Tarımı bitirdiği, toprağın bereketini kaçırdığı ve doğal yaşamı olumsuz etkilediği iddiasıyla tartışma konusuna dönüşen Projeleri İl Genel Meclisi büyüteç altında alıyor.
CHP’ li Ayvacık Meclis üyelerinden, JES Araştırmaları yapacak bir komisyon kurma talebi alan Çanakkale İl Genel Meclisi, tepkilere çözüm üretecek bu komisyonun kurulmasının ardından, 1 ay süre ile bölgede inceleme yapıp, hazırlanacak raporu Meclise getirecek.
İl Genel Meclisi Başkanı Göğüsgeren; “Çevre Meclis üyeleri olarak hepimizin Kırmızı çizgisi” diyerek, Çanakkale siyasetçilerinin çevre duyarlılığının tartışılamayacağını anımsattı.

-------------------------------------
TUZLAYA NEFES ALDIRACAK KOMİSYON YOLDA
1 AY JES’LERİ ÇALIŞACAK…!
--------------------------------------

 Son olarak Toplu balık ölümleri ile gündeme gelen ve JES’ lere karşı,  karşıtlığı ile isim yapan Tuzla için İl Genel Meclisi resmen harekete geçti.
Önceki günlerde, gönlünden geçenin bir Çevre komisyonu oluşturmak olduğunu belirterek, İl Genel Meclisi’nin konuya hassasiyetine dikkat çeken Başkan Sadık Göğüsgeren’ İN ARIDNDAN, chp’ Lİ Ayvacık Meclis üyeleri, komisyon kurma önergesi verdi.
Kurulan komisyonun, 1 ay süre ile bölgede inceleme yapacağını, çözüm üretecek çalışmaların yakında olduğunu belirten CHP’ li Ayvacık Meclis üyeleri, soruna çözü için çalışacaklarını da durdu.  
Ayvacık’ ın meşhur domatesinin tadını kaçırdığı çünkü verimli toprakları olumsuz etkilediği savı ile karşı durulan JES’ ler için yaşanan son gelişmenin ve atılan önemli adamın adresi  İl Genel Meclisi oldu.
Çanakkale’nin Kuzey Ege’ deki inci köşesi Ayvacık’ın Tuzla bölgesinde,  çevre katliamına karşı dur diyecek adım atan İl Genel Meclisi, kurulması yönünde önerge gelen komisyon için yakında mesaiye başlayacak.
JES projelerinin kapsadığı bölgede, yöre halkının, üreticinin tepkisini alan,  çiftçilerin şikayetlerini arttıran  son sıcak gelişme, toplu balık ölümleri olmuştu.
Bu ölümlerden de sorumlu tutulan Jeotermal Enerji Santralleri (JES)’ ler için CHP Ayvacık İl Genel Meclisi Üyeleri Nizamettin Akça ve Şerafettin Alkan’ın önergesiyle Ayvacık Tuzla’daki kirliliğin araştırılması amacı ile komisyon kurulması teklifi geldi.
Sebze ve meyvenin deposu durumunda denilerek tanımlanan bölgede yetişen kaliteli ürünlerin başını, meşhur Kösedere Domatesi çekiyordu.
İç piyasada yok satan Kösedere Domatesinden son yıllarda umduğu verimi almayan ve ürünü tarlada kalan çiftçiler, isyan noktasına gelmişlerdi.
JES’lerin çevreye verdiği zararın, felaketin adına dönüştüğü yönünde günden güne arttığı Tuzla’da,  İl Genel Meclisi’nde yaşanan son gelişme, adeta sevincin adına dönüştüğü gözlendi.

BÖLGEDE SON DURUM..
Bölgede aktif olarak 2 JES bulunuyor. Bu JES’lerin hem doğaya hem de tarım deposu konumundaki tarım arazisine verdikleri zararlar ise, iddialara göre saymakla bitmiyor.
Aktif olan iki JES’in yanında şimdi de bölgede Tuzla Mahallesi, Dikilitaş Mevkiinde MTN Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan Babadere Jeotermal Enerji Santrali projesi ile yine aynı bölgede Tuzla-Gülpınar-Kocaköy Mevkii’nde Transmark Enerji Üretim San. Ve Tic. A.Ş. tarafından kurulması planlanan jeotermal enerji santralleri kurulması için çalışmaların sürdüğü bildirildi.
Şikayetler ve iddialar karşısında, Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir kararına karşı açılan davada,  projenin bölgedeki tarıma, tarihe ve sulara etkisinin yanı sıra aynı bölgedeki diğer projelerin yaratacağı kümülatif etkiye dikkat çekilmiş,  Mahkeme dava sonrasında bilirkişi raporu istemişti.
Bilirkişi raporunda özellikle çevre ve insan sağlığına olumsuz etkilerin yaşanmasının muhtemel olduğu belirtilmiş ve bu etkiler nedeniyle detaylı araştırma yapılması istenmiş. Bilirkişi raporundan sonra mahkeme heyeti oybirliği ile “ÇED Gerekli Değildir” kararının yürütmesini durdurmuştu.

İL GENEL MECLİSİ DEVREDE..
İl Genel Meclisi’nin Şubat ayı Birleşiminde,  gündem dışı maddelerin görüşülmesi öncesinde Meclis Başkanlığına CHP Ayvacık İl Genel Meclisi Üyeleri Nizamettin Akça ve Şerafettin Alkan’ın imzası ile Meclis gündemine ilave edilme talebiyle bir önerge verildi.
Önergede “Ayvacık Tuzla bölgesinde faaliyet gösteren jeotermal elektrik üretim tesislerinin bölgedeki akarsu kaynaklarına doğaya zararlı atıklar bıraktığı haberleri bir süredir basında yer almaktadır. Bu konunun meclisimiz tarafından araştırılıp meclisimize bilgi verilmesini istiyoruz” ifadelerine yer verildi.
Yazılı önergenin gündemin 9. Maddesi olarak görüşülmesine oy birliği ile kabul edilmesinden sonra gündem maddeleri görüşüldü.
CHP Ayvacık İl Genel Meclisi Üyesi Nizamettin Akça’nın konuşmasının ardından söz alan  CHP Ayvacık İl Genel Meclisi Üyeleri Şerafettin Alkan, “Tuzla’ da geçtiğimiz yıllarda da balık ölümlerine ve canlıların ölümlerine neden olan katı atık ve atıklar tespit edilmişti. Bu konuyu meclisimizde de gündeme getirmiştik. Fakat hala bu önemli konu ile ilgilenen kimse olmadı. Geçen sene 10. Ayda bu konuyu biz sözlü olarak mecliste anlattık. Tarım, Çevre ve Sağlık İl Müdürlüğüne konunun araştırılmasını talep ettik. Ancak 4 ay geçmesine rağmen hiçbir müdürlüğümüzden konu ile ilgili bir araştırma bilgisi ya da raporu gelmedi. Biz CHP Ayvacık İl Genel Meclisi üyeleri olarak konunun çevre komisyonuna havale edilmesini istiyoruz ve ardından da tuzlaya gidilip yerinde bu atıkların verdiği zararın görülmesini tespit edilmesini istiyoruz” diyerek, duruma ilişkin değerlendirmede bulundu.

Cuma Deren