Çanakkale Folklor Araştırma Derneği (ÇAFAD) tarafından düzenlenen 6. Uluslararası Troya Halk Dansları ve Müzik Festivali  gerçekleştirildi. Birbirinden farklı grupların, birbirinden güzel danslarının yer aldığı festival kapsamında Yeni Kordon ve İskele Meydanı sahnelerinde gerçekleştirilen gösterilere, vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi.
 
6 Yıldır Dünya’nın renklerini Çanakkale’de  buluşturan Çanakkale Folklor Araştırma Derneği (ÇAFAD)  bu yıl da 6. Uluslararası Troya Halk Dansları ve Müzik Festivalini gerçekleştirdi. Farklı kültürler, gelenekler, göreneklerin müzikle harmanlandığı, geçmişi günümüze taşıyan ve gelecek nesillere aktaran bir kültür hareketliliği olan Halk Dansları, Çanakkale’de sergilendi. 23-27 Eylül tarihleri arasında  Çanakkale Folklor Araştırma Derneği (ÇAFAD) tarafından düzenlenen 6. Uluslararası Halk Dansları ve Müzik Festivali hafta sonu gerçekleştirilen gösterilerle  son buldu. Koronavirüs nedeni ile özellikle Yurtdışı grupların katılımının az olduğu bu yıl ki gösteriler,  Yeni Kordon ve İskele Meydanında gerçekleştirildi.  

Cumartesi günü gerçekleştirilen açılış ile 6. Uluslararası Troya Halk Dansları ve Müzik Festivali kortej yürüyüşü ile başladı.  Kortej yürüyüşünün ardından Yeni Kordonda kurulan sahnede gruplar gösterilerini sergilediler.  Yeni Kordonda sahnelenen danslarda ÇAFAD Başkanı Selim Yazan eğitmenliğinde hazırlanan  Sirtaki Topluluğu Hasapıko, Ela, Barbayanni gösterilerini sergilerken yine ÇAFAD Başkanı Selim Yazan eğitmenliğinde Karadeniz ve Zeybek gösterileri de yapıldı. İl dışından ise Erzurum’da il birincisi olan ve İrfan Küçük Eğitmenliğinde hazırlanan Erzurum Aziziye Halk Eğitim Merkezi dansçıları da yörelerine ait halayları ile sahneye renk kattı.  İzmir’den Şenay Aydoğan Eğitmenliğinde AliağaTüpraş  Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları Topluluğu,  Bursa’dan  Mahmut Usta Eğitmenliğinde Orhangazi Belediyesi Halk Dansları Topluluğu dansçıları da peş peşe  sahne aldı. Bu yıl pandemi nedeni ile uluslararası fazla katılım olmazken Festivale Kuzey Makedonya’dan da bir  ekip katıldı.  Makedonya Üsküp’ten gelen Kenan Jahya Eğitmenliğindeki IBE ekibi de  festivale dansları ile  renk kattı.
Cumartesi gün Yeni Kordonda sahne alan gruplar dansları ile izleyicileri mest ederken geceye de renk kattılar. Her yörenin kendine has oyunlarının sergilendiği  6. Uluslararası Troya Halk Dansları ve Müzik Festivali Pazar günü ise İskele Meydanında gösteriler düzenlendi.  İskele Meydanında düzenlenen  gösteride sahne alan gruplar, izleyenlere adeta görsel şölen sundu.  Festivale katkı verenler teşekkür plaketi takdim edildi.
 
Şerife Erdem