Yeni Kültür ve Turizm İl Müdürü Murat Yılmaz Rotayı Çizdi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Adalet Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ile bazı kurumları ilgilendiren atama kararları ile Çanakkale Kültür ve Turizm İl Müdürlüğüne atanan Murat Yılmaz, Çanakkale turizmini ve yapılacak çalışmaları değerlendirdi. Birlik mesajı da veren Yılmaz “Çanakkale’ye sadece bir yönüyle yaklaşmak, ele almak eksik olur. Bunun bilinciyle göreve başladık. Tabi bunun beraberinde getirdiği hem bize, kurumumuza, müdürlüğümüze hem de bütün Çanakkalelilere, Çanakkale severlere büyük bir sorumluluk getiriyor” dedi.
Cumhurbaşkanlığı’nın 2020/515 sayılı kararı ile Kültür ve Turizm Bakanlığında açık bulunan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne 10 Kasım’da Murat Yılmaz’ın atandığı duyuruldu. Göreve başlayan İl Kültür Turizm Müdürü Murat Yılmaz, Çanakkale için ilk izlenimlerini açıklayarak sözlerine başladı. ‘’Çanakkale bildiğimiz yaşadığımız yıllardır farklı kurumlarda içinde olduğumuz bir kent. Kadim bir şehir. Çok farklı bağlamlarda değerlendirilmesi gereken bir şehir. Çanakkale’ye sadece bir yönüyle yaklaşmak, ele almak eksik olur. Bunun bilinciyle göreve başladık. Tabi bunun beraberinde getirdiği hem bize, kurumumuza, müdürlüğümüze hem de bütün Çanakkalelilere, Çanakkale severlere büyük bir sorumluluk getiriyor. Bu faklı bağlamlar nelerdir sıralamak gerekir. Özet olarak ifade edersek, tarihsel açıdan Çanakkale’nin ehemmiyeti bütün dünya tarafından bilinen bir gerçek. Diğer bir boyut tarım. Çanakkale açısından çok kıymetli bir alan, çok kıymetli bir sektör. Daha çok bizi ilgilendiren alanlardan bir tanesi de turizm, sektörel açıdan ve Türkiye’nin kalkınması açısından büyük bir önemi var turizmin. Bunun yanında Çanakkale, son yıllarda yapılan bir takım yatırımlardan dolayı aynı zamanda bir ulaşım merkezi haline geldi. Diğer bir açıdan Çanakkale’nin kültürel dokusu çok önemli. Binlerce yıllık bir kültürel birikimden bahsediyoruz. Binlerce yıldır oluşmuş kalınlaşmış kabuklaşmış adeta kırılmayacak bir kültürel birikimin üzerinde yaşıyoruz Çanakkale’de. Çanakkale’yi incelediğiniz zaman şehrin doğusu, batısı, kuzeyi, güneyi her metrekaresinde tarihsel bir dokuya ulaşıyorsunuz. Karabiga’dan tutun Küçükkuyu’ya kadar… Bolayır’dan, Yenice, Bayramiç’e kadar bütün dokusunda bu tarihsel yapıyla karşılaşıyorsunuz…’’ dedi.
Çanakkale’ye Yapılan Yatırımlar Çok Kıymetli
Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleri ile Tarihi Alan Başkanlığı başta olmak üzere Çanakkale’de yapılan projelerin çok kıymetli olduğunu belirten ve Çanakkale İl Kültür Müdürlüğü olarak, turizmi ve Çanakkale’yi kalkındıracak tüm projelere destek olmaya hazır olduklarını belirten Müdürü Murat Yılmaz “Çanakkale sadece Çanakkale’den ibaret değil. Dünya’da içinden deniz geçen iki şehir: İstanbul ve Çanakkale. Ama bir de dışarıdan bakışlar var, Çanakkale’yi etkileyenler… Ezine OSB bittiği zaman Çanakkale’ye ekonomik anlamda getirisi olacak ama aynı zamanda bir insan hareketliliğine de neden olacak bu. Demografik açıdan etkileyecek fakat turizm açısından da etkileyecek. Bir otobüsün buradan geçmesi çok kıymetli çünkü buradan İstanbul’a Çanakkale’den geçen kişi Çanakkale’yi hafızasına yazıyor. Bir gün yolu tekrar Çanakkale’ye düşüyor. Kültür Bakanlığımızın uhdesinde olan Tarihi Alan Başkanlığının çalışması çok kıymetli. Biz de bu yakada iş birliği yaparak birlikte çalışarak, diğer paydaşlarımızla değerleri nasıl yükseltebileceğimiz hakkında çalışmalar gerçekleştiriyoruz’’ dedi.
