2020 Ekim ayında girdiğimi karantina sürecinde neredeyse yok olan vakalar Çanakkale’de yeni normalleşme ile beraber adeta yeniden hortladı. Yapılan kongreler, toplantılar ve bazı gösterilerde Koronavirüs adeta unutuldu. Unutulan kurallar Hem Türkiye’ye hem de Çanakkale’ye ağır faturaya  dönüştü. Normalleşmenin başladığı 1 Mart itibari ile başlayan rehavet renk haritasını kızartırken Çanakkale’de haftalık vaka sayısı yine katlandı. Haritada yüksek risk grubuna giren Çanakkale’de Sağlık Bakanının açıkladığı haftalık vaka sayısında ise 100 binde 200’den 348’e çıktı. Vaka sayısının arttığı Çanakkale’de İl Pandemi Kurulunu toplayan Vali İlhami Aktaş’da kurumlarla görüşürken ilerleyen dönemde neler yapılacağı da merak konusu.

Günlerdir uyarı üstüne uyarı yapan Sağlık Çalışanlarını ne hükümet, ne de vatandaş dinledi. Yapılan kongreler, gerçekleştirilen etkinlikler, törenler, toplantılar bir ayda ülkenin Koronavirüs haritasını kırmızıya boyadı. Özellikle yapılan gösterişli kongrelerden sonra, gelen bahar havası ile evlerinde kalmak istemeyen vatandaşlar, maske, mesafe ve hijyen kurallarını unutarak kendini sokağa attı. 1 Mart’ta başlayan yeni normalleşme ve ‘yerinde karar’ döneminde göstermelik denetimler dışında hiçbir önlem alınmayınca bir ayda korona resmen hortladı. Pazartesi günü kabineyi toplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan Toplantı sonrasında bazı önlemleri açıklarken, alınacak önlemlerle hala hiçbir destek alamayan esnaf yine mağdur olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada, Restoranların normalleşme sürecinde yüzde 50 kapasite ile çalışmasına Ramazan’da da paket servisine geçmesinin yanı sıra sokağa çıkma kısıtlamasının da hafta sonu iki güne çıkarıldığını söyledi. Ancak Sağlıkçılara göre hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasının tabloya etkisinin olmayacak.

Vakalar 100 Binde 348 Oldu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kabine toplantısı sonrası paylaştığı renk haritasında kırmızıya boyanarak Yükesk riskili iller arasına giren Çanakkale’ye bir şok da Sağlık Bakanlığından geldi. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca Haftalık Vaka haritasını yayınladı.  Sağlık Bakanlığı, 20-26 Mart’a ait il bazında her 100 bin kişide görülen korona virüs güncel sayılarını yayımladı. Verilere göre Şırnak, Siirt, Şanlıurfa, Mardin ve Van 100 bin kişide en az korona virüs vakası görülen iller olurken, Haftalık verilere göre Samsun, İstanbul, Yalova, Giresun ve Sinop 100 bin kişide en çok Kovid-19 vakası görülen iller oldu. Çanakkale’deki Vaka artışı ise 100 bin kişide 348,81 oldu.  Normalleşmenin başladığı 1 Martta bur rakam 100 binde 47 iken  İkinci haftada 107, üçüncü haftada 207 olurken son yayınlanan tabloya göre ise vakalar 348,81 oldu.
 
Vali Aktaş İl Pandemi Kurulunu Topladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Renk haritası açıklaması, Sağlık Bakanının vaka paylaşımının ardından yüksek riskli iller arasına giren, Özellikle köylerde artan vakalar kontrol altına alınmayınca,  Merkez başta olmak üzere İl genelinde alınacak  önlemlerin görüşülmesi için Vali İlhami Aktaş  Tüm kurumların yer aldığı İl Pandemi Kurulunu Topladı.  Pandemi sürecinde Çanakkale’deki  vaka sayılarının azaltılması yönünde alınacak tedbirler, aşılama faaliyetlerinde gelinen son durum ve Dinamik Denetim Sürecinin görüşüldüğü İl Pandemi Kurulu Toplantısı Vali İlhami Aktaş başkanlığında gerçekleştirildi Deniz Polis Evi’nde Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıya, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mehmet Cem Okyay, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Karişit, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Vali Yardımcısı Ali Muhiddin Varol, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Albay Tahsin Saruhan, Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanı SG. Kd. Bn. Ercan Oran, İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Taşçı,  kurum müdürleri ve STK’lar katıldı. Toplantıda; pandemi sürecinde il genelindeki son durum,  yapılan denetimler ve pandemi ile mücadele sürecinde uygulanan tedbirler  değerlendirildi.

