Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Yakup Karaca, Çanakkale’ de yerel basının temsilcilerine, adeta gelecekte neler olacağını anlattı.

Geçtiğimiz yıl Çanakkale’ ye İl Müdürlüğünü kuran BİK Genel müdürü Karaca, yerel gazete temsilcileri ile bir araya geldiği buluşmada dikkat çeken sözlere imzasını attı.
 
Kurum olarak öncelikli hedeflerinin gazeteciliğin gelişmesi olduğuna vurgu yapan Genel Müdür Karaca;“İyi ve nitelikli gazete çıkarmak için gayret edin” çağrısı yaptı ve ekledi;
 
“Bu arada günün gelişmelerini de yakından takip edin. Dijital platformdaki gelişmeler, geleneksel gazeteciliğin tahtını sallıyor. Dijital dönüşüme de hazırlıklı olun”
 
Kolin Hotel’deki buluşmaya Karaca’nın yanı sıra Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Canbey, Özel Kalem Müdürü Cenk Koray Doğan, İdari Müşavir Nail Duran, BİK Çanakkale Şube Müdürü Hasan Hüseyin Kemal ile KOSGEB, İŞKUR yöneticileri ve Çanakakle’ de yayın hayatını sürdüren yerel gazetelerin  imtiyaz sahipleri katıldı.
 
1 ASIR ÖNCE ÇANAKKALE’ DE  YAZILAN O DESTAN,
15 TEMMUZ’ DA  YENİLENDİ….
 
Yerel Gazetelerin sahipleri ile gerçekleşen buluşmada, BİK Genel Müdürü Karaca, 15 Temmuz’daki darbe girişimine yönelik düşüncelerini de dile getirdi.
“Türk halkı o gece müthiş bir destan yazdı. Çanakkale’de bu destan bir asır önce yazılmıştı.
Sizler böylesine kutsal bir toprakta yaşadığınız için çok şanslısınız. O ecdadın ruhu, 15 Temmuz’da yeniden hayat buldu ve bu eşsiz destan yeniden vücut buldu. Tabi ki, düşman boş durmayacak, bundan sonra da bizimle mücadele etmeye devam edecekler. Buna hazırlıklı olup, bu ruhla aynı ruhla karşı koymaya devam edeceğiz. Size de bu konuda büyük görevler düşüyor”
 
DİJİTAL GELİŞMELER, YERELİN TAHTINI SALLIYOR…
Yerel basının gelişmesi ve daha nitelikli hale gelebilmesi için çaba harcadıklarının altını da çizen BİK Genel müdürü Karaca;
 “Okunan bir gazete olmak için çaba gösterin. Şunu açıkça ifade edeyim ki, yeterli sayıda okuyucu bulamıyorsanız gazetecilik yapmayın. Bizler inanın sizin için çalışıyoruz. Daha iyi şartlara kavuşmanız için yeni projeler geliştiriyoruz. Sizden tek istediğimiz gazetecilik yapmanız. Bu arada dijital alandaki gelişmeler,  geleneksel basının tahtını sallıyor. Sizler de buna hazırlıklı olun. İnternet sitelerinize çeki düzen verin. Dijitale uyum gösteremeyenler maalesef uzun ömürlü olamayacaklar” diye seslendi.
 
SATMIYORSA, ALAMAZ
Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğünün Çanakkale buluşmasında,  BİK İl Müdürlükleri olmayan yerlerde, görevi Valiliklerin yerine getirmeye çalıştığını ise Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Canbey anımsattı.
 
BİK Genel Müdür Yardımcısı  Canbey, Çanakkale’ de ise İl Müdürlüğünün açılması ardından yaşanan  uyum sorununa dikkat çekip;
“Maalesef kurumumuzla valilikler arasında uyum sorunu var. Bu yüzden kurum sayısını artırmaya çalışıyoruz. Bu görevi valiliklerden almak istiyoruz. Tek bir amacımız var, gazetelerin yaşaması.  Pek çok yerel gazetenin, tiraj problemi olduğunu biliyoruz. Şunu bilmenizi isterim ki, satmayan gazetenin ilan alması mümkün değil. Zaten ilan veren kurumlar da bunu istiyor. Sizlerden bu yönde çalışma yapmanızı bekliyoruz.  Biliyoruz ki şartlar ağır. Sizlerin bir araya gelebilmesi, güçbirliği yapmanız bu açıdan önemli. Bunu başarabilmiş iller var, onların deneyiminden faydalanın. Nitelikli elemanlar istihdam etmeye gayret edin” sözleri ile dikkat çekti.
 
 DAHA SADE VE ANLAŞILIR VURGUSU
BİK İdari Müşavir’i Nail Duran ise 5 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmelikle ilgili bilgileri gazete sahipleri ile paylaştı.
Nail Duran , “1 Ocak 2017’de yürürlüğe girecek bu yönetmelik, sizlerin daha kolay anlayabileceği bir dille kaleme alındı. Bu gelişmeleri yakından takip etmeniz önemli. Örneğin bekleme süresi 24 aydan, 36 aya çıktı. Yayın hakkı düşen gazetelerin, yeniden hak kazanabilmesi için süreler değişti. Düzeltmen pratik değildi. Bunu yazarla değiştirdik. İade oranları, muhabirlerin il dışında oturma şartları, ek göstergeler hepsi yeniden ele alındı. Bunlar hakkında bizler size yardımcı olmaya hazırız. Çekinmeden bizi arayabilirsiniz” dedi. 
 


Kaynak: Haber Merkezi