Troya Yılı Devam Edecek
2018 Yılında ilan edilen Troya Yılını da değerlendiren ve hala Troya Yılının bitmediğini belirten Murat Yılmaz “2018 yılı Troya Yılı seçilmişti. Ama orada bitmedi. Troya Yılı devam diyor. Gençlere yönelik bir takım farkındalık çalışmaları düşünüyoruz. 10 yıl sonra belki gündeminiz bu kadar yoğun olmayacak ama onların gündeminde daha çok olacak. Farklı platformlarda gençler üzerinde bu kültürel yapıyı bilinçlendirme açısından bir takım düşüncelerimiz var. Milli Eğitim Müdürlüğü ile ve diğer kurumlarla da iş birliği yaparak bunları değerlendireceğiz’’ diyerek bilgi verdi.
Majestik Batığı Çalışmaları Devam Ediyor
27 Mayıs’ta ilk dalışın gerçekleştirilmesi planlanan ancak pandemi dolayısı ile ertelenen Majestic Batığı çalışmaları hakkında da bilgiler veren Yılmaz “Alan Başkanlığıyla birlikte buna yönelik çalışmalar sürüyor. Hatta ulusal kanalda bir belgesel çekimi de yapıldı. Çalışmalar devam ediyor ama pandemide somut bir adım atılamayacak. Pandemide bunun sadece tanıtımı yapılabilir. Alan Başkanlığıyla birlikte bir planlama içerisine gireceğiz, nasıl bir tanıtım yapılabilir. Çünkü fırsata dönüştürmemiz lazım bu pandemi sürecini. Çanakkale’de iklim çok sert geçmiyor. Bu tanıtımı gerçekleştirebiliriz. Çanakkale dünyada tanınan bir şehir ancak bizim dalış turizminin tanıtımını çok gündemde tutmamız lazım. Ulusal ve uluslararası düzeyde önem vermemiz gerekir. Diğer çalışmalarımız devam ediyor. Altyapı proje çalışmaları devam ediyor’’ dedi.
Kültür Rotası Çalışmaları Devam Ediyor
Şehrimizdeki önemli projelerden biri olan projesi henüz tamamlanmayan Troya Kültür Rotası hakkında bilgi veren Yılmaz, çalışmanın süreci devam ettiğini ve henüz neticelenmediğini paylaştı. Bölge hakkında, ‘’Aslında o bölge komple uluslararası düzeyde. Kazılar devam ediyor. Hem Türkiye içerisindeki turistik hareketlilik açsından hem de uluslararası düzeyde bir merkez haline geleceğine ben inanıyorum. Bu proje devam ediyor. Bunun dışında bizim yapacağımız hiçbir çalışma bugüne kadar yapılandan bağımsız değil. Parion’a bakıyorsunuz; Parion, Assos’tan bağımsız değil, Assos’taki kazı Troya’dan bağımsız değil. Çanakkale’yi bir bütün olarak ele almak gerekiyor. Karşı tarafa geçtiğinizde boğazın diğer yakasına orada Bolayır var, Türklerin Avrupa’ya geçiş noktası. Çanakkale’yi bir büyük çanak olarak düşündüğümüzde her tarafında bu tür projeleri yaptığınız zaman karşılık bulacak. Ama zamanla ve ayakları yere basar bir şekilde gerçeklerle de birlikte hareket etmek lazım yoksa biz çok fazla proje üretebiliriz. Önemli olan somut olması ve bunu kalıcı olması’’ dedi.
Gelecek Turizmde
Çanakkale İl Kültür Müdür Murat Yılmaz, Çanakkale’nin en eski yapılarından biri olan Askeri Hastanesi hakkında da bilgiler vererek, yapıldığında dünyaya hitap edeceğini belirtirken, Turizmi ise şöyle değerlendirdi “ Güvenliği ve çevre düzenlemesiyle ilgili çalışmaya başladık. İlk fırsatta tedbirimizi alacağız. Orası gündemimizde. Önce güvenlik ile başlayacağız. Çalışması devam ediyor. Neticelendirildiğine çok kıymetli bir alan Kültür Turizm Bakanlığı’nın uhdesinde Çanakkale ve dünyaya hitap edecek bir çalışma olacak. Turizmle ilgilenen bütün sektörler gençlerimize sahip çıkmalı. Bizler de onların yanında olacağız. Çünkü gelecek turizmde Çanakkale için. Bu bizim için mihenk taşı. Henüz Çanakkale bu anlamda bakir bir alan. Çanakkale henüz doğallığı bozulmamış ama buna rağmen yatırımların olduğu bir yer. Köprü çok kıymetli, yolların yapılması, havayolu… Ulaşım sorunu yok Çanakkale’nin. İstanbul, Ankara, İzmir üçgeninde Çanakkale merkez adeta. Tünel yapıldığında 2,5 saatte İzmir’de olacaksınız. 45 bin genç var Çanakkale’de. Önemli bir potansiyel . Bu insan kaynağımızı iyi değerlendirmemiz lazım’’ dedi. Cuma Deren