Toplantıda, Çanakkale ilinde Koronavirüs pandemisinin başlangıcından bugüne kadar yapılan testler ve sonuçları, vaka durumu, tedavi süreçleri, aşılama faaliyetlerinde gelinen son durum ve filyasyon çalışmaları ile Çanakkale ilinin genel pandemi süreci hakkında Halk Sağlığı Başkan V. Uzm. Dr. Aslı Okan tarafından sunum yapılarak bilgi verildi.

İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu Kararları
Kabine toplantısının ardından belirlenen  hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması ile ilgili İçişleri Bakanlığı  81 İl Valiliğine genelge gönderdi. Bu kısıtlamalara göre Çanakkale İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu Vali İlhami Aktaş Başkanlığında toplanarak bazı kararlara alındı. İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu Tarafından alınan kararlar şöyle İçişleri Bakanlığı’nın 29.03.2021 tarih ve 5673 sayılı Genelgesi gereği 30.03.2021 tarihinden itibaren; Hafta içi günlerde 21.00­05.00 saatleri arasında sokağa çıkma kısıtlamasının devam etmesine, Hafta sonlarında sokağa çıkma kısıtlamasının Cuma günü saat 21.00’de başlayıp Cumartesi ve Pazar günlerinin tamamını kapsayıp Pazartesi günü saat 05.00’de bitmesine karar verilirken , Sokağa çıkma kısıtlamaları sırasında, İçişleri Bakanlığı’nın 30.11.2020 tarih ve 20076 sayılı Genelgesi ile 01.12.2020 tarih ve 12 sayılı İl Umumi Hıfzıssıhha Kurul kararı ile belirlenen “Sokağa Çıkma Kısıtlamasından Muaf Yerler ve Kişiler Listesinde” yer alan istisna  ile sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde şehirlerarası seyahat edilmesine dair usul ve esasların uygulanmasının aynı şekilde devam etmesine karar verildi.
 
Yüzde 50 Kapasite Sınırı

Yeme ­içme yerleri , lokanta, restoran, kafeterya, pastane, tatlıcı vb.  ile dernek lokali, kıraathane, çay bahçesi gibi işyerleri? Sağlık Bakanlığı Covid­19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde yer alan mesafe koşullarına   göre açık ve kapalı alanlar için ayrı ayrı olacak şekilde % 50 kapasite sınırlaması ile mekanda bulunabilecek masa­koltuk sayısı ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı tespit edilerek ve HES kodu sorgulaması yapılarak, 07.00­19.00 saatleri arasında müşteri kabul edilmesi uygulanmasının aynı şekilde devam etmesine, Ancak bu işyerlerinde aynı masada? en fazla 2 kişinin aynı zamanda oturmasına, Yeme­içme yerleri 19:00­21.00 saatleri arasında paket servisi veya gel­al şeklinde, 21.00­24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis şeklinde, tam gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan Cumartesi ve Pazar günleri ise 10.00­20.00 saatleri arasında sadece paket servis şeklinde hizmet vermesine karar verildi.

Toplantı ve Genel Kurullara Mesafe Ayarı
Sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek genel kurul dahil kişilerin bir araya gelmesine neden olan her türlü etkinliklerin, kişi başına 8 metrekare alan bırakma ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı 300’ü geçmemek üzere ilgili kurum/kuruluşların yetkililerince her türlü tedbir alınarak yapılmasına. Nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, kişi başına minimum 8 m² alan ayırmak, katılımcı sayısı 50’yi geçmemek ve 1 saatle sınırlı olmak üzere yapılmasına, Ancak, bu hafta sonu (3 Nisan 2021) uygulanacak sokağa çıkma kısıtlaması kapsamında Cumartesi günü için daha önceden tarih almış nikah veya nikah merasimi şeklindeki düğünlere katılacaklar  için muafiyet uygulanmasına kararı alındı.

Halı Sahalar Açıldı
Halı saha, yüzme havuzu ve benzeri tesislerin Sağlık Bakanlığı Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi kapsamında, HES kodu kullanılması ve seyirci/refakatçi/misafir alınmaması kaydıyla faaliyetlerinin başlamasına. İnternet kafe/salonu, bilardo salonu, lunapark, hamam, sauna, masaj salonu gibi yerler için; % 50 kapasite sınırına uymak ve HES kodu sorgulaması yapmak kaydıyla 07.00­19.00 saatleri arasında faaliyette bulunabilmelerine. Salgınla mücadelede alınan tedbirlerin devamının sağlanması ve desteklenmesi amacıyla sinema salonlarının faaliyetlerine 12 Mayıs 2021 tarihine kadar ara verilmesine, Salgının bulaşmasında önemli bir kaynak olduğu tespit edilen aile ve akraba ziyaretleri gibi ev içi etkinliklerin sınırlandırılmasına yönelik bilgilendirme faaliyetlerine il genelinde ağırlık verilmesine karar verildi.
 
Cuma Deren