Gökçeada Metropolitliği, düzenlenecek bir etkinliğin davetiyelerinde, Fener Rum Patriği için, Türkiye’nin tepki gösterdiği o sıfatı yazıya döktü. Uzunca bir cümle içinde geçirdi. Bu duruma tepki gecikmedi.
Gökçeada’ da yaşam süren bazı vatandaşlar; “Bu ekümenik’ sıfatı bir ara yine ortaya atılmıştı. Cumhurbaşkanımız Erdoğan, ‘Ekümenik olamaz. Vatikan gibi bir idaresi yok.’ şeklinde sözleri ile duruma tepkisini göstermişti.” hatırlatması yapıp, Metropolitliğin, Fener Rum Patriği Bartholomeos için kullandığı sıfatı eleştirdi.

DAVETİYENİN İLK CÜMLESİ
“Kadasetli Ekümenik Patrik Bartholomeos Hazretleri’nin, bu yıl kilise ve ruhban sınıfına dahil edilişinin 60. Kutsal Patriklik Tahtına seçilişinin ise 30.yıldönümünü idrak etmekteyiz.”

---------------------------------------
GÖKÇEADA, BU DAVETİYEYİ KONUŞUYOR
“ PATRİĞE, ‘EKÜMENİK’ VURGUSU…”
-------------------------------------

Türkiye’nin kabul etmediği, tepkisini gösterdiği ‘Ekümenik’, geçtiğimiz günlerde Gökçeada’da dile geldi. Gökçeada-Bozcaada Metropolitliği’ nin kuruluş yıl dönümü davetiyelerinin ilk satırlarında geçti.
Gökçeada Metropolitliği, düzenlenecek bir etkinliğin davetiyelerinde, Fener Rum Patriği için, Türkiye’nin tepki gösterdiği o tanımı yazıya döktü. Uzunca bir cümle içinde geçirdi.
Türkiye’nin, en büyük ada ilçesi Gökçeada’da yaşam süren bazı vatandaşlar; “Bu ekümenik’ sıfatı bir ara yine ortaya atılmıştı. Cumhurbaşkanımız Erdoğan, ‘Ekümenik olamaz. Vatikan gibi bir idaresi yok.’ şeklinde sözleri ile duruma tepkisini göstermişti.” hatırlatması yapıp, Metropolitliğin, Fener Rum Patriği Bartholomeos için kullandığı bu sıfatı eleştirdi.
DAVETİYENİN İLK CÜMLESİ
“Kadasetli Ekümenik Patrik Bartholomeos Hazretleri’nin, bu yıl kilise ve ruhban sınıfına dahil edilişinin 60. Kutsal Patriklik Tahtına seçilişinin ise 30.yıldönümünü idrak etmekteyiz.”
Gökçeada’da faaliyet gösteren STK’ lar başta, bazı Siyasi parti yöneticilerinin de dikkatini çeken bu cümlenin üzerine,yapılan çarpıcı yorumların ada gündeminin birinci maddesine dönüştüğü öğrenildi.
2004’ de, GENELGE Gelmişti…
Bir davette krize yol açmıştı. Şimdi bir davetiye de dile geldi…
Ekümen sıfatının kullanılması, dönemin Başbakanlığından; ‘Çok Acele’ başlıklı bir genelge getirmişti.
Tarihler 2004’ü gösterir iken, ABD Büyükelçilik Konutu'ndaki bir resepsiyonda Fener Rum Patriği'nin ekümenik olarak nitelenmesi kriz yaratmış, bu gelişme basının da gündemine gelmişti.
NTV de yer alan bir haberde, yaşanılanlar üzerine; ‘Başbakanlık "Çok acele" ibaresini taşıyan genelge yayınladı.” Başlığını kullanmıştı.
NTV Haberinedde şu ifadeler yer bulmuştu; -ABD’ye ‘ekümenik’ tepkisi..
ABD Ankara Büyükelçisi Eric Edelman’ın, davetiyesinde Fener Rum Patriği’ni “ekümenik” olarak nitelediği resepsiyona kamu kurumlarının katılımı yasaklandı.
Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan adına bir genelge yayınlanarak kamu kurumlarında görev yapan davetli personelinin resepsiyona katılmamalarını istedi. “Çok acele” ibaresini taşıyan genelge, Cumhurbaşkanlığı, Meclis, ilgili kurumlar, devlet bakanlıkları olmak üzere tüm birimlere gönderildi.
İmza karşılığı teslim edilen genelgede, Fener Rum Ortadoks Patriği’ni ziyaret amacıyla Türkiye’de bulunan “Order of Order Saint Andrew” heyeti için 2 Aralık’ta Amerikan Büyükelçilik Konutu’nda resepsiyon verileceği hatırlatıldı.
Davetiyelerde “Ekümenlik Patrik Barthalemous’un yüksek himayesinde” ifadesinin yer aldığına dikkat çekilerek “tüm kamu kurumlarındaki görevli personelin söz konusu davetlere katılmamaları hassassiyetle istenmektedir” dendi.
Davetiyelerde, ABD Büyükelçisi Eric Edelman’ın Fener Rum Patriği için “ekümenik” sıfatı kullanması AKP’li milletvekillerinin de tepkisini çekmiş, geçen hafta bir grup milletvekili Edelman’a kınama mektubu göndermişti. NTV-
EKÜMEN…?
Bu kavram araştırıldığında, birçok bilgiye ulaşılabiliyor. Peki ya, Ekümen kavramı ne demek?
‘dünya patrikliği' anlamına geldiği, VİKİPEDİ başta pek çok kaynakta dile geliyor. Ekümen kavramının ilk ortaya çıkışının, 1517 yılında Yavuz Selim'in, Mısır'ı fethettiğinde, İskenderiye ve Antakya Patrikhanelerini de, İstanbul'daki Patrikhane'ye bağlaması ve patriği de 'Milletbaşı' lıktan , 'Ekümen' yani 'Cihan patriği' ilan etmesiyle ortaya çıktığı yönünde bilgiler, farklı tarihi kaynaklarda geçiyor.
VİKİPEDİ’ de yer alan şu anlatım hayli dikkat çekici; “Ekümenlik kavramı, Ekümenik Patrik I. Bartholomeos' un dış ilişkilerinde "Yeni Roma'nın ve İstanbul'un Başpiskoposu ve Evrensel Patriği" unvanını kullanmasıyla Lozan Antlaşmasıyla hukuki ve siyasi konumu kaldırılan bu unvanı tanımayan Türkiyeyle sürtüşmelere yol açmakta..”

Erdem Sürek