Posta yolu ile gelen vatandaşa ulaşması gereken çok sayıda evrak ve fatura, toplu halede Ormanlık alana atımış.
Pes dedirten görüntü için, Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Tonka tepkili sözler etti.
“ORMANA HAFRİYAT KALINTISI VE ÇÖP ATILIRDI DA, BU BİR İLK OLDU..
MEKTUP VE RESMİ EVRAKLAR, ADRESE DEĞİL ÇÖP NİYETİNE DOĞAYA GİTMİŞ..”
Tonka, aralarında her türlü resmi evrak, kişiye özel faturalar gibi, binlerce hiç açılmamış zarf içindeki yazışmaların bulunduğu yazılı iletilerin, Haberleşme Kanununa da muhalefet edercesine çöpe atar gibi doğaya bırakılmasının kendilerini hayrete düşürdüğünü söyledi.
Federasyon Başkanı Tonka; “Türkiye Büyük Millet Meclisi Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsmanlık) yazışmalarının da yer aldığı çok sayıda zarfın ormanlık alanına saçıldığını, bölgede doğa yürüyüşüne çıkan Dernek üyelerimiz tespit etti. Söylediler, inanamadım, Geldik ve gördük.” diyerek, yaşanılana tepki verdi.
-------------------------------
MUHATAPLARINA VE ADRESLERE DEĞİL,
POSTA’ DAN, DOĞAYA TESLİMAT…
-------------------------------
Resmi Kurumlar gibi vatandaşları ulaşması gereken binlerce evrak, mektup ve benzeri sarı zarflar, adresleri yerine doğaya teslim edilmiş.
Doğa yürüyüşüne çıkan Çevreciler gördü, Federasyon Başkanları harekete geçti.
Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Bünyamin Nami Tonka, bir gurup Dernek üyesinin doğa yürüyüşü sırasında tanık olduğu manzaradan kendisine söz edildiğinde, kulaklarına inanamadığına vurgu yaptı.
Sarıcaeli köyü yakınlarında, ormanlık alana atılan binlerce resmi evrak, mektup ve benzeri yazılı iletinin, adresleri yerine doğaya teslim edilmesini, aynı zamanda çevri kirliliği olduğuna dikkat çekti.
Kameralar önünde, yaşanılana tepki veren Tonka; “Doğaya her türlü çöpün atıldığına şahit olduk. Gelin görün ki, bu bir ilk” dedi. Resmi yazışma ve evraklar bata, kişiye özel mektup, fatura benzeri yazılı iletilerin adresleri yerine, çöp atar gibi doğaya terk edilmesinin, düşündürücülüğüne dikkat çekti.
Kimler tarafından ormanlık alana atıldığı merak edilirken, aralarında vatandaşların ödeme yapması için çok önemli olan fatura zarflarının da gözlendiği binlerce kapalı zarf içinde, işyeri açma ruhsatına da rastlandığı öğrenildi.
BÖYLESİ KİRLİK, ÇEVRE İÇİN DE BİR İLK OLDU…
Çanakkale’ de enderine az rastlanır olaya seyirci kalmayan isim, Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Tonka, merkeze bağlı köylerden biri olan Sarıcaeli’nde ouşan manzaranın düşündürücü olduğunu vurguladı..
Sarıcaeli Köyü sırtlarındaki ormanlık alanda rastlanılan, vatandaşlara ve resmi kurumlara ait yazışma, mektup ve benzeri yazılı iletinin, söz konusu bölgede 4 ayrı noktada, 10-15 metre ara ile toplu şekilde atıldığını anlatır görüntüler oluştuğunu söyleyen Tonka, ilgilileri göreve davet etti.
T.B.M.M. , VALİLİK DAHİL, BİRÇOK RESMİ KURUM..
Üzerlerinde, Çanakkale Valiliği, Çanakkale Tarım İl Müdürlüğü, Ezine Kaymakamlığı gibi adreslerin bulunduğu yüzlerce kapalı zarfın gözlendiği yazılı iletiler arasında en dikkat çeken bir kapalı zarf, Türkiye Büyük Millet Meclisi Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsmanlık) yazışmaları oldu.
Resmi Kurumlara, ya da vatandaşları ulaşması açısından önemli olan evrakların, adresleri yerine neden doğaya terk edildiğine yanıt aranması gerektiğini belirten Tonka;”Teslimat adreslerine bakacak olunur ise yoğunluğu Kepez oluşturmuş.
3 farklı Grup arkadaşlarınızla Çanakkale'nin dağını taşını hep dolaşıyoruz. Bu dolaşmaları sırasında daha önce yine bu yerin farklı bir tepesinde de yine çöpler görmüştük ve bunu da haberleştirmiştik. Dün yürüyüş grubumuza katılın arkadaşlardan bir tanesi burada neredeyse bir kamyon oluşturacak kadar haberleşmede yani insanların en mahrem unsuru olan haberleşme dediğimiz mektupla ilgili bazı evrakları olduğunu söyledi, biz kendisine inanamadık.
