Bozcada’ nın Beylik Koyu' nun davetsiz misafirinin son halini görenlerin ise adeta dili tutuldu.
Köprü üstünden, mürettebatın kameralarına dek yaşamsal tüm malzemeleri yağma edilen, Radar, Telsiz gibi donanımları tek tek çalınan gemiden geriye yüzebilecek sadece iki filikası sağlam kaldığı gözlendi.

Bozcaada’ nın 2 bin 250 grostonluk "davetsiz misafiri" resmen talan edilmiş.
Tek Sağlam Parça,
Dümen Kalmış!
 
Çanakkale Boğazından,  hukuki sorunları nedeniyle seferden men edildiği için geçemeyen o gemi, resmen kaderine terk edildi.
ŞAKA GİBİ. SOĞANLARI BARIKIP,
 GEMİYİ SOYUP SOĞANA ÇEVİRDİLER…
Bir tabir tam anlamıyla tedavülden kalktı. Çünkü hırsız ya da hırsızlar, geminin yükü olan soğanı bırakıp, kendisini soyup soğana verdiler.
Ada sevdalılarından,  ünlü komedyen Ata Demirer’ in, turizm merkezi Bozcaada’ da farkındalık yaratmak için başında kısa film çekip Twitter ve facebook’ da paylaşı rekoru kırdığı o çalışması ile tekrar gündeme taşınan o gemiyi, zon zamanlarda görenlerin adeta dili tutuldu.
Çünkü; Köprü üstünden, mürettebatın kameralarına dek yaşamsal tüm malzemeleri yağma edilen, Radar, Telsiz gibi donanımları tek tek çalınan gemiden geriye yüzebilecek sadece iki filikası ve birinin içinde konuşlu makinesi ile birer çift küreğin sağlam kaldığı gözlendi.
Bozcaada’ nın Cennet köşesi Beylik koyunda aylardır bir Leş görüntüsü çizen, bir zamanların Okyanus dahi geçebilen deniz taşıtı şimdilerde bölgeyi gezen ziyaretçilerin öz çekim yaptığı objeye dönüştü.
Seferden men edilip demirletildiği Bozcaada açıklarında fırtına yüzünden adanın en güzel koylarından Beylik Koyu’ na sürüklenen ve büyük bir bölümü kumsalı kapsayacak şekilde karaya vuran o geminin talan edildiği ortaya çıktı.
Fırtına nedeniyle sürüklenen 88 metre uzunluğundaki ve 2 bin 250 groston ağırlığındaki "Mercy God" adlı kuru yük gemisi, 2 yılı aşkın süredir kaderine terk edilmiş halde Turizm cenneti Bozcada’ nın utanç abidesine dönüştü.
Alınan bilgiye göre, 1994 yılında "Diler", 2007'de  "Sitarem", 2013'te ise "Nil K" isimleriyle dünya denizlerinde taşımacılık yapan kuru yük gemisinin adı, son olarak Mısırlı bir şirket tarafından satın alınıp "Mercy God" olarak değiştirilmiş.
Yabancı bir şirket tarafından alınan gemi,  Sierra Leone bayrağı altına alınıp o şekilde denize elverişli hale getirilip, deniz taşımacılığı yapmaya elverişli hale, yani donanıma kavuştuktan sonra sefer almaya başlamış.
Ne var ki  geminin ismi bazı kaynaklarda değiştirilmeyince, Mısır'ın Alexandria Limanı'ndan, Rusya'nın Novorossiysk Limanı'na giderken, Çanakkale Boğazı'ndan geçiş yapacağı esnada, eksik evrak ve devam eden bazı mahkeme süreçleri yüzünden Çanakkale Liman Başkanlığınca seferden men emriyle 19 Mayıs 2014'te Bozcaada açıklarındaki demir bölgesinde zorunlu bekleyişe alınmıştı.
Liman Başkanlığınca gemi kaptanına ve ait olduğu şirkete, gemideki evrak eksikliğinin tamamlanması, isim mülkiyet devrinin yasal şekilde çözüme kavuşturulması ve devam eden hukuki süreçler hakkında bilgi verilmesi istenince de, içinde 6 mürettebatı bulunan o gemi, kaderine terk edilmesini sağlayan bir bekleyişin startını almıştı.
 Bir leasing şirketinden kullanılan kredi kaynağıyla Mısırlı armatör tarafından satın alınan gemi, eksikliklerin giderilmesi sürecini başlattığı sırada, ikmal için gittiği Çanakkale boğaz girişine yakın noktada, Yeniköy mevkisi açıklarında 28 Eylül 2014'te, karaya oturup Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ait römorkörlerce kurtarılmıştı.
