GELÇAR’ dan kiraladığı bazı feribotları satın alıp, filosuna bağlayan GESTAŞ, uzun süre tersanede bakım onarımdan geçirilip, allanıp pullandıktan sonra da Geyikli – Bozcada hattında sefer aldırdığı gemilerden biri , dün tehlikenin adresine dönüştü. Yaşanılanlar üzerine tepkiler gecikmedi.
Denizcilik bilgisi ve sektördeki tecrübesi ile; “Bir bilen” diye anılan isim son yaşanılana ilişkin çarpıcı bir ifade kullandı.

“OLACAĞI BUYDU…!”
Bayramiç isimli feribot su aldı, güvertesi adeta göle döndü. Araç sahipleri gibi, yolcular da bu anlarda büyük panik yaşadı.
Boğaz hattında, daha önce örneği hiç görülmemiş bir olayın adı yine GESTAŞ olmuştu.
Gelibolu-Lapseki hattında görev alan, TDİ’ li yıllarda uzun süre Boğaz geçişini sağlamış araba vapurlarından biri, sefer sırasında kapak düşürmüş, kötü hava şartlarında oluşan görüntü, yürekleri ağızlara getirmişti.   

---------------------------------------------
FERİBOTU SU BASTI
YÜREKLER AĞIZLARA GELDİ…
----------------------------------------------

Çanakkaleliler balık attı; “KAPAK VAKASI ARDINDAN, ŞİMDİ DE BU DURUM…!”
Geyikli-Bozcaada hattında, Bayramiç isilm feribotta yaşanılanlar, günün konusuna dönüştü.
GESTAŞ feribotu, seyir halinde iken güverteye dolan deniz suyu, araç sahipleri ve yolculara panik yaşattı.
GESTAŞ’ ın,  GELÇAR’ dan kiraladığı bazı feribotları satın alıp, filosuna bağlaması, eleştiri konusuna dönüşmüştü.
Geçtiğimiz aylarda, İl Özel İdaresi’nden, yeni gemi alımları için borçlanma talepleri ile gündeme gelen GESTAŞ, birçok kez ‘red’ yanıtı almış, sonrasında da kesenin ağzını açıp, filosunda kiralık olarak görev alan bazı feribotları satın almıştı.

Bu gemiler,  uzun süre tersanede bakım onarımdan geçirilip, adeta allanıp pullandıktan sonra da Geyikli – Bozcada hattında sefer almaya başlamıştı.
O gemilerden biri,  dün tehlikenin adresine dönüştü. Yaşanılanlar üzerine tepkiler gecikmedi.
Denizcilik bilgisi ve sektördeki tecrübesi ile; “Bir bilen” diye anılan isim son yaşanılana ilişkin çarpıcı bir ifade kullandı. “OLACAĞI BUYDU…!” dedi.
GELÇAR’ dan, satın alınıp GFESTAŞ filosuna eklenen gemilerin, adeta birer hurda olduğunu, piyasa fiyatının üstünde satın alınıp, GESTAŞ’ ın zarara uğratıldığı iddiasını yaşanılan son durum üzerine yineleyen ’Bir bilen’, can ve mal taşımacılığının önemine dikkat çekti.

PANİK VE SU DOLU DAKİKALAR..
GESTAŞ’ ın, GELÇAR’ dan satın aldığı, Bayramiç isimi verilen feribot, dün sabah seferinde  su almaya başladı. Kuzey Ege denizi, adeta geminin güvertesini doldurup,  göle dönüştürdü. Araç sahipleri gibi, yolcular da bu anlarda büyük panik yaşadı.
Boğaz hattında, daha önce örneği hiç görülmemiş bir olayın adı yine GESTAŞ olmuştu.
Gelibolu-Lapseki hattında görev alan, TDİ’ li yıllarda uzun süre Boğaz geçişini sağlamış araba vapurlarından biri, sefer sırasında kapak düşürmüş, kötü hava şartlarında oluşan görüntü, yürekleri ağızlara getirmişti.

GESTAŞ NE DEDİ..?
Günün konusuna dönüşen olay ardından, GESTAŞ yazılı bir açıklama yaptı.
 Açıklamada; “Geyikli-Bozcaada Hattı'nda sefer yapan Bayramiç adlı gemimiz, saat 10.00'da Geyikli kalkışlı Bozcaada seferini gerçekleştirdiği esnada; Bozcaada İskelesi'ne yarım mil mesafe kala, kapağın güverte ile birleştiği kısımdan, gust (ani rüzgar artışı)  geçişi ve sert havanın da etkisiyle yükselen dalga sularını, geminin can ve mal güvenliği gereği baş omuzluktan almış, kapak ve alın sacı birleşiminden su girişi olmuştur. “ ifadeleri ile yaşanılanı özetledi.

ÇÖP KOVALARI DEVRİLDİ.
GESTAŞ’ ın açıklamasında, hayli manidar bir anlatım ile, çöp kovaları da suçlu ilan edildi. Açıklamada şöyle denildi: “Kısa sürede güverteye dolan deniz suyunun, sert havanın etkisi ile bağlı bulunduğu korumadan devrilen çöp kovalarının etrafa saçtığı atıklarla birlikte frengi (tahliye çıkış) deliklerinin bir kısmının tıkanması sonucu, bazı bölgelerde su artışı oluşmuştur. Gemi personelinin frengi (tahliye çıkış) deliklerini açması ile suların dışarıya boşalması yaklaşık 6 dakika kadar sürmüştür. “
Paniğe yol bacan durumu, geminin inşa özelliğine de bağlayan GESTAŞ; “Geminin dizaynı gereği ana güverte sacı balık sırtı şeklindedir. Araç güvertenin sancak ve iskele alabanda sacı hizasına gelen ve bu bölgede biriken sular o bölgedeki araçların tampon hizasına kadar yükselmiştir. “ şeklinde bir ifade kullandı.

Cuma Deren