Sabahleyin apar topar buraya geldik ve baktık ki 4 farklı yere devletin resmi kurumlarının halka göndermiş olduğu yapılması gereken işlerin yanında, bazı mahkeme kağıtları yine faturalar, resmi yazışmalar bunlarla ilgili birçok evrakın buraya atıldığını görüyoruz.
Bu evrakları açmadan bazılarının tarihlerine baktık. Geçen sene (2019) Eylül ayından itibaren başlıyor ve bu yılın (2020) ilk 6 ayını kapsayacak şekilde mektupların burada olduğunu görüyoruz. Genelde burada bulunan evraklar Kepez Beldesinin haberleşmesi ile ilgili. Gördüğümüz kadarı ile Kepez'de oturan arkadaşlarımız, vatandaşlarımız, insanlarımız kendilerine gelmesi gereken diyelim ki doğalgaz, elektrik, su ve diğer internet faturalarını bekliyorlar. Bu vatandaşlara faturalar gelseydi ödeyecektik diyorlar. Ancak bu faturaların ellerine ulaşmaması nedeni le önemli sıkıntılar çekmiş olabilirler. Daha da önemlisi Mahkeme tebligatları var. Hatta bazılarının üzerinde Ombudsmanlık yazı göndermiş, yani devletin hakemi olan Ombudsmanlık yazı göndermiş ama ne yazık ki bu yazı vatandaşa yada ilgili kuruma ulaşmıyor. Vatandaşta bu şekilde devlete küsmüş oluyor. Burada ayrıca bir çevre faciası görüyoruz. Burada haberleşme ile ilgili, Anayasamızın amir hükümlerinden bir tanesi fert her türlü şekilde özgürce haberleşme konusunda serbesttir ve her şeyi yapabilir ve devlette bu haberleşmeyi sağlayacak altyapı kurmaktan mükelleftir. Burada Gördüğümüz kadarıyla devletin bazı elemanları, halkın haberleşme hürriyeti ile müdahale etmişler ve bunların engellemişlerdir. Bunların sorumlusu kimler ise bunların yakalanması, hakkında kanuni soruşturmanın yapılması ve cezalandırılmaları talep ediyoruz.” İfadelerini kullandı.
BU AYNI ZAMANDA ÇEVRE KATLİAMI…
Çevre ve Doğa dernekleri Federasyonu Başkanı Tonka, oluşan görüntü için çevre faciası dedi ve ekledi:
“Ormanların korunmasına yönelik federasyon olarak çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca biz yine bu ormanlarımızın kirlenmesi ile ilgili, geçen yıl ağırlıklı olmak üzere Kamu Kurum ve Kuruluşlarına yazılar gönderdik. Dedik ki, ormanlarımıza girişleri sınırlayın, kontrol altına alın ve Türkiye'de ilk defa Çevre ve Orman polisi birimi oluşturalım. Bu ekiplerin atları olsun. Atlarla, gidilemeyecek yerlere gitsinler, bunun yanında da ormanlık alanların giriş bölgelerine foto kapan koyalım.
Eğer ormanın tahrip edilmesi ya da kirletilmesi ile ilgili bir ihbar varsa ormanı kirletme hareketini yapanları bu foto kapanlar ile belirleyelim istemiştik. Yazımız üzerine jandarma gerekli tedbirleri aldıklarına yönelik bir yazı gönderdi. Emniyet kuvvetlerimiz mücavir alan içerisinde gerekli önlemleri aldığını belirten bir yazı gönderdi. Fotokapan konusunda ise bu durumun bakanlık düzeyinde ele alınması gerektiği bize bildirildi.” dedi.
SORUMLULAR HESAP VERMELİ
“BÖYLESİ KİRLİLİK TÜRKİYE İÇİN DE BİR İLK..!”
Tonka sorumluların ortaya çıkarılması ve cezalandırılması gerektiğinin de altını çizerek;
“Ama görüyoruz ki orman teşkilatımız her yere yetişmesi mümkün değil. Bakıyoruz ve görüyoruz ki Çanakkale’nin etrafında 10 Kilometre çapında bir yürüyüş yapıldığı takdirde hemen hemen her yerinde bu tür kirlenmeyi görmek mümkün.
Biz maloz kirliliğine, inşaat atıklarına tahammül edebildik ama ferdin haberleşme özgürlüğüne müdahale eden böyle bir kirliliği ile ilk defa karşılaşıyoruz.Böylesi kirlilik, Türkiye için de bir ilk..
Ben bunları buraya atanların mutlaka yakalanmasını talep ediyorum. Ve savcılığımızın bu konuda gerekli işlemleri başlatmasını istiyorum. Bunlar hep Kepez Beldesi ağırlıklı mektuplar olduğuna göre Kepez PTT Müdürlüğünde kimler çalışıyor? kimler bu dağıtım işleri yapıyor? Bunlar zaten bellidir.
Ve bu kişiler ile ilgili derhal soruştırma açılmasını ve gerekenin yapılmasını talep ediyorum. “ dedi.
Cuma Deren