Gençlerin ülkemizin doğal güzelliklerini görmeleri, muhteşem tarihini ve kültürel değerlerini öğrenmeleri, Anadolu'da kök salıp büyümüş derin ve heybetli medeniyetimizi, şehirlerimizi ve kültürümüzü tanımaları için Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından başlatılan Şehirler ve Kültürler Projesi kapsamında Erzincan'dan 14-29 yaş arası 320 genç Çanakkale, Ankara ve Kastamonu'yu 12 Temmuz-9 Eylül 2016 tarihleri arasında gezme imkanı bulacak. Gezdikçe bilgi birikimi, iletişim gücü ve gönüllülük bilinci artan bir gençlik yetiştirmek amacıyla gerçekleştirilen bu proje kendini rahat ifade edebilen, özgüven sahibi, sosyal iletişim becerileri gelişmiş, gezip görerek öğrenen gençlerin varlığının sosyal barışa kardeşlik ve huzura hizmet edeceği bilinciyle uygulanıyor. Şehirler ve Kültürler Projesinin bir diğer amacı güçlü yarınların oluşumunda gerçek katkıyı sağlayacak olan gençlere muhteşem bir medeniyet ve tarihin evlatları olduğumuz gerçeğini anlatmak. Bu seyahatlerde gençler, Bakanlığa bağlı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtlarında konaklayacak olup, yapılacak etkinliklerin tüm masrafları Bakanlık tarafından karşılanacak. Farklı illerden gelen gençler, program boyunca birbirlerini tanıma imkanı bulacak, yeni dostluklara ve kardeşliklere yelken açacaklar.
Proje Başvurusu; sehirlervekulturler.gsb.gov.tr adresinden alınacak. Projeden yararlanacak gençler Ulusal Gençlik ve Spor Politikası Belgesi’nde yer alan genç tanımına uygun yaş aralığında (proje başlangıç tarihi itibarîyle 14-29 yaş) olacak. Başvurular internet üzerinden alınacak. Bununla birlikte ililçe müdürlükleri ve gençlik merkezi müdürlüklerine şahsen veya telefonla yapılan başvurular sisteme girilecek. 2015 yılında projeden yararlanamayan gençler,1 yıl içerisinde 1 (bir) dönem için 1 (bir) il seçebilecek. Gençler, 1 (bir) dönem için 1 (bir) il seçebilecek ve projeden bir kez yararlanma hakkına sahip olacak.
Projeden kendi imkânlarıyla farklı illeri görme fırsatı elde edemeyen, gençlik faaliyetlerine katılamayan, kırsalda yaşayan dezavantajlı gençler, okul veya sınıf birincileri, ailesinin aylık geliri 2000 TL’nin altında olanlar, yetim ve öksüzler, şehit ve gazi yakınları, çocuk evlerinde kalanlar, sanayide çalışan çıraklar, çeşitli nedenlerle eğitimini yarıda bırakmış gençler, sokakta yaşayan gençler, hükümlü yakınları, engelli gençler, ailesiyle birlikte göç eden gençler öncelikle faydalanacak. Bunun dışında başvuru sırasına göre gençler telefonla aranıp programa katılıp katılmayacakları teyit edilecek. Telefonu açmayan ya da gelmeyeceğini bildirenlerin yerine bir sonraki sırada bekleyen gençler aranacak. Böylece asil ve yedek listeler belirlenecek. Bu gençlere, otobüslerin kalkış yeri ve saati bildirilecek. Asil ve yedek listedeki gençler, hareket yeri ve saatinde hazır bulunacak, asil listeden gelmeyen olursa sırayla yedek listedeki gençler programa götürülecek.
 


Kaynak: İHA