Çanakkalelilerin ‘deprem dede’ diye andığı Prof. Dr. Perinçek açıkladı;
 
“TATİL CENNETİNİ SUSUZ BIRAKAN BÜYÜK DEPREM ..!”
 
İzmir ve Kuşadası depremleri ardından, sözlerine dikkat kesildiğimiz ‘Deprem dede’ konuştu;
 
“DÜŞÜNE BİLİYOR MUSUNUZ !
BÖLGENİN EN BÜYÜK KENTİSİNİZ. BİR DEPREM OLUYOR ve KENTİNİZE SU VEREN KAYNAĞIN SUYU TAMAMEN KESİLİYOR.
GERİDE KAYALARA OYDUGUNUZ, YILLARCA EMEK VERDİĞİNİZ BOŞ KANALLAR KALIYOR…”
----------------------------------------
DEPREM DEDE’DEN,
ASSOS GERÇEĞİ…!
----------------------------------------
 
ÇOMÜ’ den emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, 2007 yılında yaptığı bilimsel çalışma sırasında ulaştığı bulguları derledi, ortaya çıkan çapıcı sonucu kamuoyu ile paylaştı.
  
Çanakkale’nin çeşitli  lokasyonlarında,  yıllardır incelemelerde bulunup  adeta Fay avına çıkan Prof. Dr. Doğan Perinçek, Türkiye’nin Tatil cenneti Assos için çok çarpıcı bulgulara ulaştı.
 
“DÜŞÜNE BİLİYOR MUSUNUZ !  BÖLGENİN EN BÜYÜK KENTİSİNİZ. BİR DEPREM OLUYOR ve KENTİNİZE SU VEREN KAYNAĞIN SUYU TAMAMEN KESİLİYOR.
GERİDE KAYALARA OYDUGUNUZ, YILLARCA EMEK VERDİĞİNİZ BOŞ KANALLAR KALIYOR…” diyerek,
 
“Evet sözünü ettiğim antik kent ASSOS…” vurgusu yapan Prof. Dr. Perincek,   Prof. Dr. Mustafa Bozcu ile birlikte 2007 yılında yaptığı saha incelemelerinden söz etti.
 
Assos’ da fay izi süren Prof. Dr. Perinçek, "Prof. Dr. Bozcu ile yaptığımız saha incelemesinde, Assos (Behramkale) bölgesinde Fay avına çıktık. Karşımıza Assos kentine su taşıyan kanallar çıktı. Kanalların kayalar içinde açılmış kesimi korunmuş fakat kalan kısımları tahrip olmuş.
 
Kanalları takip ettik ve bu kez kaynakların en önemli belirtisi olan traverten ile karşılaştık. Ama bir damla su yok. Yüzyıllarca yıl önce bir depremi takiben kaynağın suyu aniden çekilmiş olmalı.
 
Büyük depremlerden sonra bu tip olaylar olağandır. Geçmişte bazı su kaynaklarının deprem sonrası kaybolduğu ya da yeni su kaynakları ortaya çıktığını biliyoruz.
Son Kuşadası depremi sonrasında Söke ve Tekeli yakınlarında sıcak su çıkışları oldu.
 
Kanımca su kaynağı kurumasına en çarpıcı örnek Assos kentinin başına gelmiş. Assos a su veren kaynak deprem sonrası kurumuş.” ifadelerini kullandı.
 
TARİHTE DEPREMLER…
 
Prof. Dr. Perinçek, “Peki bu deprem ne zaman oldu? Tarihsel depremlere bakalım” diyerek, phalaşıtğı bilgileri daha da detaylandırdı.
 
Assos antik kenti dolaylarında olanları sıralayan Prof. Dr. Perinçek; “:Sırasıyla MS 75, 155 (Assos yakınında), 282, 426 (midilli adasında) ve 484 (Troia antik kentini yıkan depremlerden bir tanesi). Bu depremlerden günümüze kadar kaç yıl geçtiğine bakalım. Sırasıyla 1945 yıl, 1865 yıl, 1738 yıl, 1594 ve 1536 yıl.
 
Assos Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, kentin kazılarında günümüzden 1300 yıl öncesine ait deprem izleri bulduğunu rapor etti. 1300 yıl öncesi olan deprem hangi deprem. Ona da tarihsel deprem listesinden bakalım.
M.S. 688   IX şiddetinde İzmir depremi
M.S. 715   IX şiddetinde İznik- İstanbul depremi
M.S. 732   VIII şiddetinde İstanbul depremi
M.S. 740   VIII şiddetinde İstanbul - İzmit - İznik depremi
M.S. 742   Şiddeti bilinmeyen İstanbul depremi.” dedi.
 
Bu depremlerin içinde tarih ve yakınlık açısından en uygun deprem adayının ve Assos’u susuz bırakanın,  688 yılında olan İzmir depremi olarak düşündüğünü dile getiren Prof. Dr. Perinçek,
Şöyle devam etti; “2020-688= 1332 yıl geçmiş. Assos antik kentindeki  deprem izlerini  inceleme fırsatı bulursam; Assos'a su sağlayan ve depremde kuruyan kaynak ile kentin bağlantısını ve hangi depremle kentin ve su kanalının yıkıldığını daha net söyleyebilirim.”
 
Katıldığı, Yenikapı (MS 557depremi) kazısı ve Gökçeada (günümüzden 3700 yıl önceki deprem) kazısında söz eden Prof. Dr. Perinçek;  “Arkeolog arkadaşlar ile birlikte,  o alanları etkileyen deprem ve tsunami izlerini çok belirgin şekilde saptamıştık.” dedi.
Cuma Deren