“ Gel de delirme?” dedirten görüntüler söyletti;
“Bunun adı YOK OLUŞ”
Ecdat yadigarı topraklarda, Osmanlı tarihi birer birer siliniyor iddiasını destekleyen fotoğraflar göreni şok diyor.
253 bin kefensiz Çanakkale Şehidini emanet alan Vatan toprağı Şehitler diyarında, 106 yıl önce yaşanan Cihan savaşı sırasında, Yarımada yaşayanlarının cephe gerisindeki yaşam alanlarının izleri, bir dizi çalışma nedeniyle adeta siliniyor.
--------------------------------------------------
PES DEDİRTEN FOTOĞRAFLAR,
ECDADA CAN SUYU KUYULAR,
ŞİMDİLERDE YOK OLUYOR…!
--------------------------------------------------
Şehitler coğrafyasında akıl tutulmasına neden çalışmalara tepki geldi.
Bir dönem tarihinin izlerini silen, asırlık kuyuları yok eden kepçeli çalışmalara bölge yaşayanları sessiz kalmadı.
VİTAMİN Haber Merkezine ulaşan Şehitler coğrafyasının yaşayanları, Tarihi Alan dışındaki bölgede süren, tarihi yok eden kepçeli kazmalı çalışmaları anlatır görseller üzerinden duruma tepkilerini gösterdi.
Vicdan sızlatmaya yettiğini savundukları çalışmaların, Gelibolu yarımadasında Osmanlı dönemine ait kalıntıları haritadan sildiğini iddia eden vatandaşlar; “Yer Çanakkale. Yok olan ise Tarih” şeklinde ifadeler ile gözlemlerini dile getirdi.
YOK OLUŞ, TARİHİ ALAN DIŞINDA…
Eceabat’ ın Tarihi Alan sınırları dışında kalan ve 1340’ lı yıllardan itibaren yerleşim alanı olarak kullanılmaya başlanılan Kumköy civarında, iş makineleri ile süren bir dizi çalışmaların, tarihin izlerini taşıyan asırlık su kuyuları tahrip ettiğini belirten bölge yaşayanları;
“Gözlemlerimiz çok üzdü, İş makineleri tarihi kuyuları yerle bir etti” diyerek, fotoğraflar eşliğinde yaşanılanları anlattı.
Tarihin sessiz tanıklarına, sahip çıkılmasını isteyen Yarımadalılar, “Tarihi Alan Başkanlığı, Şehitler coğrafyasının her santimetre kare toprağını gözü gibi koruyor iken, gözlediğimiz yok oluşa dur denileceğinden eminiz” şeklinde ifadeler kullandı.
Eceabat’ ın Kumköy’ ü için, Tarihi anlatımlarda geçen; “Tarihimizde, Uzunhıdırlı, B ahşi köy, Kara Keçili ve Kum köyün birleşmesi ile Kum köy ismi almıştır.” şeklinde kurulan cümlelerin devamı çoğunlukla şöyle geliyor;
“ 1915 Çanakkale savaşları döneminde, Yalova Köyü ile bu bölge savaş sahası içerisinde kaldığından, anılan 4 köy halkı için bu topraklar, geçici yerleşim yerleri olmuştur.
Adı geçen köylerin kabristanlıklarının izleri hala mevcuttur.
Ecdat yadigarı Çeşmeler ve kuyular cephe gerisinde lojistik ve ihtiyaç için insanımızın o dönemlerde ihtiyacını karşılayan tarihi değerlerimizdir.
Geçtiğimiz yıl yaşanan orman yangının dan sonra bölgede eski Kara Keçili köyü civarındaki iş makinalarının ve özel araçların bulunduğu meydanda ve bölgede tahrip edilmiş, kırılmış, tarihi kuyu taşları görmek mümkündür.
Böylelikle, ecdadımızın izleri bilinçsizlik sonucu sinilip gidiyor.”
MANİDAR SERZENİŞ….
Gözlemlerine manidar sözlerle değerlendirmede bulunup tepki gösteren bölge yaşayanları;
“Tarih yazılan topraklarda, Ecdat Tarihi toprağa karışıyor” diyerek ses verdi.
Erdem Sürek