ziyaret ederek yapılacak toplantı hakkında bilgi verdi. Toplantıya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı; “Bir önceki toplantının değerlendirilmesiyle başlanan toplantı, KOVİD 19 virüs pandemi sürecinin tarıma olan etkilerini değerlendirerek, sektörde yaşanan olumsuzlukların tespit edilmesi ve alınacak önlemler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Süt fiyatlarındaki son günlerde yaşanan belirsizliğin ve bu konu hakkında atılması gereken adımların altı çizildi. Yarım kalan veya yavaş ilerleyen sulama projelerinin bir an önce bitirilmesinin sulu tarımla buluşmak için bekleyen üreticilerimiz için çok kıymetli olduğu belirtildi. Son zamanlarda önlenemez bir şekilde artış gösteren girdi maliyetleri üreticilerimizin alım güçlerinin düşmesine sebep olduğu tartışılarak alınması gereken tedbirler değerlendirildi. Yine üreticilerimiz ve ziraat mühendisi adaylarımızı da yakından ilgilendiren, yeni bilgi ve deneyimlerle ülkemize ziraat anlamında değer katacak olan fakülte öğrencilerimizin sahada üreticilerimizle birlikte çalışabilmelerinin önünün açılması gerektiğinin en azından stajlarının üreticilerimizin yanında yaptırılarak mühendis adaylarının iş hayatına hazır duruma getirilmeleri gerektiği değerlendirildi. Temiz toprağımızın, temiz suyumuzun, temiz havamızın, bize bizden önceki nesiller tarafından miras bırakıldığı bizim de tarımın geleceği için gelecek nesillerimize aynı hassasiyetle temiz suyumuzu, verimli topraklarımızı, kaliteli havamızı bırakmamız gerektiğinin altı çizilerek toplantıda başlıca şu konulara değinildi:
TARIM İLE İLGİLİ BİR PAKETE İHTİYAÇ VARDIR
Üreticinin kullandığı girdi maliyetlerinin hızlı ve önlenemez şekilde artışa geçmesi, bölge üreticilerimizi 2021 üretim sezonunu için ciddi şekilde tedirgin etmektedir. Pandemi sürecinin başında açıklanan paketlerde tarım ile ilgili bir düzenleme yoktu. Bizim de o tarihte bir beklentimiz yoktu. Ancak bugün geldiğimiz noktaya baktığımızda üreticilerimiz makine, ekipman ve diğer girdi fiyatlarındaki önlenemeyen bir artışla karşı karşıya kalmıştır. Üreticilerimiz bu artışa mevcut kazançları ile ayak uydurmakta zorluk çekmekte olup üreticilerimizin girdi fiyatlarındaki artışın önüne geçebilmesi için özellikle makine, ekipman alımlarında ve diğer girdilerde ciddi şekilde destek beklentisi, teşvik beklentisi bulunmaktadır. Bugün geldiğimiz noktada üretimimize sorunsuz devam edebilmemiz için devlete ihtiyacımız olduğu unutulmamalıdır. Gün bu gündür, bu bağlamda tarım ile ilgili bir pakete; Türk çiftçisinin, Türk üreticisinin, Türk köylüsünün ihtiyacı vardır. Konunun muhataplarının bununla ilgili mutlaka bir çalışma içerisine girmeli, üreticinin bu yöndeki beklentileri kesinlikle görülmeli ve karşılamak üzere adımlar atılmalıdır. Bakanlık; konunun şehir muhataplarının, ilçe muhataplarının bu konularla ilgili çalışmaları var mı, yok mu diye kontrol etmeli, yok ise zaman kaybetmeden bu konularla ilgili çalışma başlatmalıdır. Yaşanan sorunları taşradaki teşkilatlarına da teyit ettirerek üreticinin girdi ihtiyaçları ile başı ne kadar dertte gerçekçi bir şekilde ortaya koymalı ve gerekli çalışmalara bir an önce zaman kaybetmeden başlanmalıdır.
SÜT FİYATLARI REVİZE EDİLMELİDİR
İnek sütü fiyatları bir an önce revize edilmeli; Bakanlık, Süt Birlikleri ve konunun diğer muhatapları elini taşın altına koymalıdır. Artan girdi maliyetleri oranında Ulusal Süt Konseyine durum anlatılarak istişare edilmeli, süt fiyatları revize edilmelidir. Süt üreticilerimizin bu yönde ciddi şekilde yaşadıkları bir sorun bulunmakta bu sorun derhal giderilmeli ve üreticinin bu yöndeki beklentisi üreticinin lehine sonlandırılmalıdır.
ARACILARIN BU KADAR KAZANÇ ELDE ETMELERİNİN ÖNÜNE GEÇİLMELİ
Üreticilerin ürettikleri ürünler, üreticinin elinden çıktıktan çok kısa bir süre sonra fiyatların anormal bir şekilde artması, üreticinin artan fiyatlarda aklının kalmasına yol açmakta olup bunun önüne geçilecek adımlar atılmalı, çok kısa bir sürede aracıların bu kadar kazanç elde etmelerinin önüne geçilmeli, oluşan fiyat artışlarını üreticiye nasıl yansıtabiliriz bunun yolları aranmalıdır.
SUYU DOĞRU KULLANMA YÖNÜNDE ÇALIŞMALAR YAPILMALI
Kurak bir sezon geçmesinin ardından sulama suyunda yaşanan sıkıntıların çözülmesi üreticilerimiz için çok kıymetlidir. Üreticinin talepleri kabul edilerek sulama problemi koordineli bir şekilde çözülmelidir. Tesislerin başındaki üreticilerle, sonundaki üreticileri aynı şekilde faydalandırmak su kullanıcısı üreticilerimiz için çok değerlidir. Eğer barajdaki su 100 bin dönüm araziyi sulayacaksa, 120 bin dönüm tarım arazisi nasıl sulanabilir bunun konuşulması, bunun için üreticilerimizle birlikte çalışmalar yapılması ve konunun muhatapları tarafından üzerinde ciddi şekilde çalışılması gerekmektedir. Bu bağlamda su israfının önlenmesi ve suyu doğru kullanma yönünde çalışmalar yapılmalıdır. Az suyla daha fazla alan nasıl sulanabilir ve suya ulaşamayan üreticilerimizi nasıl suyla buluşturabiliriz bu düşüncelerin peşinden gidilmesi gerekmektedir. Yarım kalan veya yavaş ilerleyen sulama projeleri bir an önce tamamlanmalı, üreticinin kullanımına sunulmalıdır. Bu durum sulu tarımla tanışıp üretim yapmayı bekleyen üreticilerimizin kalkınmasında çok değerli bir adım olacaktır. Açık sistem sulama projeleri bir an önce kapalı sistem sulama projeleri ile değiştirilerek üreticinin üretim maliyetleri aşağıya çekilmeli, işçilik bakımından da yükü hafifletilmelidir.
ÖĞRENCİLER, ÜRETİCİLERİMİZİN YANINDA ARAZİDE STAJ YAPMALI
Ziraat Fakültelerinde eğitim gören öğrencilerimizin, üreticilerimizin yanında arazide staj yapmalarının önü mutlaka açılmalıdır. Bu şekilde yapılacak staj; üreticilerimiz içinde, öğrencilerimiz içinde ciddi şekilde faydalı olacaktır. Bu konu üzerinde bir an önce gerekli düzenlemeler yapılarak öğrencilerimizin araziye inmesi, arazide de kendisini geliştirmesi için gerekli olanaklar sağlanmalıdır.
Kaynak: Haber Merkezi