Türkiye'de yaşandığı gibi Çanakkale'de de vaka sayısının yoğun bir şekilde azaldığı gözlendi. Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasında riskli alanların nerdeyse hiç kalmadığı gözlemlendi.
 
Türkiye’de ve Çanakkale'de Korona virüs vakaları yoğun bir şekilde azaldı. 1 Temmuz'un ardından başladığımız yeni normalleşme sürecinde vaka sayılarının azalması da, Sağlık bakanlığının Hayat Eve Sığar Uygulamasına yansıdı. Normalleştiğimiz bu süreçte vakaların azalması ile  Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasında riskli alanın nerdeyse hiç kalmadığı gözlemlendi.
 
 Türkiye'de yaşandığı gibi Çanakkale'de de vaka sayısının yoğun bir şekilde azaldığı gözlendi. Çanakkale'nin 12 ilçesinin 2’sinde vaka gözlenmezken diğer ilçelerdeki salgının boyutu son haftada oldukça düştü. Merkezde ise tek kırmızılık Tekzen bölgesinde kaydedildi. Sağlık Bakanlığı tarafından Korona virüsün yayılımını tespit etmek amacıyla kullanıma sunulan Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasındaki risk haritasında Çanakkale’deki riski temsil eden kırmızılıklar tam kapanmadaki sıkı tedbirlerin ardından kademeli normalleşme ile birlikte büyük ölçüde azaldı. Kent haritasında kırmızılıklar adeta yok olurken haritada vaka olmayan alanlar ise çoğaldı. Tam kapanma döneminde büyük bir düşüş gözlenen kentte Vaka sayıları da bu ölçüde oldukça azaldı. HES haritasında kentte neredeyse hiç kırmızılık gözlenmezken 3 haftadır Bozcaada ve Eceabat ilçelerinde vaka görülmüyor. 5 ölçeğin yer aldığı HES yoğunluk haritasına göre Mavi renk düşük riskli bölgeyi temsil ederken, sırasıyla yeşil, sarı, turuncu ve kırmızıya doğru risk artıyor. Mavi renk en düşük riskteki bölgeyi, kırmızı renk ise en yüksek riskli bölgeyi temsil ediyor. Kentte en çok vaka görülen zaman Nisan ayı olarak kaydedilmişti. Sağlık Bakanlığının paylaştığı verilere Nisan ayında Çanakkale Türkiye’de en fazla vaka görülen il olarak kaydedilmişti. Vaka sayısındaki artış sonunda kentte bir dizi önlem alınmıştı.

İsmail ŞEN