Rusların Gelibolu’ya gelişinin yıldönümü dolayısıyla 22 Kasım’da gerçekleştirilmesi planlanan program Koronavirüs pandemisi dolayısı ile gerçekleştirilemezken Gelibolu Belediyesi ve Ankara’da bulunan Rus-Türk Dostluk Evi işbirliği ile fidan dikimi gerçekleştirildi.
Bolşeviklere karşı başlattıkları savaşı kaybeden, Beyaz Orduya mensup pek çok asker ve sivil, Rusya’nın güneyi Kırım’a kadar çekildi. Kırım’da da tutunamayan Beyaz Ordu mensupları ve siviller gemilerle, 1925 yılına kadar zorunlu ikamet edecekleri İstanbul, Çanakkale ve Çatalca sahillerine doğru kaçmak zorunda kaldı. İstanbul, Gelibolu ve Çatalca’da kısa sürede küçük birer Rusya kurmuşlardı. Altı senenin sonunda çeşitli uluslar arası kuruluşlarının da yardımlarıyla dünyanın değişik yörelerine dağılan Beyaz Ruslar arkalarında, kendilerine ait kültürel unsurların yanında gündelik hayatlarına dair bazı izleri de bıraktılar. Bu izlerden birisi de Gelibolu’daki anıt oldu. Her yıl Anıt önünde gerçekleştirilen tören bu yıl pandemi dolayısı ile gerçekleştirilmezken, Gelibolu Belediyesi ile Ankara’da bulunan Rus-Türk Dostluk Evi işbirliği ile fidan dikimi gerçekleştirildi.
Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar’ın da katılımı ile 50 adet huş ağacı 50 adet çınar ağacı fidanını dikimi gerçekleştirildi. Dikim sonrası bir açıklama yapan Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar “Rusların Gelibolu’ya gelişinin 100.yıldönümü dolayısıyla 22 Kasım günü yapılması planlanan ana program pandemi süreci dolayısıyla iptal edildi. Yıldönümü anısına Çanakkale Üniversitesi Turusia yönetimi ve Ankara’da bulunan Rus-Türk Dostluk Evi işbirliği ile ekiplerimiz 50 adet huş ağacı 50 adet çınar ağacı fidanını toprakla buluşturdu. Bu fidanlar barış dolu bir dünya için boy göstersin” dedi.
Şerife Erdem