Yüzdürülen gemi, tekrar Bozcaada açıklarındaki demir bölgesine getirilip demirletilmiş, zorunlu bekleyişe geçmişti.
FIRTINA ÇIKTI, OLANLAR OLDU…
Bozcada’ nın cennet köşesi Beylik Koyu sahiline sıfır noktasına kadar sürüklenmesine yol açan şiddetli fırtına, bir zamanların okyanuslarda dahi geçit bulan deniz taşıtını enginlerden de kopardı.
88 metre uzunluğundaki, 2 bin 250 groston ağırlığında ve bin 267 ton kuru soğan yüklü gemi, 29 Aralık 2014'te kuvvetli fırtınanın etkisiyle gece yarısı demir tarayıp, Rüzgar ve ya akıntı yüzünden çıpasını sürümek nedeni ile Beylik Koyu önlerinde karaya vurmuştu.
Gemi kaptanının durumu Çanakkale Gemi Trafik Hizmetleri Müdürlüğü’ (VTS) ne bildirmesinin ardından bölgeye güvenlik amacıyla önce Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ait "Kurtarma-7" römorkörü gönderilmiş, Yapılan kontrollerde geminin sahile çok yakın mesafeye kadar ulaştığı, can kaybının yaşanmadığı, çevre kirliliğinin meydana gelmediği rapor edilmiş ve 5 mürettebat ile kaptanın tahliye edilmesi gerçekleşmişti.
PERSONEL GİTTİ, TALAN BAŞLADI
Fırtınanın Resmen kıyıya attığı o geminin, Personelin gemiden ayrılmasın ardından önce zamanla ambarlarda bulunan soğanlar çürüdü.
Engin Denizlerden fırtınanın kopardığı Gemi rüzgar ve deniz sularının da etkisiyle Bozcaada'nın en güzel plajları arasında yer alan Beylik Koyu sahilinde sıfır noktasına kadar kendiliğinden yerleşti.
Gemi zaman içinde adeta soyup soğana çevrildi. Köprü üstünde ne radar, ne telsiz, ne de makineleri kumanda edecek donanım bırakılmadı. Hırsız ya da hırsızlar, yaşam mahallerinde de elektronik eşyalar başta olmak üzere, tüm donanımı talan etti.
ATA DEMLİRER DEN PAYŞLAŞI REKORU KIRAN ÇALIŞMA
2 yılı aşkın süredir  yaz sezonunda yüzlerce kişinin denize girdiği o cennet koy Beylik de sona yaklaşan geminin durumu hakkında farkındalık yaratacak çalışmalarda oldu.
Ünlü komedyen Ata Demirer aralıklarla yaptığı video kayıtları ile geminin durumuna dikkat çeken paylaşımları sosyal medya üzerinden yaptı.
Bu da, bölgeye gelen ziyaretçilerin sayısını da arttırmaya yetti. Kaderine terk edilen bu deniz taşıtı pek çok meraklının öz çekil objesi halini aldı.
RESMEN HURDA OLDU…
Gemi hakkında bilirkişiler,  "Tamire değmez" raporu verdi.
Alınan bilgiye göre,  Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünce (KEGM) korkunç kazanın olduğu o günlerde, geminin karaya oturduğu o bölgede kontroller yapıldığı, ancak kurtarma masraflarının, kurtarılacak değerlerin altında kalabileceği belirlendiği öğrenildi.
Yetkili Türk makamları ise, "Geminin ait olduğu şirket tarafından gemiyle ilgili herhangi bir yasal işlem yapılmamakta, kurtarma için müracaat etmemekte, ilgilenmemektedirler. Geminin sicil kayıtlarında alıkoyma, haciz sebeplerinden dolayı 4 adet takyidat (sınırlama, kısıtlama) bulunmaktadır.
Geminin mevcut durumu hakkında Bozcaada Liman Başkanlığımızın talebi ile Çanakkale Liman Başkanlığından gelen uzmanlar tarafından tamire değmez durumda bulunduğu ile ilgili rapor düzenlenmiştir” bilgisini paylaştı.
Liman Başkanlığı’ nın son olarak,  1 Nisan 2016 tarihinde geminin bulunduğu yerde insan, çevre ve deniz kirliliği açısından tehlike gösterdiğinden bahisle 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 1386/3 maddesine göre vaktinden önce satılmasına karar verilmesi için Ezine İcra Mahkemesine başvuruda da bulunulduğu alınan bilgiler arasında.
Erdem Sürek
 


Kaynak: Haber Merkezi