Koronavirüs nedeni ile kemerleri gevşettiğimiz Mart ayından, normalleşme sürecinde birinci ayın son günlerini yaşadığımız bu hafta da manzara değişmedi. Sağlık çalışanlarının tüm tüm uyarılarına rağmen, risk haritasında kırmızıya döndüğümüz şu günlerde, baharın da gelmesi ile güzelleşen havalara kendini kaptıran vatandaşlar Koronavirüs adeta unuttu Merkezde Kordon boyu, İlçe ve köylerde ise mesire alanları dolup taşıyor. Özellikle Yasağın uygulandığı Pazar Günü öncesindeki Cumartesi günleri, sosyal mesafe, maske ve hijyen kuralı hiçe sayılıyor.
Çin’de ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs tüm insan sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. Türkiye’de; İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya varyantının da görülmesine rağmen vatandaşların alınan önlemlere uymaması tedirgin etti. Normalleşmenin birinci ayını geride bırakacağımız son günlerde Vakalar adeta fırladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın son açıkladığı Vaka haritasında 100 bin kişide 200’ün üzerine çıkan vakalar Çanakkale’yi risk haritasında kırmızıya boyadı. Tüm uyarılara rağmen özellikle Cumartesi günleri, havaların da güzel olması ile vatandaşlar adeta sokaklara akın etti. Sağlık Çalışanlarının ‘Yoğun bakımlar doluyor, hastalar ölüyor’ uyarılarına rağmen vatandaşlar Çarşı Caddesi, kordon boyu, İskele Meydanı ve Demircioğlu Caddesi’nde çok sayıda vatandaşın sokaklarda olduğu görüldü. Aynı zamanda maske ve sosyal mesafe kurallarına uymayan bazı vatandaşların, işlek caddelerde sigara içme kurallarına da riayet etmediği gözlendi.
Tayfur Köyü Karantinaya Alındı
Sağlık Bakanlığı, 13-19 Mart tarihleri arası Çanakkale’deki covid-19 haftalık vaka sayısını 100 binde 202,75 olarak bildirmişti. Bu rakalmla Çanakkale risk haritasında kırmızıya boyanırken İlçelere bağlı köylerde de karantina haberleri gelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda Yenice, Çan, Aycacık ve Biga İlçelerinden karantina haberleri peş peşe gelmişti. Vakaların arttığı ve durdurulamadığı köylerden bir tanesi de Gelibolu İlçesine bağlı Tayfur Köyü karantinaya alındı. İlçeye 30 kilometre uzaklıktaki Tayfur köyü, Hıfzıssıha Kurulu kararıyla pozitif vaka sayısı ve temaslı artışından dolayı 14 gün süreyle karantinaya alındı. Köyün giriş ve çıkış noktalarında İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından önlem alınırken vatandaşların ihtiyaçları ekipler tarafından karşılanıyor.
3'cü Dalga Çalışanları Tehdit Ediyor
Öte yandan Ulusal Ajansa açıklamalarda bulunan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, önemli açıklamalarda bulundu. Daha önceki hasta grubunun aksine yaş grubunda küçülme olduğunu belirten Prof. Dr. Alper Şener, "Önceden 75 yaş ve 65 yaş üstündeki grupta görülüyordu. Yatış endikasyonu ağırlaşan hasta grubu, ‘genç erişkin’ diyebileceğimiz aktif çalışan 40 ile 50 yaş arasında kümelenme var. Bu yaş gruplarında hastalık daha ağır seyretmeye başladı. Daha önceki dalgalarda gördüğümüz hastalarda, yatış durumunda kan oksijen doygunluğunda, oksijen satürasyonunda hızlı bozulma görmüyorduk. Özellikle son 1,5 aydır gelen hasta grubunda hızlı kötüleşme ve yoğun bakıma yatış görüyoruz. Öykü hep aynı: Tanı almış, PCR’ı pozitif, ilk başta her şey normal. Hasta, ilaçlarını kullanıyor. Birden solunum sıkıntısıyla acil servise gelip, bazen direk yoğun bakıma, bazen de servise yüksek düzeyde oksijen almak için yatan bir hasta grubu oluştu. Tedavide bir değişim yok. Antiviraller yine aynı. Üçüncü dalgada, virüsün dinamiği ve yoğunluğu değişti. İngiltere ile Avrupa deneyimi de bu şekilde. Bu hasta grupları için korunma önlemleri ön plana çıkıyor. Korunma önlemleri aynı, değişmedi. Yeni bir tedavi modeli yok. En iyi mücadele bu virüsü almadan, kedimizi korumak" dedi.
Aşılama Yaparsak Normalleşmeyi Konuşabiliriz
İngiltere'nin hızlı bir şekilde aşılama çalışmalarına başladığını söyleyen Prof. Dr. Alper Şener, "21 Haziran’da tamamen normalleşmeden bahsediliyor. İngiltere’de 21 Haziran’a kadar toplumun yüzde 80’nine çift doz aşı yapılması hedefleniyor. Bizim de bu rakama ulaşma şansımız var. Sağlık Bakanlığı’nın deklare ettiği aşılar bir an önce gelecek olursa Türkiye’nin günde 1 milyon civarında aşı yapma kapasitesi var. Avrupa’da bu ciddi bir rakamdır, ülkelerin ve dünyanın genel klasmanıyla kıyasladığınız zaman. Eğer günde 1 milyon doz aşıyı yapabilir pozisyonda olursak, 60 gün içerisinde de bunu maksimum seviyede uygularsak, 2 ay içerisinde toplumun ciddi bir grubunu aşılamış hale geleceğiz. 2,5-3 ay gibi periyoda yayacak olursak toplumun yüzde 75’ini aşılayabiliriz. O zaman salgının bitmesini ve hayatın normale dönmesini konuşabiliriz. Bunu da bir takvime bağlamak lazım. Aşılama hastalık yükünü azalttığında ancak salgında normalleşmeden bahsedebiliriz. Ancak maske, sosyal mesafe gibi genel toplumsal önlemleri tamamen kaldırmayı uzun bir süre düşünmeyeceğiz” diye konuştu.
Cuma Deren