ZORUNLU ZAM, SIVISINA DEĞİL, KATISINA…!
CHP’ li Çanakkale Belediyesi’ nin Kasım ayı Meclis toplantısında dile geldi;
“Enflasyon denildiği gibi yüzde 12 değil”
Belediye Meclisinin Kasım ayı toplantısının 4. Bileşiminde, 2021 yılı ücret tarifesi, Performans Programı Taslağı ve 2021’ in gelir gider bütçesi konuşuldu. Ücret tarifesi oy çokluğu ile kabul edildi.
Geçtikten Sora Teklif Etti…
Kasım ayı Meclisinde, Ücret tarifesinin görüşmeleri sırasında zamanlama hatası yaptığı gözlenen, maddenin oylanıp kabul edilmesinin ardından konuşma yapmak zorunda kalan AK Parti Belediye Meclisi üyesi Özlem Karadayı, iki seneden bu yana ücretlerine zam yapılmaması gibi bir taleplerinin olduğuna değindi.
Karadayı’nın; “Özellikle katı atık ücretlerine yapılan yüzde 43 zam çok fazla bu ücretlerin biraz düşürülmesini talep ediyorum” şeklindeki teklifini, 2021 yılı ücret tarifesi oylanıp kabul edildikten sonra yaptığı için Meclis’te kabul görmedi.
-------------------------------------
Artan Maliyetler, Zam Getirdi…
--------------------------------------
CHP’ li Çanakkale Belediyesi’nin Kasım ayı Meclisi’nin 4. Bileşeninde, zorunlu hale geldiğine vurgu yapılan zam kararları dile geldi. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan bu konuda şöyle dedi; “Tüm maliyetler çok arttığı için, atık su ve katı atık ücretlerine zam yapmak zorunda kaldık..”
ZAMANLAMA HATASI,KABUL EDİLMEME NEDENİ..
Kasım ayı Meclisinde, Ücret tarifesinin görüşmeleri sırasında zamanlama hatası yaptığı gözlenen, maddenin oylanıp kabul edilmesinin ardından konuşma yapmak zorunda kalan AK Parti Belediye Meclisi üyesi Özlem Karadayı, iki seneden bu yana ücretlerine zam yapılmaması gibi bir taleplerinin olduğuna değindi.
“Atık su ücretlerine yüzde 36, katı atık ücretlerine de yüzde 43 yapılan fiyat artışı zaten zor durumda olan vatandaşları etkileyecek ve bu artış 2021 yılın faturalarına zam olarak yansıyacak.” diye söze başlayan AK Partili Karadayı;
“Özellikle katı atık ücretlerine yapılan yüzde 43 zam çok fazla bu ücretlerin biraz düşürülmesini talep ediyorum” teklifiyle dikkat çekti. Ancak 2021 yılı ücret tarifesi oylanıp kabul edildiğinden dolayı Karadayı’nın zamanlama hatası nedeni ile talep ettiği bu indirim teklifi Meclis’te kabul görmedi.
TÜM MALİYETLER ÇOK ARTTI…
CHP’ li Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, AK Parti Belediye Meclis üyesi Özlem Karadayı’nın konuşmasının ardından neden atık su ve katı atık ücretlerine zam yapmak zorunda kaldıklarını detaylı şekilde şu ifadeleri ile açıkladı.
“KAFAMIZA GÖRE DÜŞÜRÜP, YÜKSELTEMİYORUZ…”
Başkan Gökhan, “Birçok konuda zam yapılmamıştır. Suya da zam yapılmamıştır çünkü atık suda ve katı atıkta ki o mecburi yüksek artış. O maliyete göre hesaplanıyor, kafamıza göre düşürüp yükseltemiyoruz.
Onu almak zorundayız. O artışlar maliyeti arttıracağı için, suya zam yapmadık hatta Güzelyalı- Dardanos bölgesinde indirim de yaptık. Bir hanenin 1 aylık çöp toplama bedeli 20 TL. Kaç ton su kullanırsanız kullanın. Peki katı atık ücreti neyi kapsıyor sadece çöp konteynerinden alınan çöpü mü kapsıyor? Hayır. Konteynerdeki çöpün alınması, sokakların süpürülmesi, temizlenmesi, yıkanması ve o çöplerin alıp taşınması, o çöplerin bertarafı için Çanakkale Belediyesi çöp depone alınan götürülerek yok edilmesi.
“TÜRKİYE’ NİN GERÇEĞİ BU…”
Tüm bu işlemler için hane başı ayda 20 TL hanede kişi başı bölünürse fiyat 10 TL’nin altına düşer. Kimse fiyat artışı yapmak istemez. Bu ülkenin gerçeği enflasyon var. Maalesef enflasyon denildiği gibi yüzde 12’lerde değil ve bu enflasyonu hepimiz çarşıda pazarda yaşıyoruz. Enflasyonu iş hayatında çok ciddi bir şekilde yaşıyorsunuz. Bu nedenden ötürü bunun polemik yapmayalım burada Türkiye’nin gerçeği bu.
Bir gerçek var maliyetlerimiz maalesef yüksek. Bu durumu göz önüne alarak suya zam yapmadık ama su ile ilgili girdi maliyetleri fiyatlarını vereceğim. Mesela klor % 227 artmış. 2019 da 1.5 TL ye aldığımız kloru 4.9 TL’ye alıyoruz. 21 lira olan poli %33 artarak 28 liraya çıkmış. Elektrik %33 artmış. Bütün bu kalemler arttıktan sonra ve bir yatırım yapıyoruz muhtemelen seneye suya zam yapmak zorunda kalacağız. Seneye içme suyu arıtma tesisimiz biterse onu da devreye alacağız. Katı atıktan elektrik üretme ile ilgili tesissimizin yapım çalışmaları devam ediyor ve bu ciddi bir yatırım. Ve bu tesisin ciddi bir maliyeti var. Peki bu projeyi neden yapıyoruz? Hem çöp depone alanımızın ömrünü 29 sene uzatmak için, hem de elektrik üreteceğiz. Elektrik üretmeye başladığımızda maliyetlerimiz de düşecek. Bu arada fiyat artışı yapmak yönetimlerin lehine değil aleyhine bir durumdur. Ben fiyat artışını ister miyim? Evet maalesef bazı noktalarda fiyat artışı yapmak zorundayız birazdan da bütçeyi göreceğiz. Zorunlu fiyat artışlarını yapmak zorundayız”
Cuma Deren