Çanakkale il Genel Meclisi Şubat ayı 3 bileşimi Çanakkale İl Özel İdare toplantı salonunda yapıldı. Toplantıda yine Ayvacıktaki JES’ler konuşuldu. Meclise araştırma komisyonu kurulması için önerge veren CHP Ayvacık İl Genel Meclisi Üyeleri Nizamettin Akça “Çayın çevresinde tarım ile ilgili üretim yapan çiftçilerin de sulama yaptıkları alanlarda ürünlerin kuruduğu bilgisini de yine yöre halkından almıştık. Bu önemli konu ile ilgili çevre komisyonuna bu yazılı önergemizin gönderilmesi ve gerekli araştırmanın yapılarak rapor oluşturulmasını talep ediyoruz” dedi.

CHP Ayvacık İl Genel Meclisi Üyeleri Şerafettin Alkan ise konu ile ilgili söz alarak “Tarım, Çevre ve Sağlık İl Müdürlüğüne konunun araştırılmasını talep ettik. Ancak 4 ay geçmesine rağmen hiçbir müdürlüğümüzden konu ile ilgili bir araştırma bilgisi yada raporu gelmedi” dedi.

Çanakkale İl Genel Meclisi şubat ayı toplantıları devam ediyor. Şubat ayı 3. Bileşimi toplantısında gündem maddelerinin görüşülmesi öncesinde Meclis Başkanlığına CHP Ayvacık İl Genel Meclisi Üyeleri Nizamettin Akça ve Şerafettin Alkan’ın imzası ile meclis gündemine gündeme ilave edilmesi için yazılı önerge verildi. Yazılı önergede “Ayvacık Tuzla bölgesinde faaliyet gösteren jeotermal elektrik üretim tesislerinin bölgedeki akarsu kaynaklarına doğaya zararlı atıklar bıraktığı haberleri bir süredir basında yer almaktadır. Bu konunun meclisimiz tarafından araştırılıp meclisimize bilgi verilmesini istiyoruz” ifadelerine yer verildi.

Balıklar Ölüyor, Tarım Bitkileri Kuruyor, Araştırılmasını İstiyoruz
Yazılı önergenin gündemin 9. Maddesi olarak görüşülmesine oy birliği ile kabul edildi. Ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Gündemin 9. Maddesinin görüşülmesi sırasında söz alan CHP Ayvacık İl Genel Meclisi Üyeleri Nizamettin Akça, yaşananlar hakkında bilgiler vererek  “Yine Ekim ayında meclisimizde bu konu ile ilgili görüşmeler yapmıştık. Yapılan görüşmede İl Tarım Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün konu ile ilgili araştırma yapması konusunda görüş birliğine varılmıştı. Ancak bu konuda bir sonuç alamadık. Yöre halkının da bu konu ile ilgili şikayetlerini dile getirmiştim. Tuzladaki işletmenin yürürlüğe uygun bir işletme olmadığı için, katı ve kimyevi maddeleri çaya döküldüğü için çayda balık ölümleri meydana gelmişti. Çayın çevresinde tarım ile ilgili üretim yapan çiftçilerin de sulama yaptıkları alanlarda ürünlerin kuruduğu bilgisini de yine yöre halkından almıştık. Bu önemli konu ile ilgili çevre komisyonuna bu yazılı önergemizin gönderilmesi ve gerekli araştırmanın yapılarak rapor oluşturulmasını talep ediyoruz.” dedi.

4 Ay Geçti Bilgi ve Rapor Yok
CHP Ayvacık İl Genel Meclisi Üyeleri Şerafettin Alkan’ da yaptığı konuşmada “ Tuzla’ da geçtiğimiz yıllarda da balık ölümlerine ve canlıların ölümlerine neden olan katı atık ve atıklar tespit edilmişti. Bu konuyu meclisimizde de gündeme getirmiştik. Fakat hala bu önemli konu ile ilgilenen kimse olmadı. Geçen sene 10. Ayda bu konuyu biz sözlü olarak mecliste anlattık. Tarım, Çevre ve Sağlık İl Müdürlüğüne konunun araştırılmasını talep ettik. Ancak 4 ay geçmesine rağmen hiçbir müdürlüğümüzden konu ile ilgili bir araştırma bilgisi yada raporu gelmedi. Biz CHP Ayvacık İl Genel Meclisi üyeleri olarak konunun çevre komisyonuna havale edilmesini istiyoruz ve ardından da tuzlaya gidilip yerinde bu atıkların verdiği zararın görülmesini tespit edilmesini istiyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından yazlı önerge çevre komisyonuna oy birliği ile havale edildi.

Şerife Erdem